Maďarsko je nyní jediným státem EU, který stále odebírá ruský plyn
RSS

Maďarsko je nyní jediným státem EU, který stále odebírá ruský plyn

Tři ze čtyř plynovodů, kterými se do Evropy dodává ruský zemní plyn, jsou mimo provoz, a Maďarsko je tak jediným členským státem EU, který stále odebírá ruský plyn, píše Forbes Hungary. (Foto: Flickr)







Do Evropy mohou ruský zemní plyn dodávat čtyři plynovody:




Po problému v Rakousku přestal do Itálie proudit ruský plyn
Nord Stream 1 s kapacitou 55 miliard metrů krychlových ročně (dodávky tohoto plynovodu byly Ruskem zastaveny); Nord Stream 2 s identickou kapacitou 55 miliard m3 (ten nebyl nikdy uveden do provozu poté, co jej německá vláda odmítla schválit po ruské invazi na Ukrajinu). Jamal Europe, nejdelší plynovod (4 107 km), dodává plyn z poloostrova Jamal na západní Sibiři a končí v Německu a má kapacitu 33 mld. m3. Dodávky byly v květnu Ruskem zastaveny. Turk Stream, který dodává plyn z Ruska pod Černým mořem a přes Balkán, má kapacitu 31,5 mld. m3 a je jediným plynovodem, který je stále v provozu. Končí v Maďarsku, což znamená, že od nynějška je Maďarsko jediným členským státem EU, který stále odebírá ruský zemní plyn.
Bývalá ministryně zahraničí USA v roce 2014 pronesla pozoruhodnou řeč ohledně Evropy
Vzhledem k obrovským příjmům, které Rusko získalo z prudce rostoucích cen plynu, spolu s masivním omezením ostatního obchodu s Evropou, nemá Rusko zájem tyto plynovody zcela uzavřít.



Maďarsko sice plyn stále odebírá, ale jeho cena je vázána na tržní ceny, a proto se země důrazně staví proti jakýmkoli dalším sankcím vůči Rusku.



Začátkem tohoto týdne vyhlásil premiér Viktor Orbán národní konzultaci ohledně sankcí EU vůči Rusku, přičemž v rámci konzultace se občanů ptal, zda sankce podporují, či nikoli.



Maďarská vláda se hlasitě postavila proti mnoha sankcím uvaleným na Rusko s argumentem, že více škodí Evropanům než Rusům.



Maďarský premiér Viktor Orbán ještě minulý týden vyzval k ukončení ruských sankcí do konce roku, aby se zastavila inflace, snížily ceny potravin na polovinu a dostaly se pod kontrolu prudce rostoucí náklady na energie.



Zdroj: rmx.news




Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT
Článek Maďarsko je nyní jediným státem EU, který stále odebírá ruský plyn se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden