Jižní Afrika chce propojit biometrické údaje lidí se SIM kartami
RSS

Jižní Afrika chce propojit biometrické údaje lidí se SIM kartami

Při přechodu na jednotnou světovou digitální měnu prochází testováním různé systémy absolutní kontroly obyvatel. O nic jiného nejde, ať už hovoříme o systémech sociálních kreditů, které již nejsou realitou pouze v Číně, ale i v některých evropských zemích nebo o covid pasy, které jsou jen jejich obdobou. To vše by měla zastřešovat takzvaná digitální identita, jejíž projekt již letos zahajuje EU.
V různých zemích světa se tedy nyní zkouší různé způsoby jak dostat veškeré informace o každém jedinci na této planetě do jednoho zařízení, které bude danou osobu 24 hodin denně sledovat a v němž budou uvedeny veškeré dostupné informace o daném jedinci.
Zatímco v EU dochází na různých místech k testování sociálních kreditů napojených především na sledování uhlíkové stopy daného subjektu, tak plošně v rámci celé EU pokračuje i projekt covid pasů, které mají podobný účel jako již zmíněné sociální kredity. Poslušné občany odměňují tím, že mohou žít tak jako dřív, neposlušné trestají různými omezeními, ať už v cestování či využívání různých služeb a dalších požitků.
Testovacím územím však zdaleka není jen EU. Nedávno jste si zde mohli přečíst o Nigerii , kde mobilní telefony fungují i coby digitální identita daného jedince. Ten, kdo svůj mobil nepřihlásil včas do sítě ID, má smůlu, už si nezavolá. Nyní rozjíždí něco podobného i JAR. Tam je vše zdůvodněno údajným bojem proti zločinnosti. Jenže nakonec jsou šmírováni i bezúhonní občané, jejichž kompletní biometrické údaje jsou zaneseny v databázi a oni sami jsou sledování 24 hodin denně…
Jihoafričanům bylo řečeno, že propojení mezi biometrickou kartou a SIM kartou je pokrokem a „dalším vývojem“
Nezávislý komunikační úřad Jihoafrické republiky (ICASA), telekomunikační regulátor země, navrhl v březnu 2022 propojit biometrické údaje jednotlivců se SIM kartami v boji proti podvodům.
Pokud bude zákon schválen, mobilní operátoři budou mít přístup k otiskům prstů uživatelů, biometrickým údajům o obličeji, očním skenům a dokonce i údajům o chování. Údaje by byly propojeny se SIM kartami a telefonními čísly uživatelů a biometrická databáze by byla použita k ověření totožnosti účastníků, kteří žádají o výměnu SIM karty.
Podvody související se SIM kartami prudce vzrostly. Jihoafrické informační centrum pro bankovní rizika (SABRIC) v listopadu 2021 poznamenalo, že počet případů podvodů při přepínání SIM karet se během jednoho roku zvýšil o 91 procent.
Konzultační období pro návrh skončilo 11. května a krátce před uplynutím lhůty byly obdrženy připomínky z technologického sektoru, zatímco výzkumný pracovník z CMU Africa zadává studii o dopadu registrace SIM v šesti afrických zemích.
Gur Geva, spoluzakladatel a generální ředitel jihoafrické společnosti iiDENTIFii, specialista na biometrii obličeje, říká, že cílem návrhů je předcházet trestné činnosti a chránit spotřebitele před podvody s identitou: „Zločinci, kteří používají různá čísla mobilních telefonů pro nezákonné činnosti, jako jsou podvody, praní špinavých peněz, terorismus a únosy, by se těžko skrývali před donucovacími orgány, když nové předpisy vstoupí v platnost.“
„A protože biometrické údaje nelze kopírovat, spotřebitelé by měli dodatečnou ochranu proti tomu, aby jejich mobilní telefonní číslo bylo použito pro krádež identity nebo k ověření podvodných plateb.“
Geva považuje propojení biometrických údajů se SIM kartami za bezpečné a snadné. „S blížícím se termínem pro veřejné připomínky k návrhu nařízení spolupracuje iiDENTIFii s několika telekomunikačními společnostmi na zavedení digitální biometrické autentizace na dálku v souladu s přísnými místními a mezinárodními standardy. Navrhovaná pravidla jsou mnohem sofistikovanější než současné zákony RICA, pokud jde o ochranu Jihoafričanů před podvody.“
Říká, že přísné zákony o ochraně údajů by určovaly nakládání s údaji a že by nebyly ukládány žádné surové biometrické údaje.
Přínosy by tím však nebyly vyčerpány. Biometrické údaje spojené s identitou by podle Gevy mohly mít pozitivní dopad na celou vládu. „Ministerstva vnitra a sociálního rozvoje by byla schopna zajistit, aby se granty, dokumenty a další komunikace dostaly k zamýšlenému příjemci.“
Pak pokračuje do soukromého sektoru: „Obrovské příležitosti existují také v oblasti digitálních plateb, protože vzdálená biometrie poskytuje přístup ke službám, které mohou mít významný dopad na finanční začlenění.
Vzhledem k tomu, že většina dospělých v Jižní Africe vlastní mobilní telefon, biometrie  činí transakce snadnými, okamžitými a bezpečnými.“
CIO Národní loterijní komise také podporuje biometrickou identifikaci.
„Nejdůležitější je, že inovace jsou v popředí a politiky jsou přizpůsobeny požadavkům digitální ekonomiky,“ řekl Mothibi Ramusi, CIO Národní loterijní komise, ve svém projevu na fóru ICT veřejného sektoru, uvádí ITWeb.
Ujistil publikum, že vláda nemá žádné postranní úmysly, ale chce je pouze chránit před podvody.
Ramusi se také domnívá, že návrhy by mohly být realizovány v rámci požadavků zákona o ochraně osobních údajů (POPIA), což je v rozporu s názory místních bezpečnostních odborníků.
„Chtěl bych nás všechny povzbudit, abychom věřili, že vláda ví, co dělá, a že zajistí bezpečnost dat občanů nejlepším možným způsobem,“ citoval ITWeb CIO.
„Pokud občané kladou příliš velký důraz a obávají se možného porušení soukromí, přijdou o výhody, které mohou využívat prostřednictvím zabezpečení a nekonečných inovačních příležitostí, které jim otevírají schopnost přenášet své biometrické údaje na svých telefonech.“
Postdoktorandský výzkumník na Carnegie Melon University (CMU) v Africe připravuje studii o důsledcích propojení identity a SIM karet a přizpůsobení života tomuto požadavku a představil studii v prezentaci pro skupinu důvěryhodných digitálních identit Institutu Alana Turinga.
Edith Luhanga a její tým budou zkoumat způsoby, jak získat ID, proč lidé ID odmítají, proč jsou u jiných úspěšní a dopad nutnosti registrovat SIM karty. Studie se zabývá tím, jak lidé komunikují se zástupci mobilních operátorů, kteří mají řadu metod prodeje SIM karet bez ID, a jaké to je používat SIM kartu registrovanou na základě cizího průkazu totožnosti.
Kvalitativní a kvantitativní studie bude provedena ve třech východoafrických a třech západoafrických zemích, včetně Keni, Nigérie a Tanzanie.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden