Další krok Turecka k právu šaría: Ústavní zakotvení práva nošení hidžábů kdekoli na veřejnosti
RSS

Další krok Turecka k právu šaría: Ústavní zakotvení práva nošení hidžábů kdekoli na veřejnosti

Na úvod je třeba upozornit na to, že podobný zákon již existuje i v některých evropských zemích. I když není zakotven ústavou, tak alespoň dává právo všem muslimkám nosit ve veřejných institucích hidžáb.
Paradoxně se tak Erdogan blíží nejen směrem k šaríi, ale také k právu, které je běžné v několika evropských zemích.
Zde bych chtěla upozornit na fakt, že i ČR se k těmto šaría vstřícným zemím řadí. Minulá vláda byla velmi proislámská, což každý, kdo se o tuto oblast zajímá hlouběji, moc dobře věděl. Za minulé vlády se zavedl například zákon o předsudečné nenávisti , na jehož základě byli pronásledováni kritici islámu.
Před soudem stanulo už kolem 100 lidí, asi nejznámějším je asistent poslance Foldyny pan Kraft , který byl odsouzen k vysoké pokutě za napsání kritického článku o migraci.
Většina dalších odsouzených skončila s tříletou podmínkou, zpravidla za to, že napsali něco špatného směrem k muslimům na sociální sítě. O některých z těchto případů jsem se v minulosti zmínila, většina článků k tématu však, bohužel, zůstala na dnes již neexistujícím webu. Zákon, který se u nás v roce 2018 zavedl, je obdobou zákona o rouhání podle práva šaría – a podle toho se i využívá.
Dalším případem, který již bude mnohem blíž k tomu, co chce zavádět Erdogan, bylo povolení hidžábů na školách. Minulá vláda – konkrétně ministerstvo školství pod vedením Plagy – uzákonila, že žádná škola nesmí na své půdě zakazovat hidžáb. A něco podobného poměrně s odstupem chystá Erdogan, jen s tím, rozdílem, že chce vše zakotvit v Ústavě…
Až do roku 2013 bylo ženám v Turecku zakázáno nosit šátek ve veřejných institucích, jako jsou školy a univerzity. To může být stále považováno za „relikt“ otevřené „Atatürkovy politiky“.
Erdogan nyní chce, aby „právo na šátek“ bylo zakotveno v Ústavě. Před prezidentskými a parlamentními volbami, které se konají příští rok, se v Turecku znovu rozhořela debata o hidžábech.
Šéf sekulární strany CHP nedávno překvapivě navrhl zákon zaručující právo nosit hidžáb (pozn . tentýž zákon, který již u nás existuje).
Hlava státu Recep Tayyip Erdogan poté šla ještě o krok dále a navrhla referendum o změně ústavy. Má zaručit právo žen nosit v budoucnu šátky ve státních institucích, školách a univerzitách.
„Máte-li odvahu, předložte tuto záležitost k referendu,“ řekl Erdogan 22. října během vystoupení ve státní televizi. Prezident reagoval na prohlášení opozičního vůdce Kemala Kilicdaroglu z CHP. Svou iniciativou chtěl Kilicdaroglu rozptýlit obavy, že by jeho strana mohla v případě vítězství ve volbách znovu zavést zákaz hidžábů.
„V minulosti jsme udělali chyby ohledně hidžábu,“ přiznal Kilicdaroglu šokujícím způsobem pokorně.
V Turecku, kde většinu tvoří muslimové, je striktní oddělení náboženství a státu zakotveno v ústavě. I to lze jistě považovat za dědictví dříve progresivní politiky Atatürka.
Nejenže nesčetněkrát prokázal, že prezident Erdogan se od toho chce vědomě odvrátit, ale také to znovu a znovu řeší.
Erdoganova islámská konzervativní strana AKP však již v roce 2013 zrušila dlouhodobý zákaz nošení islámského hidžábu ve státních institucích.
Erdogan opakovaně používá zrušení zákazu islámských šátků jako volební a reklamní slogan své strany na obranu oddaných muslimů proti sekulárním stranám.
Šokující však je, že na rozdíl od 90. let už žádná turecká strana nevede kampaň za zákaz hidžábů. V duchu vládnoucího prezidenta nyní navrhuje ústavní úpravu práva nosit šátek. Podle Erdogana by to mělo být co nejrychleji předloženo parlamentu.
K přijetí takové změny bez referenda by však byla zapotřebí většina 400 poslanců. To by tedy muselo znamenat, že by o tom musela hlasovat CHP.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) je kemalistická a od 60. let sociálně demokratická strana, kterou v roce 1923 založil zakladatel státu Mustafa Kemal Atatürk.
V případě potřeby by mohl být návrh reformy předložen občanům k hlasování s 360 hlasy. „Pokud se tento problém nepodaří vyřešit v parlamentu, předložíme ho lidem,“ řekl Erdogan.
Pokud však i CHP takový „zákon“ navrhne, je třeba to vnímat jako jasný signál pro další krok Turecka směrem k zavedení práva šaría.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Další krok Turecka k právu šaría: Ústavní zakotvení práva nošení hidžábů kdekoli na veřejnosti se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden