Stoltenberg: Pokud Putin vyhraje, bude to porážka a nebezpečí pro nás všechny
RSS

Stoltenberg: Pokud Putin vyhraje, bude to porážka a nebezpečí pro nás všechny

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odpověděl na dotaz novinářů ohledně situace na Ukrajině. (Foto: Flickr)







Teri Schultz (Deutsche Welle / NPR): Děkuji. Pane generální tajemníku, řekl jste, že na této schůzce budete rozhodovat o tom, jak zvýšit národní zásoby a udržet své arzenály plné a zároveň dodávat více na Ukrajinu. Ale například u protivzdušné obrany, raketového systému vzduch-vzduch, který posílá Německo, to bylo něco, co Německo očekávalo, že si objedná samo. Estonsko poslalo na Ukrajinu celou svou dodávku raketometů. Takže se obáváte, že zatímco spojenci dodávají Ukrajině vše, co mohou, sami sebe nechávají doma bez ochrany? A jaké budou vaše výstupy z tohoto jednání, které to změní, pokud jde o výrobní procesy a jejich zefektivnění? Děkuji.




Putin je pro NATO „dar“, říká šéf britské obrany a vyzývá k větším výdajům
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg: Spojenci NATO poskytli Ukrajině bezprecedentní podporu v podobě schopností, zbraní, munice, různých druhů vojenské podpory. A to je něco, co samozřejmě vítáme, a pak jsme to ze strany NATO podporovali od začátku invaze. Vlastně jsme to dělali už před invazí. Musíme si uvědomit, že spojenci NATO poskytovali Ukrajině podporu od roku 2014, včetně výcviku desítek tisíc ukrajinských důstojníků, vojáků, kteří nyní hrají klíčovou roli v obraně proti ruské agresi proti Ukrajině. Po invazi však spojenci přitvrdili.



A samozřejmě velmi velká část podpory, kterou spojenci NATO poskytli – oštěpy, systémy protivzdušné obrany, munice -, kterou poskytli Ukrajině, byla převzata ze stávajících zásob. Takže tím snížili své zásoby. Ale bylo to správné, protože pro nás všechny je důležité, aby Ukrajina vyhrála bitvu, válku proti invazním ruským silám. Protože pokud Putin vyhraje, bude to nejen velká porážka pro Ukrajince, ale bude to porážka a nebezpečí pro nás všechny, protože to učiní svět nebezpečnějším a učiní nás to zranitelnějšími pro další ruskou agresi.




Zelenskyj: Země NATO by měly provést preventivní údery proti Rusku
To je tedy důvod, proč jsme k poskytnutí podpory Ukrajině použili zásoby NATO, zásoby spojeneckých zemí NATO. Ale samozřejmě čím déle se tato válka protáhne, tím důležitější je, abychom také potom byli schopni tyto zásoby doplnit. Právě proto teď řešíme, jak můžeme zvýšit produkci? Abychom mohli produkovat více, a to jednak pro doplnění zásob, ale také pro další podporu Ukrajiny. Očekávám, že ministři na zítřejším a pozítřejším ministerském zasedání přijmou rozhodnutí o tom, jak využít proces obranného plánování NATO k tomu, abychom se dohodli na ambicióznějších cílech například v oblasti různých schopností, včetně prozkoumání možnosti zvýšení cílů, směrnic pro zásoby. To poskytne průmyslu dlouhodobou poptávku. Potřebují investovat do nových výrobních kapacit, protože se jim podařilo částečně zvýšit výrobu tím, že více využívají stávající výrobní kapacity, ale pro skutečné zvýšení výroby je třeba provést nové investice. Očekávám také, že se dohodnou na tom, jak můžeme dále posílit naši interoperabilitu a zajistit, aby spojenci mohli spolupracovat a také společně nakupovat muniční kapacity částečně pro použití do zásob, ale také pro skutečné zajištění interoperability mezi spojenci. A jedinečný proces obranného plánování NATO je podle mého názoru nejlepším nástrojem, jak zajistit, aby spojenci byli koordinováni a skutečně poskytovali průmyslu dlouhodobé zprávy o poptávce, aby mohl zvýšit výrobu.



Zdroj: nato.int
Článek Stoltenberg: Pokud Putin vyhraje, bude to porážka a nebezpečí pro nás všechny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden