Franko-německá aliance praská ve švech
RSS

Franko-německá aliance praská ve švech

Německo s Francií zrušily franko-německou vládní konzultaci plánovanou na příští středu.
Válka na Ukrajině, energetická krize a zhoršující se kondice hospodářství vyvolaly v alianci mezi Německem a Francií obrovské napětí, kdy tato aliance tradičně fungovala jako hlavní osa moci na kontinentu.
Francouzský ministr financí Bruno Le Maire vyzval k „resetu“ mezi oběma zeměmi EU a poté, co Německo s Francií zrušily franko-německou vládní konzultaci plánovanou na příští středu ve Fontainebleau, slíbil francouzský prezident Emmanuel Macron, že vztahy mezi oběma zeměmi napraví.
„Pokud jde o mě, toužím, aby se vždy zachovávala evropská jednota a také přátelství a aliance mezi Francií a Německem,“ řekl Macron před summitem EU.
Jako důvod k tomuto odložení je citován vládní mluvčí Steffen Hebestreit, který v Berlíně mluvil o „celé řadě různých problémů“, ve kterých obě vlády „ještě moc nepostoupily“, čili kde „nebylo dosaženo jednotného postoje.“
Ovšem německé noviny Die Welt svalují vinu za zrušení schůzky na francouzskou vládu, kdy píší:
„Je dost možné, že Paříž chtěla hrozbou odložení na německou stranu vyvíjet tlak. Zjevně to však nefungovalo. Elysejský palác zřejmě vyhodil všechna pravidla diplomacie oknem. Je to diplomatický kiks, a to korunovaný, protože Berlín nebyl ani dopředu informován. To lze interpretovat jako náhlé ochlazení franko-německých vztahů.
Německo rovněž převážně odpovídá za zablokování cenového stropu na cenu plynu na evropské úrovni, který by, jak tato země argumentuje, odstranil pobídky ke snížení spotřeby energie a plynu. Německo se po summitu EU svého odporu zřeklo, ale nová dohoda obsahuje širokou škálu zádrhelů vymyšlených tak, aby u Německa zmírnit strach ze zhroucení dodávek.
Berlín je také naštvaný, že Paříž poskytla jen malou podporu pro plynový projekt MidCat, v němž by měly plynovody spojující Portugalsko a Španělsko procházet Francií a vstoupit do Německa.
Energie není jediným problémem, kdy obě země rozděluje i téma společného zbrojení. Neshody a rozkoly se týkají i franko-německého bitevníku FCAS a „tanku budoucnosti“, kdy mnoho zapojených společností jedná více jako rivalové než jako partneři.
Společná deklarace o bilaterální spolupráci a prosazování evropské integrace v různých oblastech také není připravená, píše internetový magazín Politico, protože o „klíčových pasážích“ se pořád ještě hádají.
„Nedosahujeme v určitých záležitostech dostatečného pokroku, kvůli čemuž je možné, že porada ministrů bude odložena tak, abychom měli více času,“ citovalo Politico říkat členy francouzské vlády, než zrušení nakonec oficiálně kancléřství potvrdilo.
Rostoucí rozkoly mezi Francií a Německem by mohly být chmurnou hrozbou pro EU jako celek a budou-li se evropské ekonomiky dále zhoršovat, tak tyto rozkoly jen porostou.
October 21, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  JOHN CODY
Náhledový obrázek: Francouzský prezident Emmanuel Macron, vlevo, a
německý kancléř Olaf Scholz pózují během bilaterálního meetingu na EU summitu v Bruselu, ve čtvrtek 20. října 2022. (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Potopí Německo EU?

Macron zlořečí USA kvůli dvojím standardům energetické politiky

Evropa krvácí, zatímco Rusko hrabe pěkné peníze, varuje Orbán zasedání Evropské komunity
Zdroj: https://rmx.news/france/the-franco-german-alliance-is-tearing-at-the-seams/


Nejčtenější za týden