Vitalij Ginzburg: Chudoba v Rusku strmě roste, stát ji nechce řešit
RSS

Vitalij Ginzburg: Chudoba v Rusku strmě roste, stát ji nechce řešit

Kreml podle ruského podnikatele žijícího v České republice chudobu neřeší. Naopak mu velký počet chudých vyhovuje, protože je může více a snadněji ovládat. O problému rostoucí chudoby v Rusku jsme hovořili s Vitalijem Ginzburgem.


Ten také hájí éru prezidenta Jelcina, za něhož se zhroutila neefektivní socialistická ekonomika. Tvrdí, že za něj měli lidé šanci, nyní za Putina ji nemají. K masivní chudobě v Ruské federaci přispívá podle něj i obrovská korupce, kdy je Putinovými lidmi rozkradena až třetina státního rozpočtu. Již tak dlouhodobá trvající recese se nyní mění v katastrofální recesi.

Je chudoba v Rusku vážným problémem, kolik lidí lze v Rusku považovat za chudé?
Chudoba v Rusku je velmi závažný problém. Odpověď na druhou otázku je však složitější. Skutečnost je taková, že ruský stát bojuje proti chudobě manipulací se statistikami. Podle oficiálních statistik jsou v Rusku za chudé považováni lidé s měsíčním příjmem nižším než 12 000 rublů. To je méně než 4 000 korun. Osoby s příjmy nad touto hranicí nejsou zahrnuty do statistik chudoby.
Jaká je nyní za Putina situace s chudobou, zhoršuje se?
Pod Putinem bylo podnikání v Rusku zničeno. Pracovní místa se ruší. Během pandemie stát výrazně omezil podnikání a nechal ho, aby se o sebe postaralo samo. Putinovo vedení rozpoutáním války na Ukrajině odsoudilo zemi k sankcím. Odchod západních firem jen z Moskvy vedl ke zrušení více než 200 tisíc pracovních míst. Kromě toho roste inflace. Za posledních osm let se průměrná mzda v Rusku v přepočtu na dolary nebo eura snížila na polovinu. Z 800 na 400. To má daleko k slušnému životu.
Jaké jsou příčiny růstu chudoby  v Rusku?
Rusko není příliš bohatá země. Její HDP na obyvatele se v roce 2021 pohyboval v rozmezí 10-11 dolarů v nominální hodnotě nebo 29-30 tisíc dolarů v paritě kupní síly. V tomto ukazateli se tedy nachází v sedmé desítce. Například Česká republika je v tomto ukazateli o více než dvacet míst před Ruskem. Na tomto základě však nelze vyvozovat žádné závěry.
Například z hlediska průměrné mzdy je situace stejná nebo dokonce o něco horší než na Ukrajině, kde je HDP na obyvatele zhruba o dvě třetiny nižší.
Důvody jsou velmi jednoduché. Dlouhotrvající recese v ekonomice, která se nyní mění přímo v katastrofální recesi. Špatné podnikatelské prostředí, obrovské veřejné výdaje, kolosální a téměř otevřená korupce Putinova okolí. Nejdůležitější však je, že Putinův režim nemá zájem o zmírnění chudoby v praxi. Má zájem na tom, aby velký počet lidí byl chudý a tudíž na něm závislí. A příčiny chudoby přičítá vnějším hrozbám. Pokud je třetina státního rozpočtu rozkradena, jak lze mluvit o zmírnění chudoby?
Jaké jsou podle vás vyhlídky Ruska z hlediska chudoby?
Pokud jde o chudobu, vyhlídky Ruska jsou skvělé. Putin neustále vyhlašuje programy a plány na překonání chudoby. Poslední z nich byl přijat v roce 2018 na období do roku 2024, ale jeho realizace byla nyní odložena na rok 2030. Ve skutečnosti však Putinův režim nemá zájem na snižování chudoby v praxi. Má zájem na tom, aby měl velký počet lidí, kteří jsou chudí, a tudíž na něm závislí. A příčiny chudoby se svádějí na vnější hrozby.
Někteří lidé říkají, že zatímco za Jelcina byla chudoba v Rusku hrozná, za Putina se situace výrazně zlepšila, je to pravda?
To není tak docela pravda. Za Jelcina byla země v úplně jiné situaci. Zhroutil se neefektivní socialistický systém, který se objektivně nemohl dále vyvíjet. Mnoho lidí zůstalo bez práce a bez peněz. Ale vláda v tomto období dala lidem svobodu, kterou mnozí využili a dokázali si zajistit slušný život. Putinova vláda ničí tržní hospodářství, které by se mohlo úspěšně rozvíjet a nedává lidem žádné možnosti seberealizace. Za Jelcina měli lidé šanci, v současnosti ji nemají.
Podle oficiálních statistik činí průměrná mzda v Rusku asi 50 000 rublů, tedy asi 12 000 korun. Mnozí Rusové však sami tvrdí, že ve skutečnosti je to asi 25 000 rublů, tedy o polovinu méně – jak je to možné?
Ruské statistiky sice ukazují průměrnou mzdu, která se pohybuje kolem této úrovně, ale musíme vzít v úvahu obrovskou diferenciaci příjmů a strukturu ekonomiky. Manažeři ve státních podnicích vydělávají jen oficiálně desítky milionů dolarů ročně a kradou mnohonásobně více. Jsou tam pracovníci bezpečnostních složek s vyššími platy a výhodami než v podnikání. Je tam obrovský byznys s vazbami na úřady a malé a střední podniky, které jsou ponechány samy sobě. Zatímco v normální zemi si člověk v podnikání obvykle vydělá více peněz než ve státní správě, v Rusku je to i pomocí rozsáhlého úplatkářství často naopak. Navíc lékaři a učitelé v regionech mají velmi malé platy.
Český cestovatel Fero Krondák strávil v Rusku mnoho let a poznal ho velmi dobře. Tvrdí, že Češi ve vyloučených lokalitách  jsou na tom  stejně jako ruská střední třída? Má pravdu?
V Rusku v Moskvě a Petrohradě existuje střední třída, která se dá příjmově srovnávat s Čechy. Ale čím dále od hlavních měst a velkoměst, tím nižší životní úroveň. S Českem se to v žádném případě nedá srovnávat. Navíc jsou tam i jiné problémy, jako je nedostatečná občanská vybavenost, špatné silnice atd.
Jaké jsou ceny v Rusku ve srovnání s Českou republikou? Jsou v průměru stejné, vyšší nebo nižší?
Mohu s jistotou říci, že dosažení stejné životní úrovně, jako v České republice vychází v Rusku výrazně dráž. Moskva se neustále umisťuje na předních příčkách žebříčků, co se týče výše životních nákladů. Mám na mysli komfortní bydlení, kvalitní zboží a výrobky.
 


Jan Ziegler
The post Vitalij Ginzburg: Chudoba v Rusku strmě roste, stát ji nechce řešit first appeared on .


Nejčtenější za týden