Itálie se stane prvním evropským národem, který zavede systém sociálních kreditů – kde budou občané odměňováni za své „dobré chování“.
RSS

Itálie se stane prvním evropským národem, který zavede systém sociálních kreditů – kde budou občané odměňováni za své „dobré chování“.


Itálie se stane prvním evropským národem, který zavede systém sociálních kreditů – kde budou občané odměňováni za své „dobré chování“.
Počínaje podzimem 2022 zahájí město Bologna nový pilotní projekt. Občané, kteří projeví dobré chování, jako je správná recyklace nebo používání veřejné dopravy, budou odměněni.
Magistrát města Bologna zavádí „chytrou občanskou peněženku“, která bude pro občany primární metodou shromažďování digitálních mincí výměnou za změny chování. Na základě daného skóre může člověk získat slevy i pro místní obchody.
Primárním argumentem pro tento program je „úspora zdrojů“ a podpora chování šetrného ke klimatu.
Jak uvedl  Bologna Today, Massimo Bugani, radní pro digitální agendu v severním městě, řekl, že ačkoli nikdo nebude nucen tuto aplikaci používat, očekává vysokou míru uživatelského zájmu. V současném stavu nebude systém vázán na ostatní, jako je online identifikace a používání sociálních sítí.
Vzhledem k rostoucímu zájmu Evropské unie se někteří obávají, že je jen otázkou času, kdy podobné metody k řešení „sociálních problémů“ zavede více regionů a národů.  Německo  a  Rakousko  (ID Austria) již zrychlily své příslušné plány digitálních ID. Obě země zavádějí nové platformy pro integraci více veřejných služeb a průkazů totožnosti, digitalizaci pošty a dokonce i  národních pasů  . Tato nová opatření byla zavedena pod záštitou řešení „byrokratických problémů a [úspor] zdrojů“.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen také vyjádřila   zájem   o zavedení „EU ID“, které by integrovalo národní ID s internetovými registracemi.
V roce 2021 von der Leyen   řekla:  „Pokaždé, když nás aplikace nebo web požádá o vytvoření nové digitální identity nebo o snadné přihlášení přes velkou platformu, nemáme ponětí, co se stane s našimi daty. Proto Komise navrhne bezpečnou evropskou e-identitu. Takový, kterému věříme a který může použít každý občan kdekoli v Evropě k čemukoli, od placení daní až po půjčování kol.“
Vzhledem k množství dat, které by se taková platforma mohla přihlásit ke každému občanovi EU, se zdá, že hrozící noční můra o soukromí je nevyhnutelná. Aplikace  European ID Wallet  zahájila testovací fázi v roce 2021 a bude také spuštěna na podzim roku 2022.
Článek Itálie se stane prvním evropským národem, který zavede systém sociálních kreditů – kde budou občané odměňováni za své „dobré chování“. se nejdříve objevil na CZ ZPRÁVY NEZÁVILÉ ZPRAVODAJSTVÍ .


Nejčtenější za týden