Posoudili, zneužili, zahodili …
RSS

Posoudili, zneužili, zahodili …

PAVEL B. REICHL
Krátce po začátku této nesmyslné a zcela zbytečné války jsem podobná slova, jako v nadpisu tohoto článku, použil v příspěvku na svém facebooku. Mnoho komentářů nebylo, nikdo jsme nevěděli jak moc pro celý svět celý konflikt může být nebezpečný.
Jako jsem já nevěřil, že Rusko sáhne k ozbrojenému vpádu, jiní nevěřili, že NATO a USA ponechají Ukrajince napospas jejich osudu a neomezí se jen na slovní propagandu a zasílání zbraní a peněz na zbraně. Každý si zřejmě myslel, že vypukne otevřená válka západních mocností proti Rusku..
Ona vypukla, ale byla to odveta mediální a nejsilnější zbraní západu se staly hloupé sankce o kterých i děti školou povinné vědí, že jsou naprosto k ničemu a jediní kteří sankce pocítí, budou Evropané. Však taky jo. Inflace roste jako houby po dešti v lese, přestává se odebírat plyn, lépe řečeno, Rusko vypíná a požaduje platby v rublech. Hrdinové u řečnických stolků to odmítají a spoléhají na mírnou zimu, která je ještě alespoň na rok ochrání před rozlíceným a hladovým davem.
Nesmyslné ceny potravin jsou jen jakousi třešničkou na dortíku, který upekli západní politici. A pekli ho léta. Po celá ta léta kdy ukazovali na zlé Rusko a báječný svět bez něj. Dokázali vyvolat v lidech tolik protiruské nálady a nenávisti, že to snad historie ani nepamatuje. Přirovnání mě napadá, ale vzhledem k tomu, že se druhá světová válka stala jakýmsi tabu, nemělo by moc smyslu, kdybych přirovnání učinil, neb by se na mne snesla novodobá svazácká komunita a dala by mi co proto. Ano, ta komunita, která umdlévá a hroutí se při představě mrtvých na Ukrajině a současně přeje smrt jiným lidem, tentokrát těm ruským. Jako kdyby byli zakletí a neuvědomovali si, že i ti vojáci z druhé strany jen plní rozkazy a velká většina z nich si vůbec žádnou válku nepřeje a stejně jako druhá strana i oni mají doma děti a rodiny. A proč mají najednou tak zavřenou mysl především ti, kteří ještě nedávno obhajovali policisty, kteří po celém světě zaklekávali a bili lidi jen proto, že neměli respirátor? Pamatuji se na jejich obhajoby ve smyslu, však jen dělají svou práci.. Kam se tedy toto moudro nyní vytratilo? Aha, už vím, jedná se o Rusko…
Samozřejmě budu jen spekulovat, když napíšu co si myslím o tom jak USA vyprovokovaly Ukrajinu k proti ruské agresi a šikaně rusky mluvících menšin na Ukrajině a to i včetně toho hromadného upálení mnoha lidí v Oděse.. Jako bych slyšel ty americké plány mezi čtyřma očima, kde se slibovali hory i s Horákama. Žhavil se nejen drát, ale i válečné touhy k dobytí východu Ukrajiny. Západ tomu napomáhal štvavou propagandou a uměle tvořenými konflikty, které byly sváděny překvapivě na Rusko i když naprosto nedávaly v této souvislosti smysl. Západní politici s neustálou potřebou sankcionovat Rusko ač viděli, že účinek je prachbídný jen vlastně rozfoukávali plamínek, který se v únoru rozhořel v nelítostný oheň..
Nebudu popisovat poslední dva měsíce na Ukrajině, to si musí každý srovnat v hlavě sám, ale přejdu v závěru přímo k myšlence se kterou svůj článek píšu..
Už ani samotní Američané netají, že jim vyhovuje Rusko ve válce a jejich oslabení nejen ve zbrojním materiálu, ale i lidském. Ale jak sami můžete z tisku vysledovat, už se začaly množit hlasy s obhajobou Ruska a to nejen od papeže, ale i různých politiků, kteří připouští, že ty provokace západu byly už hluboce za únosnou hranicí.
A tak si směle mohu stát na svém a blízká budoucnost mi dá za pravdu, že ono „posoudili, zneužili, zahodili“ začíná nabírat čím dál tím více na pravdě.
A tak doufám, že se blíží chvíle, kdy obě strany konfliktu usednou k jednacímu stolu a najdou nejvhodnější řešení jak s tím přestat. Za Rusko zřejmě Putin, za Ukrajinu to fakt v tuto chvíli netuším, ale jsem si jistý, že jejich prezident hrdina to zcela určitě nebude. A bude to Rusko, kdo si bude klást podmínky a bude to Ukrajina a celý západ, který je bude muset přijmout.
Pak se začne svět zase vracet alespoň trošku k normálu. Západní firmy budou žádat Rusko, aby s nimi mohli opět navázat ekonomickou spolupráci a tentokrát to bude Rusko, kdo si partnery bude vybírat a tak se přímo nabízí myšlenka, že všechny naše české firmy s jakoukoliv ruskou historií budou ze hry a nebo ve hře, ale pouze za naprosto nevýhodných podmínek za což budou moci poděkovat našim politikům dobroserům, kteří zřejmě tuto cestu neustojí a budou donuceni za svá pochybení zaplatit alespoň v podobě demise. Vůbec nezávidím jejich nástupcům, protože jsme se dostali do nesmírně složité situace a docílit alespoň trošku příznivé ceny za energie a plyn se v tuto chvíli může zdát jako nadlidský výkon. A to nemluvě o cenách potravin..
A zatímco se celý svět bude snažit obnovit spolupráci s Ruskem na všech frontách, budou se současní ukrajinští hrdinové včetně Porošenka toulat někde Jižní Amerikou a mnozí z nich se budou neustále otáčet, protože nebudou nikdy vědět, kdy se za nimi vynoří někdo s odjištěnou zbraní. A pak, až se to stane, tak doufám, že pak uvidí všechny ty zbytečně zabité lidi a oni jim připomenou, že ani miliarda nemá hodnotu lidského života.
No a nejspokojenější jako obvykle budou bankéři a zbrojovky, kteří už budou zase spekulovat kam obrátí pozornost světa příště.
Ale jak mívám ve zvyku, tak i tady musím napsat, je to jen a jen na nás, zda jim to umožníme a především bychom neměli zapomenout na to, jak silně to mnozí politici a média celé podporovali a jak se chovali k vlastním lidem…..
 
Pavel B. Reichl
The post Posoudili, zneužili, zahodili … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden