Generál: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, NATO zničí ruské jednotky na Ukrajině
RSS

Generál: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, NATO zničí ruské jednotky na Ukrajině

Bývalý ředitel CIA generál David Petraeus se vyjádřil k reakci na možné použití jaderných zbraní na Ukrajině Ruskem. NATO by v tomto případě mělo zničit ruské jednotky na Ukrajině a ruskou flotilu.


Petraeus se v televizi vyjádřil  k možnosti, že by Rusko nasadilo na Ukrajině jaderné zbraně, přičemž zdůraznil, že o možné americké odpovědi nehovořil s americkým bezpečnostním poradcem Jakem Sullivanem.„Čistě hypoteticky, mohli bychom odpovědět kolektivním úsilím pod vedením NATO, při němž by se odstranily všechny ruské konvenční síly, které vidíme a identifikujeme na bojišti na Ukrajině a také na Krymu, a každá loď v Černém moři,“ prohlásil Petraeus.Generál vysvětlil, že by Spojené státy zasáhly, i kdyby nešlo o přímý útok na členskou zemi Aliance, kdy se spouští článek 5 Washingtonské smlouvy o kolektivní obraně, neboť Ukrajina není součástí NATO.„Bylo by to tak strašné, že musí přijít odpověď – to nemůže zůstat bez odpovědi,“ uvedl generál ve výslužbě, který si na rozdíl od armádních činitelů v aktivní službě může dovolit vyjadřovat se o možných vojenských plánech veřejně.Zdůraznil, že v žádném případě netouží po jaderné konfrontaci:  „Nechcete se opět dostat do jaderné eskalace. Ale musíte ukázat, že to není v žádném případě akceptovatelné.“
Poslední slova z odpovědi generála jsem podtrhl zcela záměrně. Pokud by totiž NATO provedlo to, o čem hovoří, ruská reakce by zřejmě znamenala nasazení strategických jaderných zbraní proti NATO a USA zvláště. I když si tedy generál „nepřeje jadernou eskalaci“, navrhuje něco, co by téměř stoprocentně k jaderné válce vedlo.
Existuje proto pouze jedna jediná cesta, jak se vyhnout další eskalaci války na Ukrajině. Zahájit vážné rozhovory mezi Ruskem a USA o způsobu řešení války na Ukrajině. Silných vyjádření na obou stranách již bylo dost. Pravděpodobnost nasazení ruských jaderných zbraní se zvyšuje v případě, že by došlo k rozsáhlému prolomení fronty ukrajinskými jednotkami ještě před nástupem nově mobilizovaných ruských vojáků na frontu. Ukrajinská armáda postoupila v charkovské oblasti a nyní podle posledních zpráv ukrajinské jednotky prolomily ruskou obranu u Chersonu. Právě jižní část Ruskem okupovaných a anektovaných území je pro Rusko strategicky důležitá. Zajištuje totiž pozemní přístup ke Krymu a Rusko by v případě hrozícího neúspěchu mohlo nasadit vše, co má k dispozici. Pokud by NATO reagovalo tak, jak navrhuje Petraeus, znamenalo by to světovou válku, nic jiného. Její následky by byly nepředstavitelné a odpovědnost za její propuknutí by sice mělo Rusko, ale válka Ruska s NATO by pro svět znamenala konec světa tak, jak ho známe dnes.
Pokud v politicích Západu a Ruska zbývá alespoň nějaký kus pudu sebezáchovy, mělo by se začít jednat okamžitě.
 


Jan Bartoň

  The post Generál: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, NATO zničí ruské jednotky na Ukrajině first appeared on .


Nejčtenější za týden