Pitná voda v Braniborsku na příděl: Občané se musí omezit, vše pro megatovárnu Tesla
RSS

Pitná voda v Braniborsku na příděl: Občané se musí omezit, vše pro megatovárnu Tesla

Nedávno jste si zde mohli přečíst o přídělovém systému vody, který již zavedli v oblasti Berlína. Jenže nyní se zdá, že v Německu nepůjde o ojedinělý případ. N Braniborsku, které je nejsušší oblastí Německa, bude voda na příděl jen proto, že zde byla zřízena velká továrna na elektromobily – Tesla. Aby bylo dostatek vody na výrobu tolik propagovaných elektrických vozítek, musí se omezit obyčejní občané…
Ve schvalovacím procesu společnost  odhadla   spotřebu vody pro továrnu na 1,4 milionu metrů krychlových , což je přibližně  stejně jako spotřeba vody ve městě se 40 000 obyvateli . Opět však vyvstává otázka, jak zde Tesla mohla zřídit svou továrnu: Braniborsko je jednou z nejsušších oblastí v Německu,  a proto například Google na konci loňského roku upustil od výstavby  plánovaného datového centra v regionu. Jeho údržba by vyžadovala dalších 1,3 milionu metrů krychlových vody ročně. Pro Teslu se zřejmě počítaly další „lokalizační faktory“ – blízkost ekolevicového  Berlína a přízniví političtí zelení lobbisté ve vedení země.
Odpovědné vodohospodářské sdružení Strausberg-Erkner zde může ročně čerpat asi 3,8 milionu metrů krychlových vody.  Pokud by Státní úřad pro životní prostředí zavedl plánované omezení odběru vody na 2,5 milionu metrů krychlových,  současné zásobování Tesly a přibližně 170 000 obyvatel spolkové oblasti by již nebylo možné.  Proto se asociace v březnu rozpadla –  poté, co byla továrna Tesla formálně schválena! Zdůvodnila to následovně:
„Zbývající zásoby byly zcela vyčerpány a další plány rozvoje, obchodní a průmyslová sídla, nejsou v současné době možné z důvodu nedostatku objemů odběrů podzemních vod“ .
Další zátěž pro zásobování vodou vytváří  rozsáhlý projekt Chotěbuz  v Lužici: má zde být  vybudováno největší umělé jezero v Německu . Od dubna 2019 je oblast o rozloze 19 kilometrů čtverečních zaplavena podzemní vodou a 66,5 miliony metrů krychlových vody ze Sprévy. Vodohospodářská rada Strausberg-Erkner si není jistá, zda to má přímý dopad na zásobování pitnou vodou, ale nechce to vylučovat.
Minulý měsíc bylo  oznámeno , že zásobování vodou bude na příděl a nově příchozí budou smět spotřebovat pouze 105 litrů vody na osobu a den .  Od roku 2025 by se toto nařízení mělo vztahovat na všechny soukromé spotřebitele.  Mluvčí asociace Sandra Ponesky to však potvrzuje jen částečně: „zatím“ nebylo rozhodnuto o žádném stropu. S Teslou bylo dohodnuto maximální množství, podobné dohody by mohly následovat i s dalšími velkými spotřebiteli. Jedná se  o „opatření, která jsme napsali do našich stanov, abychom je mohli ovlivnit,“ říká Ponesky.
Kombinace Berlíňanů, kteří se stěhují do okolí a zavlažují své zahrádky, změna klimatu a nyní také Tesla: „Společně jsme dosáhli našich limitů.“  Navzdory těmto obecně opatrným prohlášením vodárenského svazu vzniká podezření, že braniborská zemská vláda ohrožuje zásobování vodou celého regionu pro prestižní projekt Tesla Gigafactory.
Interně byla  očekávání Tesly  pravděpodobně již  značně utlumena: Místo původně očekávaných 40 000 pracovních míst se očekává maximálně 12 000, a to pouze na roky. Zda je to stále v rozumném poměru k obětem, které musí region přinést, bude pravděpodobně muset jednoho dne odpovědět vláda. Na druhou stranu občané, kteří zelené vlády volí, jistě počítají s tím, že zelená politika si nese své oběti. Třeba formou vody na příděl a podle předpovědí odborníků brzy i očekávanými blackouty…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 5 Průměrně: 4.6 ]


Nejčtenější za týden