Zprávy bez cenzury 24.04.2022
RSS

Zprávy bez cenzury 24.04.2022


Omlouvám se za nevycházející Zprávy bez cenzury v posledních dnech. Na vině je technika.
Další Zprávy… snad vyjdou v úterý 26.04. a dále budou opět vycházet pravidelně.
 
 
 
 
EKONOMIKA
 
Skutečná katastrofa: Německo se obává důsledků embarga na ruský plyn
rusvesna.su/news/
Zavedení embarga na ruský plyn by bylo pro Německo skutečnou katastrofou, řekl šéf asociace obchodních a průmyslových komor Německa Martin Vansleben.
Generální ředitel Asociace německých obchodních a průmyslových komor (DIHK) Martin Vansleben uvedl, že Německo nemá žádné ospravedlnění pro uvalení embarga na ruskou energetiku.
Poznamenal, že Německo je vysoce závislé na dodávkách ropy a plynu z Ruské federace a kvůli novým omezením může trpět chemický, ocelářský a farmaceutický průmysl. Současně budou důsledky škod pociťovány nejen v Německu, ale v celé Evropě.



Francúzske prístavné mestá sa sťažujú na straty v dôsledku protiruských sankcií
sk.news-front.info/2022/04/24/
Informuje televízna stanica „France 2“ .
Ruské nákladné lode s autami alebo chemikáliami uviazli na francúzskych colných úradoch, pretože ich majitelia spadajú pod sankcie uvalené na Rusko, píše sa v článku. Napríklad v prístavnom meste Saint-Malo v Bretónsku je jedno takéto plavidlo dlhé 141 metrov, ktoré sa ledva zmestí na mólo, a preto sa musí neustále presúvať, aby sa uvoľnilo miesto pre ďalšie lode.
Podľa podpredsedníčky „Regionálnej rady Bretónska“ Stephanie Perrinovej čím dlhšie tento stav potrvá, tým viac bude takýchto presunov.
„ Aj keď sa zdá, že ide len o drobné pohyby v prístave, zakaždým stoja veľa peňazí,“ sťažuje sa úradníčka.
Ako poznamenala „France 2“ , momentálne sa na jednu z lodí minulo už asi 50.000 eur, pričom väčšinu zaplatilo Bretónsko, ktoré si vyžaduje pomoc od štátu.




USA sa zľakli — ministerka financií priznala, že sankcie zasiahnu Západ mnohonásobne viac ako Rusko
sk.news-front.info/2022/04/24/
Americká vláda prehodnotila svoje pozície. Ministerka financií Janet Yellenová priznala, že sankcie proti Rusku zasiahnu Západ tvrdšie. Urobila vyhlásenie, ktoré prekračuje všetku rétoriku Washingtonu v posledných mesiacoch.
„ V zámere poškodiť Rusko, vyvoláme zvýšenie cien ropy, čo bude mať škodlivý vplyv na Európu a ďalšie krajiny. Na Rusko to môže mať len malý negatívny dopad, pretože hoci Rusko bude vyvážať menej, cena jeho exportu porastie,“ povedala Janet Yellenová.
Nemecké úrady môžu zmierniť následky odmietnutia paliva z Ruska, ak nezatvoria tri zostávajúce jadrové elektrárne v krajine. Tento názor vyjadril publicista časopisu „Der Spiegel“ Alexander Neubacher.




Exkancléř Schröder promluvil: Když Putin vypne plyn, rezignuji. Rusko nelze izolovat trvale
echo24.cz/a/
Invaze na Ukrajinu byla chyba, na svou pozici rezignuji, jen pokud Vladimir Putin vypne plyn pro Evropu. Řekl to bývalý německý kancléř Gerhard Schröder v prvním rozhovoru po ruské invazi na Ukrajinu. Bývalý vrcholný politik je známý svými prokremelskými tendencemi a pracuje nyní jako lobbista a předseda dozorčí rady ruské naftové společnosti Rosněfť. Podle svých slov se Schröder snaží nadále hájit německé zájmy a zároveň se nabídl, že by mohl být jedním z mediátorů jednání o míru.
Schröder byl německým kancléřem mezi lety 1998 až 2005. Krátce po svém odchodu z funkce kancléře začal působit v hospodářské oblasti, především pak v obchodu s plynem. Nyní je předsedou dozorčí rady zmíněné ruské společnosti, za což byl v Německu opakovaně kritizován, začátkem března například přišel o čestné členství ve fotbalovém klubu Borussia Dortmund. V rozhovoru pro americký deník The New York Times poprvé promluvil o svých názorech na invazi na Ukrajinu.




VÝCHODNÍ EVROPA
 
Litevské orgány navrhly uvalit sankce na patriarchu Kirilla
iz.ru/1325517/2022-04-24/
Litevská vláda navrhla Evropské unii (EU) přidat moskevského patriarchu Kirilla a celé rusi na sankční seznam kvůli zvláštní vojenské operaci Ruska na ochranu civilistů na Donbasu. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis to řekl v neděli 24. dubna místnímu vydavatelskému 15min.lt.
Podle diplomata je ruská pravoslavná církev jedním z důležitých “pilířů kremelského režimu” a podporuje kroky Moskvy.
“Tento muž, podle mého názoru, se nezabývá pastorační péčí, ale ničením duší, pokud se snažíte najít nějaký duchovní termín, který odpovídá tomu, co dělá ve svých prohlášeních,” komentoval Landsbergis diskuse o odpovědnosti církevního vedení za činy Ruska.



UKRAJINA
 
Večerný bífing Ministerstva obrany Ruskej federácie 23. apríla 2022
sk.news-front.info/2022/04/23/
O aktuálnej situácii vedenia špeciálnej operácie na Ukrajine informoval generálmajor Igor Konašenkov.
Dnes popoludní vysoko presné rakety dlhého doletu ruských vzdušných a kozmických síl znefunkčnili logistický terminál na vojenskom letisku neďaleko Odesy, kde bolo zložené veľké množstvo zahraničných zbraní dovezených zo Spojených štátov a európskych krajín.
Počas dňa zasiahli vysoko presné rakety ruských vzdušných a kozmických síl 22 vojenských objektov na Ukrajine.
Vrátane:

dvoch veliteľských a pozorovacích stanovíšť práporu a jedného veliteľského stanovišťa brigády,


11 opevnení, ako aj miest sústredenia živej sily a vojenského vybavenia Ozbrojených síl Ukrajiny.


Straty nacistov dosiahli okolo 200 osôb a viac ako 30 obrnených transportérov a ďalších vozidiel.

V okresoch Iličevka a Kramatorsk boli zničené tri sklady zbraní, vojenskej techniky a munície.
V oblasti obce Novaja Dmitrovka bol v dôsledku útoku zničený protilietadlový raketový systém Buk M1 a tri radarové stanice.
Operatívno-taktické a armádne letectvo ruských vzdušných a kozmických síl zasiahlo počas dňa 79 vojenských objektov Ukrajiny. Medzi nimi:

šesť veliteľských stanovíšť,


52 oblastí koncentrácie živej sily a ukrajinskej vojenskej techniky, ako aj


16 skladov raketových a delostreleckých zbraní, munície a paliva.

Boli zničené štyri protilietadlové raketové systémy: tri Buk-M1 v oblasti obcí Kurachovka a Romanovka, ako aj jeden protilietadlový raketový systém „Tor“ v oblasti Sergejevka.
Ruské systémy protivzdušnej obrany v oblastiach Izjum a Cherson zničili tri ukrajinské bezpilotné lietadlá vrátane jedného Bayraktar TB-2 nad obcou Lozovaja v Charkovskej oblasti.
Raketové jednotky a delostrelectvo absolvovali počas dňa 102 palebných misií. Zničené: 6 veliteľských stanovíšť, 84 opevnení a oblastí akumulácie živej sily a vojenského vybavenia, ako aj 10 delostreleckých batérií.



Ranný brífing ruského ministerstva obrany 24. apríla 2022
sk.news-front.info/2022/04/24/
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, informoval generálmajor Igor Konašenkov.
Vysoko presné pozemné rakety v Pavlogradskej oblasti zničili priestory podniku na výrobu výbušnín a munície pre ukrajinské ozbrojené sily.
Deväť ukrajinských vojenských zariadení zasiahli vysoko presné rakety odpaľované vo vzduchu ruských vzdušných síl. Vrátane

jedného veliteľského stanovišťa brigády ozbrojených síl,


štyroch opevnení a miest koncentrácie živej sily a vojenskej techniky, ako aj


štyroch skladov raketových a delostreleckých zbraní v oblastiach Barvenkovo, Novaja Dmitrovka a Ivanovka v Charkovskej oblasti.

Operatívno-taktické a armádne letectvo ruských vzdušných a kozmických síl zasiahlo 26 vojenských objektov Ukrajiny. Medzi nimi bolo zničené

veliteľské a pozorovacie stanovište práporu, ako aj


25 oblastí koncentrácie živej sily a ukrajinskej vojenskej techniky.


Zničených bolo do 150 nacistov a


do 40 obrnených transportérov a ďalších vozidiel.

Raketové jednotky a delostrelectvo dokončili v noci 423 palebných misií. V dôsledku úderov bolo zasiahnutých

26 veliteľských stanovíšť,


367 opevnení a oblastí akumulácie živej sily a vojenskej techniky, ako aj


25 pozícií delostreleckých batérií.


V oblastiach Gusarovka a Velikaja Kamyševacha boli zničené 4 sklady raketovo-delostreleckých zbraní a munície.

Ruské systémy protivzdušnej obrany v oblastiach osád Barvinok, Vasiljevka, Krasnogorovka, Kremennaja, Novyj Pervomajsk, Poltavka, Tomarino, Fedorovka, Jasinovatoje zničili 10 ukrajinských bezpilotných lietadiel.




Mariupol žádá svět z posledních sil o pomoc
www.novinky.cz/
Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar apeloval v nově zveřejněném videu na celý svět, aby se zapojil do snahy o osvobození lidí z Mariupolu. Podle něj v Mariupolu žádné příměří, ke kterému vyzval Vladimir Putin, nepanuje a každé tři minuty na území dopadají bomby.
Rusové se podle Palamara snaží zaútočit na pozice ukrajinských obránců. „Chlapi“ se podle něj drží z posledních sil.
https://youtu.be/Fqn7bemc-9w
Video bylo zveřejněno v době, kdy Ukrajina slaví pravoslavné Velikonoce. „Dnes je velký den a navzdory tomu nepřítel nadále shazuje bomby, střílí z děl a pokračuje v bojích,“ říká ve videu.
„ Chci, aby každý v tento den přemýšlel o hodnotách, ať už je na frontě, doma, nebo na cestě. Myslím, že šedesátý den války si všichni uvědomili, jak cenné je obejmout své děti, mluvit s blízkými, užívat si ticha,“ pokračoval.
„ V této době, když si užíváte Velikonoce, nepřítel v Mariupolu shazuje bomby na hlavy nevinných dětí,“ dodal.




ASIE
 
Co ruská válka znamená pro Asii? Čína je zdrženlivá jen naoko
echo24.cz/a/
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v televizním interview vysvětlil, že jeho země přepadla Ukrajinu, aby zvrátila americkou dominanci ve světě. Zřejmě tak má být nastolen multipolární svět, o němž Moskva už dlouho mluví, svět, jehož pravidla neurčuje jedna supervelmoc. Postoj Západu vůči probíhající válce nesdílejí všechny země někdejšího třetího světa. Jak je současný konflikt vnímán v širším okolí Ruska, postsovětském prostoru, v Číně nebo třeba v Indii?
Spojují tyto země s válkou také nějaké své cíle či ambice? Komu se válka hodí? Nebo naopak překáží? Redaktor Týdeníku Echo Ondřej Štindl o tom mluvil s někdejším náměstkem ministra zahraničí a bezpečnostním analytikem Jiřím Schneiderem, politologem z pražské Fakulty sociálních věd Emilem Aslanem a sinologem a analytikem serveru Sinopsis Davidem Gardášem. Nejprve jsme se zaměřili na Čínu, spojence Ruska, jehož ale válka staví před složitá dilemata.
Redaktor Ondřej Štindl mluvil v Salonu Echa s někdejším náměstkem ministra zahraničí a bezpečnostním analytikem Jiřím Schneiderem, politologem z pražské FSV Emilem Aslanem a sinologem Davidem Gardášem…




KONFLIKTY / KONFLIKTNÍ POTENCIÁLY
 
“Jaderný Sarmat se zajímá pouze o souřadnice nepřítele,” řekl Rogozin
rusvesna.su/news/
Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin ocenil zprávu o úspěšném zkušebním odpálení mezikontinentální rakety Sarmat a nepříliš adekvátní reakci západních médií na tuto událost.
Washington Post, New York Times, CNN, Fox News, Radio Liberty* a všechna ostatní přední americká média napsala, že je vůbec nezajímá skutečnost, že Rusko úspěšně otestovalo mezikontinentální raketu Sarmat.
“A jaderný “Sarmat” se vůbec nezajímá o americká média, píší něco, co píší nebo nepíší vůbec. Zajímá se pouze o souřadnice nepřítele,” napsal Rogozin na Telegramu.




AMERIKA
 
Rusko zachránilo Venezuelu před pučem i bankrotem
vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/
Nyní, když konflikt na Ukrajině podnítil novou studenou válku mezi Západem a Ruskem, Venezuela, Kuba a další země Latinské Ameriky, ačkoli jsou tisíce kilometrů daleko, získávají větší geopolitickou atraktivitu ve hře velmocí.
Americká delegace na vysoké úrovni navštívila Venezuelu 5. března v naději, že napraví ekonomické vztahy s Caracasem. Jedna z nejchudších zemí světa, zejména kvůli americko-západním sankcím, je nyní schopná zmírnit hrozící energetickou krizi USA, pokud bude dialog s Washingtonem pokračovat.
Technicky vzato, Venezuela není chudá země. V roce 1998 byla jedním z předních členů OPEC s produkcí 3,5 milionu barelů ropy denně. Přestože Caracas do značné míry nedokázal využít dřívějšího ropného boomu diverzifikací své ekonomiky závislé na ropě, byla to kombinace nižších cen ropy a amerických sankcí, která srazila kdysi relativně prosperující jihoamerickou zemi na kolena.

V prosinci 2018 bývalý americký prezident Donald Trump uvalil na Venezuelu přísné sankce a zastavil dovoz ropy z této země. Ačkoli Caracas poskytoval USA asi 200 000 barelů denně, USA dokázaly rychle nahradit venezuelskou ropu, protože její ceny dosáhly až 40 dolarů za barel.


Trumpův krok měl ve skutečnosti zpustošit, ne-li úplně zničit, venezuelskou ekonomiku za účelem vymáhání politických ústupků, nebo spíše úplné změny režimu. Rozhodnutí dále dusit Venezuelu bylo dokonale načasováno, protože globální ropná krize v listopadu dosáhla svého zenitu. Venezuela se již potýkala se sankcemi pod vedením USA, regionální izolací, politickou nestabilitou, hyperinflací a následně extrémní chudobou.


Krok americké vlády tedy měl být konečným tlakem, který, jak mnozí republikáni a někteří demokraté usoudili, jistě ukončí vládu prezidenta Nicolase Madura.

Venezuela dlouhodobě obviňuje USA z prosazování změny režimu v Caracasu na základě obvinění, že socialistická Madurova vláda vyhrála volby v roce 2018 podvodem.




ČESKÁ REPUBLIKA
 
Vzít nabídku Ruska. Co vláda tají. Expert přes plyn o bídě a nesmyslně vysokých cenách. Nezbývá než vládu vyzvat, aby okamžitě odstoupila, pokud jí jde o zachování existence České republiky, o prosperitu průmyslu a přežití obyvatelstva. Už jsme se dostali až tak daleko
www.novarepublika.online/2022/04/
Energetický expert Ing. Vladimír Štěpán v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz vyzývá k uzavření dlouhodobých kontraktů s Ruskem.
Jak byste charakterizoval situaci, do níž se naše země dostala v důsledku neřešení problémů v oblasti energií?
Česká republika se ocitla v megakrizi, která nemá obdoby v žádném evropském státě. Je to krize energetiky, která se přenesla do ekonomiky, návazně do zemědělství, velká část průmyslu je poničená, možná i nenávratně, a životní úroveň obyvatel se vrací do 70. let minulého století, nebo i do 50. let.
Nabízí se otázka, jak je možné během několika měsíců zničit vše, co se budovalo desítky let? Je to tím, že politici nemají žádnou odpovědnost? Nebo si to aspoň myslí, a mohou tak svojí nečinností a neznalostí zavinit škody za stamiliardy korun, mohou ohrozit bezpečnost státu,

na kritiku si zavedou cenzuru,


opozici likvidují,


na požadavky průmyslu a obyvatelstva nereagují,


péče řádného hospodáře se jich netýká.

 
 
 
 
Článek Zprávy bez cenzury 24.04.2022 se nejdříve objevil na CZ ZPRÁVY NEZÁVILÉ ZPRAVODAJSTVÍ .


Nejčtenější za týden