Nord Stream lze opravit včas s využitím potrubí, které je uložené na Rujáně
RSS

Nord Stream lze opravit včas s využitím potrubí, které je uložené na Rujáně

Hlavní otázka ovšem je, zda je politická vůle k podobnému kroku. Nyní se spíš zdá, že tomu tak není. Zatímco z Německa se totiž ozývají hlasy, které tvrdí, že je oprava nemožná, z Ruska přichází zcela protichůdná informace.
Nord Stream 1 a Nord Stream 2 lze technicky opravit, řekl ruský vicepremiér Aleksander Novak na televizním kanálu Rossija 1 .
Podle článku z 15. března je v přístavu Mukran, Sassnitz na východě ostrova Rujána, 5 000 zbrusu nových potrubí pro dopravu zemního plynu pro Nord Stream 2. To by ve skutečnosti mělo dostat federální vládu pod tlak, aby zahájila nápravná opatření.
Dánsko celé měsíce odmítalo výstavbu Nord Stream 2 ve svých vodách. Nord Stream 2 AG přijal opatření a naplánoval odpovídající místní obchvat. V té době společnost také objednala tisíce dalších trubek.
V lednu 2021 energetický úřad v Kodani konečně vydal stavební povolení, ale v té době již byly dodány další trubky, zabetonovány a uloženy na Rujáně.
Ruský vicepremiér Novak na otázku, zda by voda prosakující skrz netěsnosti mohla vyřadit vedení navždy z provozu, odpověděl Rossija1, že i když se takové nehody dříve nestaly, je těžké vynést definitivní verdikt.
Pokračoval: „Určitě existují technické způsoby, jak obnovit infrastrukturu, ale vyžaduje to čas a zdroje. Jsem si jistý, že se najdou vhodné příležitosti.“
Zdůraznil také, že Rusko má v současnosti především zájem zjistit, kdo zničil potrubí, přičemž jako země, které mají zájem na odstranění vedení Nord Stream, uvedl Polsko, Ukrajinu a Spojené státy.
Novak řekl: „Dnes chápeme, že první věc, kterou je třeba objasnit, je, kdo to udělal, a jsme si jisti, že některé země, které vyjádřily svůj postoj v minulosti, v tom jsou zainteresovány. Jak USA, tak Ukrajina i Polsko tehdy řekly, že tato infrastruktura nebude fungovat a udělají vše pro to, aby tomu tak bylo, samozřejmě, že se tím musíme vážně zabývat“.
Protože je však potrubí v „bodech výbuchu“ chráněno proti korozi slanou vodou pouze zvenčí, je nyní důležité potrubí opravit co nejrychleji, než slaná voda napadne povlak zevnitř. Materiál na to by byl k dispozici okamžitě a to na německé půdě.
Jak se k tomu postaví německá federální vláda, se teprve uvidí. Váhavé jednání nebo žádné jednání by učinilo „vládu“ odpovědnou za nenávratné zničení celého ropovodu a tím i za další mrznutí  Evropanů nejen v letošní zimě.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Nord Stream lze opravit včas s využitím potrubí, které je uložené na Rujáně se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden