Tváří v tvář
RSS

Tváří v tvář

Z některých projevů, které zaznívají v tzv. západní společnosti je mi na zvracení a hluboce se stydím. Stále se spekuluje o tom zda ruský prezident Putin je či není nemocen rakovinou a z většiny textů je cítit nenávist a přání, aby „chcípnul“. I kdyby Putin byl ten největší nepřítel, je odporné přát mu smrtelnou nemoc.
Političtí oponenti by v kultivovaném světě měli být, pokud nějaké zločiny páchají, souzeni nezaujatým soudem (jestli takový existuje). Lidské vášně už napáchaly spousty zločinů.
Naší západní společnosti chybí skutečné vzdělání. Stohy informací, hory zbytečných vědomostí, které rostou všude po světě, nenahradí jemnost mysli a pokoru duše.
Nezaujaté diskuze se z našeho světa rychle vytrácejí a místo snahy najít řešení, se rojí  kaskády nadávek a proudy nenávistí.
Směšné středověké ctnosti, mám na mysli onu zdánlivě legrační, pro mne však nekonečně důležitou „rytířskost“, se vytratily. Probodnout svého soka mečem při otevřeném boji tváří v tvář je kruté, ale čestné. Přát mu, aby zemřel na potupou nemoc a uvolnil nám tak místo, je hnusné, hnusné, ……
Uvědomuji si primitivnost a směšnost mých tvrzení, ale vůbec mě to nevadí. Věřím, že stále platí. Možná víc než současná gesta falešné pseudohumanity.
 

Milan Knížák
The post Tváří v tvář first appeared on .


Nejčtenější za týden