Již dvacet evropských odběratelů plynu si otevřelo rublový účet u Gazprombank
RSS

Již dvacet evropských odběratelů plynu si otevřelo rublový účet u Gazprombank

Velkohubá prohlášení a sankce EU, namířené ne na Rusko, ale na evropské obyvatelstvo, byla něco jako štěkání ratlíka na vlkodava. Od samého začátku bylo jasné, že státy EU, které se nepodřídí a nezačnou platit rubly, budou odříznuty od plynu a to bez adekvátní náhrady. Může se zdát, že v létě to až tak nevadí, jenže nejde jen o domácnosti, ale i o průmysl, který se prostě bez plynu neobejde bez ohledu na roční období.
Skuteční odborníci, kteří se na věc nedívali přes ideologii, ale čistě pragmaticky, varovali, že úplné ukončení odběru ruského plynu zničí ekonomiky mnoha evropských zemí, včetně ČR, z převážné většiny závislé na ruském plynu. Již záhy po ohlášení Ruska, že bude přijímat výhradně platby v rublech, se hned deset evropských odběratelů plynu zaregistrovalo u banky Gazpromu, čímž tyto země potvrdily, že se sankcí nezúčastní. Nyní se již přidalo deset dalších odběratelů…
Dalších 10 evropských odběratelů plynu si otevřelo účty u Gazprombank JSC, čímž se zdvojnásobil počet zákazníků, kteří se chystají platit za ruský plyn v rublech – jak požadoval ruský prezident Putin. Poté, co Bulharsko a Polsko byly odříznuty od dodávek plynu Ruskem, se zřejmě další evropské státy, ochotné demonstrovat svoji „sílu“ a v rublech neplatit, vyděsily dalších možných důsledků a odstoupily od svých původně proklamovaných úmyslů neplatit za plyn rubly.
Celkem 20 evropských společností otevřelo rublové účty a dalších 14 zákazníků si objednalo registrační dokumenty. Informovala o tom tisková agentura  Bloomberg  . Mezi nimi je prý minimálně jedna maďarská společnost, což už dříve oznámil maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto .
Jak uvedl ruský Gazprom, většina dovozců plynu si již otevřela rublový účet, ale neuvedl, o kterých 20 společností jde. Údajně je však mezi nimi i největší německý dovozce plynu.

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden