Polovodičové čipy: Washington naléhá na Evropany, aby zakázali vývoz do Číny
RSS

Polovodičové čipy: Washington naléhá na Evropany, aby zakázali vývoz do Číny

Jak myslíte, že se oddané loutky, které byly na příkaz hegemona ochotny zničit ekonomiky vlastních zemí, zachovají? V zemích EU, které zavedly protievropské sankce (zcela nesprávně nazývané protiruskými), dochází nejen k energetické krizi a rekordní inflaci, ale také k deindustrializaci, která postupně povede k značné nezaměstnanosti a chudobě.
Washington je všeobecně známý svou diplomacií vydírání vůči svým „spojencům“. Nyní se mají Evropané vzdát lukrativního trhu s polovodičovými čipy v Číně. Tlak stále roste.
Když se Američané za prezidenta Donalda Trumpa jednostranně rozloučili s jadernou dohodou s Íránem a znovu zavedli sankce, muselo se se zemí rozloučit mnoho evropských společností. A to poté, co právě podepsali nové smlouvy a provedli nějaké investice.
Nord Stream 2 byl také na sankčním seznamu Washingtonu, protože mnohem dražší americký zkapalněný plyn měl být vyvážen přes Atlantik. Po zavedení technologie 5G byla čínská společnost Huawei středem zájmu amerických sankcí. To bylo odůvodněno údajnou schopností Pekingu shromažďovat informace (zatímco Američané po desetiletí rozsáhle špehovali své evropské spojence).
Ale jde to dál: Díky rozsáhlému útoku Washingtonu na  čínský polovodičový průmysl  se nyní do centra zájmu Washingtonu dostali i evropští výrobci čipů. Jak uvádí „  Bloomberg  “, Washington požaduje, aby Evropská unie sdílela příslušné informace.  Evropané prý také pomohou prosadit americké sankce proti čínskému polovodičovému průmyslu a zpřísní vývozní omezení do Číny. 
Alan Estevez, náměstek ministra průmyslu a bezpečnosti na ministerstvu obchodu USA, proto očekává, že USA brzy podepíší dohodu se svými spojenci o jejich zahrnutí do nových pravidel omezujících přístup Číny k sofistikovaným nástrojům na výrobu čipů.
Například již v roce 2020 Washington donutil Nizozemsko, aby nevyváželo své zařízení pro „extrémní ultrafialovou“ litografii (EUV) do Číny.  To nakonec Číňanům umožnilo vyrábět špičkové čipy menší než 22 nanometrů. Američané také zvýšili tlak na společnost ASML Holding NV, aby přestala prodávat své systémy ponorné litografie DUV do Číny.  Pokud se to podaří, Číňané už nebudou schopni vyrábět žádný z běžných polovodičových čipů.






Podle zprávy Bloomberg navrhly USA svým evropským spojencům, aby uvalily na Čínu vývozní kontroly, jaké Evropané zavedli, aby potrestali Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Jako zdroj byli uvedeni nejmenovaní lidé, kteří jsou obeznámeni se situací.  Bloomberg uvedl, že EU není nakloněna tak rozsáhlému snižování vývozu . 

Jeden ze zdrojů zpravodajství však uvedl, že by mohl zvažovat i zboží, které by Peking mohl použít k posílení svých vojenských kapacit. Americká obchodní zástupkyně Katherine Tai se podle zprávy měla v pondělí v Praze sejít s ministry obchodu EU. Vysocí představitelé EU a USA se také sejdou 5. prosince na třetím zasedání Rady pro obchod a technologie.






 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Polovodičové čipy: Washington naléhá na Evropany, aby zakázali vývoz do Číny se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden