Dopis Roberta Fica vrcholovým politikům evropských států
RSS

Dopis Roberta Fica vrcholovým politikům evropských států


Dopis Roberta Fica vrcholovým politikům evropských států
Vážený pane prezidente, Vážený pane premiére, Vážený pane spolkový kancléři,
Obracím se na Vás jako bývalý trojnásobný předseda vlády Slovenské republiky, který se spolu s Vámi nebo Vašimi předchůdci deset let zabýval závažnou agendou Evropské rady. Dva roky jsem jako předseda nejsilnější opoziční strany upozorňoval na hrubé zneužívání trestního práva na Slovensku k likvidaci opozice. Za tímto účelem si současná vláda vytvořila vlastní systém kajícníků – lidí podezřelých ze závažných trestných činů, kteří na objednávku poskytují falešná prohlášení za účelem úlevy a finančního zisku.
Do čela speciální prokuratury, která toto zneužívání trestního práva k politickým účelům zastřešuje, vláda jmenovala pravomocně odsouzeného pachatele a dlouholetého politika D. Lipšice, který se nikdy netajil svou nenávistí k současné opozici a který je politicky přímo napojen na současnou vládní koalici. Evropská komise byla o všech okolnostech podrobně informována.
Situace na Slovensku je vážnější než v Rumunsku, kde k podobným politickým čistkám došlo před několika lety. To potvrzuje i skutečnost, že v rekordně krátké době vydal Ústavní soud Slovenské republiky již 15 rozhodnutí porušujících základní práva a svobody osob, které se staly obětmi zneužití trestního práva k politickým čistkám. Jako opoziční lídr jsem byl za posledních 18 měsíců třikrát obviněn z trestných činů souvisejících s mou politickou činností. V jednom případě jsem byl dokonce předveden na policejní stanici, aby mi zabránili v účasti na legitimním protivládním protestu.
Dne 20. dubna 2022 jsem byl spolu s bývalým ministrem vnitra R. Kaliňákem (v současné době ve vazbě) počtvrté obviněn ze založení zločinecké organizace v době, kdy jsem zastával funkci předsedy vlády (2006-2010, 2012-2018). Absurdita obvinění spočívá v tom, že jsme měli získat pravdivé informace o daňových podvodech bývalého prezidenta Slovenské republiky A. Kisky a bývalého předsedy vlády, nyní ministra financí Slovenské republiky I. Matoviče, a poskytnout je veřejnosti prostřednictvím tiskových konferencí.
Celé obvinění je vykonstruované, postavené na výpovědích legendárních slovenských kajícníků (jeden z nich již vypovídal v 86 případech a je obviněn z nejzávažnějších hospodářských trestných činů, ale je na svobodě a pobírá odměnu v podobě obřích mnohamilionových státních zakázek) a byly použity všechny nezákonné postupy, na které jsme dva roky upozorňovali.
Obvinění ze založení zločinecké organizace slouží pouze k tomu, že celé trestní stíhání řídí speciální prokurátor D. Lipšic – dlouhodobý politický odpůrce a jeden z nejbližších politických spolupracovníků I. Matoviče, který otevřeně jako člen vlády vyhrožuje opozici vězením. Jde o nevídaný útok na opozici s cílem za každou cenu odstavit vůdce opozice a dostat ho do vazby, jak prohlásil policejní prezident – politický nominant současné vládní koalice.
Mimořádně závažné je i zadržení významných slovenských právníků M. Paro a již zmíněného R. Kaliňáka, kteří zastupují politicky pronásledované osoby v nejcitlivějších kauzách a otevřeně kritizují nezákonné postupy. Jedná se o jasnou snahu vlády zničit právní obranu a co nejvíce porušit právo na obhajobu.
Události na Slovensku jsou alarmující, vláda ztratila veškerou důvěru veřejnosti, a proto se rozhodla zlikvidovat opozici prostřednictvím trestního práva.
Uvítali bychom, kdybyste v rámci svých náročných povinností věnovali pozornost tomu, co se na Slovensku děje.
Nemá to nic společného s demokracií, právním státem a je to hrubé pošlapání principů, na kterých stojí Evropská unie.
S pozdravem,
Robert Fico
Článek Dopis Roberta Fica vrcholovým politikům evropských států se nejdříve objevil na CZ ZPRÁVY NEZÁVILÉ ZPRAVODAJSTVÍ .


Nejčtenější za týden