Venezuela zavádí novou měnu a vypouští 6 nul
RSS

Venezuela zavádí novou měnu a vypouští 6 nul

Ve Venezuele, jejíž měna se v důsledku dlouholeté nejhorší inflace na světě stala téměř bezcennou, měla v pátek premiéru nová měna s menším počtem nul (o šest). (Foto: Flickr)







Nové bankovky však bylo obtížné sehnat v hlavním městě, kde se ukázalo, že obavy spotřebitelů, že ceny budou i nadále stoupat po spirále, byly správné.



„Dnes jsem šla do supermarketu a všechno bylo označeno v dolarech,“ řekla Lourdes Pórtelo, kancelářská pracovnice, v nákupním centru ve východní části Caracasu. „Nakonec jsem si nemohla nic koupit, neměla jsem dost peněz.“



Před úpravou byla nejvyšší nominální hodnotou bankovka v hodnotě 1 milionu bolívarů, která měla ve čtvrtek hodnotu o něco nižší než čtvrťák. Nová měna má nejvyšší hodnotu 100 bolívarů, což je o něco méně než 25 dolarů – dokud i tu nezačne nahlodávat inflace.




Venezuela zastavuje dodávky ropy do Evropy, protože alternativy k ruské energii vysychají
Změna milionu bolívarů na 1 má usnadnit hotovostní transakce i účetní výpočty v bolívarech, které nyní vyžadují žonglování s téměř nekonečnými řetězci nul.



„Nejdůležitějším a nejzásadnějším důvodem je, že platební systémy se již zhroutily, protože počet číslic činí platební systémy a provádění výpočtů prakticky nezvládnutelnými,“ řekl José Guerra, profesor ekonomie na Centrální univerzitě ve Venezuele. „Tyto systémy zpracování platebních karet nebo účetní systém pro firmy… nejsou určeny pro hyperinflaci, ale pro normální ekonomiku.“



Podle starého systému mohla dvoulitrová láhev limonády stát více než 8 milionů bolívarů – a mnoho těchto bankovek bylo vzácných, takže zákazník mohl platit tlustým svazkem papírů.



Banky umožňovaly klientům vybrat si denně maximálně 20 milionů bolívarů v hotovosti, někdy i méně, pokud měla pobočka nedostatek peněz.




Britský soud odepřel Madurovi přístup k venezuelskému zlatu
Spotřebitelé se tak při nákupech spoléhají na americké dolary a digitální platební metody, jako jsou Zelle a PayPal. V současné době se většina transakcí provádí elektronicky a podle Guerry se více než 60 % z nich uskutečňuje v amerických dolarech.



Když venezuelská centrální banka minulý měsíc oznámila změnu měny, úředníci uvedli, že platební systémy budou modernizovány, aby se rozšířilo používání digitálního bolivaru.



Zdůraznili také, že odstranění šesti nul jinak nemá na hodnotu měny vliv. Hodnota bolivaru „nebude ani vyšší, ani nižší; jde pouze o usnadnění jeho používání v jednodušším měnovém měřítku“, uvádí se v prohlášení centrální banky.



Kurzové rozdíly však potvrdily obavy lidí, že ceny po změně měny vzrostou.




USA prodaly přes milion barelů zabavené íránské ropy určené pro Venezuelu
Cena dolaru na černém trhu se v pátek zvýšila o více než 500 000 bolívarů a činila 5 200 000 v předchozí měně a 5,2 bolívaru za dolar v nové měně. Oficiální kurz se mírně zvýšil na 4 181 781,84 bolivarů, ale většina podniků používá dolar na černém trhu jako referenční hodnotu pro stanovení cen.



Je to již potřetí, co venezuelští socialističtí představitelé uřízli měně nuly. O tři nuly přišel bolívar v roce 2008 za zesnulého prezidenta Huga Cháveze, zatímco jeho nástupce, současný prezident Nicolás Maduro, odstranil pět nul v roce 2018.



Zdroj: livemint.com
Článek Venezuela zavádí novou měnu a vypouští 6 nul se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden