Macron zlořečí USA kvůli dvojím standardům energetické politiky
RSS

Macron zlořečí USA kvůli dvojím standardům energetické politiky

Americké obchodní a energetické politiky vytvořily „dvojí standard“, který Evropu uvrhl do nárůstu cen za svůj zemní plyn, řekl v pátek francouzský prezident Emmanuel Macron.
Poslední a největší země, která odstoupí od Smlouvy o energetické chartě, přešla ze stavu čistého vývozce energií loni na čistého dovozce energií letos, když vyšly na povrch problémy s její jadernou energetikou.
Francie se, aby kompenzovala propad své jaderné energetiky a naprosté zastavení dodávek ruského zemního plynu do země, obrátila na Spojené státy k nákupům zkapalněného plynu (LNG), teď je ale Macron rozčilený kvůli cenám, která za to platí.
Export amerického zemního plynu do Francie během prvních osmi měsíců roku 2022 narostl o 421 %, ale finanční hodnota LNG jen za samotný srpen kvůli jeho vyšším cenám narostla o 1094 %.
„Severoamerická ekonomika si vybírá podle atraktivnosti, což respektuji, vytváří ale dvojí standardy,“ vysvětloval Macron na bruselské tiskové konferenci, kdy si Spojené státy doma užívají nižších cen energie, ale vyváží ji za rekordní ceny.
„Navíc dovolují, aby státní pomoc šla až z 80 % do určitých sektorů, ač tady je to zakázané, dostáváme tak dvojí standardy. Tím se hroutí poctivost transatlantického obchodu,“ dodal Macron poté, co v tomto týdnu už jak o Spojených státech, tak o Norsku mluvil jako o těch, kdo hrabou „skutečný super-profit,“ což Macron nazývá kořistěním z „nezasloužených příjmů z geopolitické války.“
Macron má v době potrhaných vztahů kvůli americkému podrazu jaderné dohody s Francií počátkem prosince navštívit Spojené státy a hlavně se to asi soustředí na téma energie.
BY TYLER DURDEN
SATURDAY, OCT 22, 2022 – 06:30 PM
Authored by Julianne Geiger via OilPrice.com,

Výroba v Německu už není konkurenceschopná, říká ředitel největšího světového výrobce oceli varující v době zavírání továren před krizí

Žádná ekonomika nemůže běžet bez energie – německé společnosti varují před katastrofou výpadku plynu a elektřiny

Evropa nemá za ruský plyn žádnou skutečnou alternativu, říká bývalý viceprezident Aramco
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/macron-lashes-out-us-over-double-standard-energy-policies


Nejčtenější za týden