Nesmyslem k úspěchu?
RSS

Nesmyslem k úspěchu?

JINDŘICH KULHAVÝ
O blížících se komunálních volbách už nám média dávají vědět a hned zpočátku Čižinský z Prahy sobě zaujal svým geniálním nápadem znárodnit toalety v restauracích a přesvědčit jejich dosavadní provozovatele k tomu, aby do nich pouštěli všechny, kteří na záchod potřebují. Drzost tohoto politického pubescenta nemá hranic.
Toalety jsou jistým měřítkem kultury národa. Praha se jimi moc nezabývá a těch veřejných je minimum. Je to nepořádek vyplývající z přístupu magistrátu. A když už někde nějaké jsou, třeba na Náplavce, jde o skutečný unikát, jehož návštěvu si jistě rozmyslíte. Snaha přehodit péči o místo, jehož úklid není zrovna oblíbenou činností, na soukromé podnikatelské subjekty, přičemž to má být navíc politický tah vedoucí k úspěchu ve volbách, je nehoráznost a alibismus. Praha sobě svými nápady exceluje už 4 roky a údajně nejpracovitější zástupce tohoto spolku Adam Scheinherr patří k největším škůdcům pražské dopravy. Připomeňme si uzavírání různých ulic a pokusy nahradit dopravu židličkami a stolky pro návštěvníky kaváren, ti však o místa poblíž tramvajových kolejí nejevili zájem.
Prahu změnily úpravy komunikací, ze kterých se současné vedení města i jednotlivých jeho částí snaží udělat cyklistický ráj a ostrůvkovou říši. Přidejme plány na připravované plošné snižování rychlostí a zahlcení ulic kamerami schopnými měřit její dodržování, do praxe uváděné komplikování průjezdu městem a vytvářením slalomové dráhy v místech, kde se dříve jezdilo ve dvou pruzích pěkně plynule a rovně. Takže nějaké toalety nemohou překvapit, zvláště když těm samým restauracím, tedy v mnoha případech, právě politici zrušili předzahrádky. Navíc doba covidová zdecimovala stavy restauratérů. A co nezvládla naprosto nesmyslná opatření a rozmach rozvážkových služeb, díky kterým se útrata za posezení a případné další objednávky, tím vyšší tržby, jaksi snížila, to dokázala inflace, zdražování energií, nájmů a samozřejmě všech ingrediencí potřebných k výrobě pokrmů. Současné ceny v restauracích se staly neúnosnými a rozhodně za jejich růst nemohou pouze ,,nenasytní“ majitelé restaurací. Ti naopak často bojují o přežití, plno lidí si radši udělá svačinu doma. V této situaci je nutit do propůjčení části svých prostorů politikům, kteří by z toho udělali svou zásluhu, lze považovat za nápad ze sféry idiotských.
Boj o Magistrát hlavního města Prahy i o jednotlivé části bude tvrdý. Jde o hodně peněz a prestiž. Logicky uvažující Pražané už vědí, že dát hlas Pirátům a jejich současným koaličním partnerům je sebedestrukce. ODS byla vždy pro Prahu nejvážnějším kandidátem, ovšem spojením s Top09 a KDU-ČSL a ztrátou pravicového směřování je tato koalice nevolitelnou nejen v Praze, ale brzy budou mít problém obhájit i svou vládní existenci, protože ekonomický stav země je katastrofální a svalování vše na předešlou vládu, což je Fialův evergreen, už lidem k uchlácholení stačit nebude. Inflace, v jejíž úrovni jsme 3.v Evropě, což je katastrofální, už uvrhnula třetinu národa do stavu boje o existenci. Nedostupnost vlastního bydlení je evidentní a hypotéku si nyní vezme už jen ten, kdo neumí moc počítat. A to nás čeká podzim a zima, kdy mimo problémů s cenami paliv a energií dojde k snížení nabídky potravin. Nikoliv jen kvůli cenám, ale také díky nedostatku vstupních surovin. Stejná nekoncepčnost vlády, jakou vnímáme u plynu, ropy a elektrické energie, tu je i při strategickém nákupu zemědělských produktů. Dle našich informací je většina úrody, kterou farmáři sklidí v létě a na podzim, prodána do zahraničí. Je li to pravda, pak v 2.polovině roku začne nebývalá potravinová krize a inflační spirála se nezastaví.
Kdo bude obětí ideologického pomatení Pětikoalice, to je zjevné. Zatímco v Praze při špatném rozložení sil to bude většina obyvatel metropole (podobné problémy se jistě týkají i dalších velkých měst), v celorepublikovém měřítku se bude jednat o národní tragédii. Představte si, že budete šetřit na teple (letos ještě můžete topit dřevem), na pohonných hmotách (budou li ještě nějaké), na jídle a všem dalším kolem bydlení. Už se to netýká jen sociálně a ekonomicky postižené nižší vrstvy, dramaticky to zasahuje i tu střední, která meziročně výrazně zchudnula. Letos si ještě vybíráte dovolené u moře, jde však o tanec na palubě Titaniku. Bohatí bohatými zůstanou, politici si navýší mzdy, ti ostatní budou rýt ústy v zemi. Připravte se na nejhorší. Tedy, dá li se na to připravit.
Jindřich Kulhavý
The post Nesmyslem k úspěchu? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden