Biden dříve ztratil nervy v telefonátu se Zelenským: „Projevte trochu více vděčnosti“
RSS

Biden dříve ztratil nervy v telefonátu se Zelenským: „Projevte trochu více vděčnosti“

Několik dní poté, co Pentagon oznámil, že celková americká vojenská pomoc poskytnutá Ukrajině dosud přesáhla 18,5 miliardy dolarů, se podle nových zpráv prezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským krátce neovládl, když ten neustále naléhal na další peníze a zbraně. (Foto: Youtube)







Televize NBC citovala čtyři úředníky obeznámené s telefonátem, který se uskutečnil v červnu a kteří v pondělí poprvé prozradili: „Biden sotva dokončil, že Zelenskému právě dal zelenou další miliardě dolarů na vojenskou pomoc USA pro Ukrajinu, když Zelenskyj začal vyjmenovávat, jakou další pomoc potřebuje a nedostává.“



V tu chvíli „Biden ztratil nervy, uvedli lidé obeznámení s hovorem“ . Washington předal Kyjevu nejen rekordní množství vojenské pomoci, ale také další desítky miliard na humanitární pomoc, protože země se snaží udržet světlo a fungování civilních služeb v podmínkách rostoucího válečného dluhu v souvislosti s pokračující ruskou invazí.



Prezident Biden, který údajně dával najevo své podráždění, Zelenskému v onom předchozím telefonátu vysvětlil: „Američané jsou docela štědří a jeho administrativa a americká armáda usilovně pracují na pomoci Ukrajině, řekl a zvýšil hlas, a Zelenskyj by mohl projevit trochu více vděčnosti.“




Velká část ukrajinského hlavního města je po nových ruských náletech bez elektřiny a vody
Zpráva následně citovala jeden zdroj, který k tomu dodal, že „Biden byl se Zelenským přímý“ a připomněl mu, že obranná pomoc musí být řešena příslušnými vojenskými kanály.



Podle dalších informací NBC se komunikace obou představitelů od té doby zlepšila:



Podle představitelů administrativy se vztahy mezi Bidenem a Zelenským od červnového telefonátu, po němž Zelenskyj vydal prohlášení, v němž pochválil USA za jejich velkorysou pomoc, jen zlepšily. Tento střet však odráží Bidenovo včasné uvědomění, že podpora Kongresu i veřejnosti pro posílání miliard dolarů na Ukrajinu by mohla začít slábnout. Tento okamžik nastal právě v době, kdy se prezident chystá požádat Kongres o zelenou pro ještě více peněz pro Ukrajinu.




Podle Finska končí ukrajinské zbraně v rukou zločineckých gangů
Možná, že to, že se ti dva dostali přes to předchozí červnové napětí, bylo důsledkem toho, že Bílý dům nadále v podstatě podepisuje vše, o co Ukrajina požádá.



Minulý měsíc se Zelenskyj v rozhovoru pro pořad televize CBS „Face the Nation“ pochlubil, že Washington mu měsíčně poskytuje do státní pokladny neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů.



„Spojené státy nám každý měsíc poskytují 1,5 miliardy dolarů na podporu našeho rozpočtu na boj“ proti Rusku, vysvětlil ukrajinský vůdce, ale upozornil, že v našem rozpočtu zůstává „deficit 5 miliard dolarů“.



Zdroj: nbcnews.com
Článek Biden dříve ztratil nervy v telefonátu se Zelenským: „Projevte trochu více vděčnosti“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden