Musíme denacifikovat Rusko, Putin je nebezpečnější než Hitler, uvedl polský premiér
RSS

Musíme denacifikovat Rusko, Putin je nebezpečnější než Hitler, uvedl polský premiér

„Putinova ideologie „russkij mir“ („ruský svět“) je ekvivalentem komunismu a nacismu 20. století. (…). Je to rakovina, která smrtelně ohrožuje celou Evropu,“ hodnotí Mateusz Morawiecki ve svém sloupku pro Daily Telegraph. (Foto: Flickr)







Polský premiér vyzývá k „denacifikaci“ Ruska, „stejně jako kdysi bylo denacifikováno Německo“.



Mateusz Morawiecki ve svém sloupku zveřejněném ve středečním vydání britského deníku Daily Telegraph uvádí, že když před třiceti lety západní svět uvěřil v „konec dějin“ a „upadli jsme do blaženého zapomnění“, „v Moskvě se pracuje na vzkříšení démonů dějin“.



Polský premiér připomněl vývoj totalit 20. století. „Když mluvím s mladými lidmi, dějiny 20. století jim připadají jako strašidelná pohádka. Zdá se nemožné, že by se Hitler nebo Stalin mohli vrátit v naší době. Iluze, že se historie nemůže opakovat, se však ukázala 24. února letošního roku. Nepředstavitelné se stalo skutečností, když rakety dopadly na Kyjev, Charkov a další města suverénního, demokratického státu v srdci Evropy,“ upozorňuje Morawiecki.



S odkazem na moskevskou přehlídku ke Dni vítězství a projev Vladimira Putina Morawiecki připomněl, že „Rudá armáda sice porazila nacistické Německo, ale mnoha národům přinesla otroctví“.



„Znovuzrození Evropy bylo možné pod jednou podmínkou. Bylo nutné vybudovat systém, v němž by již nikdy nebyla možná válka a totalita. Nedávná ruská agrese proti Ukrajině nutí celou Evropu přemýšlet, zda jsou základy naší svobody stále pevné a neporušené,“ zdůrazňuje Morawiecki. „V ulicích Buči, Irpinu a Mariupolu tekla krev nevinných. To, co se děje na Ukrajině, znamená návrat prokletých ideologií. Ironií tohoto příběhu je, že Putin vybudoval nový ruský imperialismus založený na mýtu vítězství nad nacismem a jeho propaganda popisuje agresi proti Ukrajině jako operaci k denacifikaci této země.“ – upozornil polský premiér.



Morawiecki se domnívá, že Putin není ani Hitler, ani Stalin, ale „je nebezpečnější“. „Má k dispozici nejen více smrtících zbraní, ale také nová média, která mu umožňují šířit jeho propagandu. Není to tak dávno, co Polsko vedlo informační válku s Ruskem o genezi druhé světové války. Vyhráli jsme, ale Putin dosáhl svých cílů. Infikoval internet miliony falešných informací“. – je přesvědčen předseda polské vlády.



„Russkij Mir“ je rakovina. Tuto novou zrůdnou ideologii musíme zcela vymýtit.“ Podle Morawieckého je Putinem hlásaná ideologie „Russkij Mir“ ekvivalentem komunismu a nacismu 20. století.



„Je to ideologie, kterou Rusko ospravedlňuje vymyšlená práva a privilegia své země. Je také základem příběhu o „zvláštním historickém poslání“ ruského národa. Ve jménu této ideologie byl Mariupol a desítky ukrajinských měst srovnány se zemí, protože posílala ruské vojáky do války, přesvědčovala je o jejich nadřazenosti a povzbuzovala je k páchání nelidských válečných zločinů: k vraždění, znásilňování a mučení nevinných civilistů. Víme také, že tato ideologie vede k nucenému přesídlení Ukrajinců hluboko do Ruska,“ vyjmenoval polský premiér.



„Russkij Mir“ je rakovina, která pohlcuje nejen většinu ruské společnosti, ale představuje smrtelnou hrozbu pro celou Evropu. Nestačí tedy podporovat Ukrajinu ve vojenském boji proti Rusku. Tuto novou zrůdnou ideologii musíme zcela vymýtit,“ zhodnotil. „Stejně jako kdysi proběhla denacifikace Německa, je dnes jedinou šancí pro Rusko a civilizovaný svět „deputace“. Pokud se tohoto úkolu ihned nezhostíme, ztratíme nejen Ukrajinu, ale i svou duši, svobodu a suverenitu. Rusko se totiž nezastaví u Kyjeva. Vydala se na dlouhý pochod na Západ a je jen na nás, kde ji zastavíme.“ – dodal.



Zdroj: wprost.pl
Článek Musíme denacifikovat Rusko, Putin je nebezpečnější než Hitler, uvedl polský premiér se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden