Nad agendou OSN se stahují mraky – přední americké banky jsou vyšetřovány kvůli ESG a klimatickým opatřením
RSS

Nad agendou OSN se stahují mraky – přední americké banky jsou vyšetřovány kvůli ESG a klimatickým opatřením







/*! elementor - v3.6.8 - 27-07-2022 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Koalice 19 generálních prokurátorů z celé země minulý týden zahájila formální vyšetřování šesti velkých amerických bank s odvoláním na právní obavy týkající se investování bank do „ESG“ a jejich zapojení do aliance OSN bojující proti emisím CO2.









/*! elementor - v3.6.8 - 27-07-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} Celkový pohled na výsledky hlasování během zasedání Valného shromáždění OSN v sídle OSN v New Yorku 12. října 2022 (Ed Jones AFP/via Getty Images)









V prohlášení zaslaném e-mailem deníku The Epoch Times jeden ze státních zástupců varoval, že se banky „zřejmě domlouvají s OSN, aby zničily americké společnosti“ a podkopaly nejlepší zájmy národa. Jiná státní zástupkyně argumentovala, že tato bankovní politika inspirovaná OSN vede k přesunu pracovních míst do komunistické Číny, kde tamní režim pokračuje ve výstavbě uhelných elektráren, aby zajistil levnou a spolehlivou energii. Nové vyšetřování je nejnovější salvou ze strany států vedených republikány na pozadí rostoucích celostátních obav z „woke“ politiky finančních institucí a dalších mocných obchodních zájmů. Několik generálních prokurátorů, kteří o vyšetřování hovořili s deníkem The Epoch Times, uvedlo, že jejich úkolem je prosazovat zákony na ochranu spotřebitele a chránit občany ve svých státech před potenciálně nezákonnou činností společností. Úředníci vyšetřují zejména zapojení bank do kontroverzní United Nations Net-Zero Banking Alliance  (NZBA) . Tato celosvětová síť bank, svolaná a dozorovaná OSN, se zavazuje, že do roku 2050 eliminuje emise tzv. skleníkových plynů tím, že změní své úvěrové a investiční postupy









Řada státních zástupců bila na poplach kvůli zapojení OSN do boje proti klíčovým americkým průmyslovým odvětvím, protože banky přenechávají globální organizaci vliv na tvorbu politik. Nejvyšší představitelé orgánů činných v trestním řízení skupiny států ovládaných převážně republikány uvedli, že mají důvod se domnívat, že vyšetřované banky souhlasily s přizpůsobením svého investičního a úvěrového portfolia emisním cílům OSN . Tyto cíle, které jsou uvedeny v Pařížské dohodě OSN o změně klimatu, vyzývají k transformaci ekonomiky směrem od tradičních zdrojů energie. Vládní a podnikatelští představitelé vyspělých zemí včetně Spojených států a západní Evropy se dohodli, že budou usilovat o výrazné snížení emisí CO2. Státní zástupci varovali, že důsledkem těchto politik by bylo, že by klíčová průmyslová odvětví přišla o úvěry – zejména společnosti v energetickém a zemědělském sektoru, které jsou klíčové pro prosperitu a dokonce i národní bezpečnost Spojených států .









Mezi banky, které jsou pod drobnohledem nejvyšších představitelů zákona ve svých státech, patří Bank of America , Wells Fargo , Morgan Stanley , JPMorgan Chase , Goldman Sachs a Citigroup . Každé z těchto společností byly minulý týden doručeny požadavky na občanskoprávní vyšetřování, které v podstatě fungují jako soudní obsílky a požadují, aby předaly dokumenty související s jejich zapojením do NZBA. Od bank se rovněž očekává, že poskytnou záznamy o všech „globálních klimatických iniciativách“ , na nichž se podílejí, a o tom, jak jsou tyto programy podporované OSN začleněny do jejich podnikání, vyplývá z občanských vyšetřovacích požadavků, do nichž nahlédl deník The Epoch Times. Kromě toho jsou banky žádány, aby poskytly podrobnosti o zapojení svých generálních ředitelů do tohoto procesu a o způsobu přijímání rozhodnutí. Pod drobnohledem jsou také bankovní opatření související s investováním do životního prostředí, sociálních věcí a správy a řízení ( ESG ). Tyto kontroverzní ukazatele zohledňují při přijímání obchodních rozhodnutí environmentální a sociální politiku , nikoliv pouze tradiční ukazatele rizika a výnosu. Kritici tvrdí, že ESG investování je využíváno k tomu, aby Američanům vnucovalo nepopulární a ekonomicky škodlivé myšlenky a zároveň nutilo podniky v celé ekonomice, aby je přijaly. Odpůrci tento termín stále častěji spojují s mentalitou „woke“, „sociální spravedlnosti“ a radikální levicovou politikou .












.cls-1 {
opacity: 0.52;
}

.cls-2 {
fill: #fff;
}

.cls-3 {
fill: #5eb40e;
}

.cls-4 {
fill: #173ae6;
}

.cls-5 {
fill: #222;
}

.cls-6 {
fill: #02226f;
}
banner-bezpressu


Nejčtenější za týden