Platforma Donio.cz odmítla projekt na podporu redakce NF Svědomí národa
RSS

Platforma Donio.cz odmítla projekt na podporu redakce NF Svědomí národa

PŘÍPAD REDAKCE NFSN

Proč není naše sbírka na platformě Donio.cz žádoucí?
Po úspěšné loňské sbírce na nákup techniky připravila redakce NF Svědomí národa letos nový projekt na platformě Donio.cz. Platforma, která má v záhlaví motto „Pomůžeme vám vybrat peníze. Na cokoli.“ odmítla připravený projekt zveřejnit, s odkazem na „interní pravidla“. Z odpovědí zástupců Donio.cz na dotazy ohledně konkrétních důvodů zamítnutí projektu vyplynulo, že se domnívají, že činnost naší redakce popírá skutečnost, že lidé umírali na covid. Sbírka na podporu naší činnosti by podle nich byla v konfliktu se sbírkami na podporu obětí covidu.
V čem jsme v konfliktu?
Cílem sbírky mělo být získání podpory pro roční fungování malé redakce nezávislých žurnalistů, která se již u diváků zavedla svými rozhovory, konferencemi a dokumenty. Naše redakce připravila text projektu, včetně grafického doprovodu a videí. Po vložení projektu na portálu Donio kontaktovala redakci zástupkyně společnosti s tím, že se těší na další spolupráci a že nově je potřeba podepsat smlouvu. Požádali jsme o pár dní strpení se zveřejněním projektu, protože jsme chtěli ještě dokončit doprovodné video ke sbírce. Smlouvu jsme podepsali, odeslali, ovšem místo potvrzení a zveřejnění projektu přišel e-mail, že se v Donio.cz rozhodli projekt nezveřejnit.  
Redakce dále pátrala po důvodech rozhodnutí nezveřejnit sbírku na její podporu. Projektová manažerka Lucie Lorencová v telefonickém rozhovoru sdělila, že by projekt redakce NFSN mohl být v konfliktu s jinými sbírkami. Na dotazy, v čem konkrétně, sdělila, že mají na platformě dobročinné sbírky pro oběti covidu, avšak nebyla schopna objasnit, v čem to koliduje s projektem redakce NF Svědomí národa. Odkázala nás na zakladatele společnosti Davida Procházku. Ani od něj jsme se však v několika telefonátech nedočkali konkrétního vysvětlení. Opakoval pouze domněnku, že lidé umírali na covid, a obsah našeho webu to nějak popírá. Po upozornění, že jsme nikde neuvedli, že lidé na covid neumírají, přiznal, že osobně na našich webových stránkách nebyl. Spolehl se na informace od nejmenovaného kolegy. Údajně musí také sám vše zjistit od zmíněné projektové manažerky, se kterou se mu dlouhodobě z různých důvodů nedaří sejít.
Oztázky pro společnost Donio
Spolu se zveřejněním těchto informací tedy žádáme písemně zástupce společnosti Donio.cz, aby zodpověděli následující otázky:
V čem konkrétně naše novinářská činnost a obsah založený převážně na rozhovorech s odborníky a příbězích lidí, kteří se dostali do potíží, porušují pravidla pro zveřejnění projektu na Donio.cz?
Jak konkrétně naše činnost a obsah našich webových stránek popírá skutečnost, že lidé umírali na covid?
Kdo rozhodl o tom, že se projekt redakce NF Svědomí národa nezveřejní?
Jak konkrétně by mohlo zveřejnění projektu redakce NF Svědomí národa uškodit společnosti Donio.cz?
O dalším případném vývoji budeme informovat. Sbírku na podporu ročního fungování naší redakce a další profesionalizaci a stabilizaci redakce jsme mezitím spustili sami na stránkách www.svedomi-naroda.cz/sbirka , kde najdete informace o tom, jak nás můžete podpořit, i o zajímavých odměnách, které jsme připravili pro naše podporovatele.



#gap-964952025 {
padding-top: 30px;
}








#image_188529729 {
width: 100%;
}






Článek Platforma Donio.cz odmítla projekt na podporu redakce NF Svědomí národa se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden