ŽIVĚ: Putin obvinil Ukrajinu z blokování rozhovorů
RSS

ŽIVĚ: Putin obvinil Ukrajinu z blokování rozhovorů

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Wikimedia / ilustrační)







13:20 Putin obvinil Ukrajinu z blokování rozhovorů



Ruský prezident Vladimir Putin řekl německé kancléřce, že mírové rozhovory blokuje Kyjev, a nikoli Moskva.



Kremlem přečtený telefonický rozhovor s Olafem Scholzem přišel těsně předtím, než ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba – který je v současné době v Německu – novinářům řekl, že podle jeho názoru Rusko nemá chuť ani na mírové, ani na bezpečnostní rozhovory.



V rozhovoru se Scholzem Putin rovněž zopakoval své zdůvodnění invaze – která je označována za „speciální vojenskou operaci“ – a tvrdil, že civilisty ukrývající se v ocelárnách v Mariupolu zadržují ukrajinské síly.



12:49 Dnes má před soudem stanout ruský voják, který údajně zabil neozbrojeného ukrajinského civilistu, což je první případ válečného zločinu od zahájení ruské invaze.



11:15 Evropská unie přislíbila Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 500 milionů eur (425 milionů liber), informovala agentura Reuters.



09:13 Rubl se stal nejvýkonnější měnou na světě




Rubl se stal nejvýkonnější měnou na světě
07:42 Strategická porážka Ruska je zřejmá, tvrdí Zelenskyj



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Rusko utrpělo na Ukrajině strategickou porážku, která je „již zřejmá všem na světě“.



„Rusku prostě chybí odvaha si to přiznat,“ řekl ve svém nočním projevu.



Zelenskyj rovněž označil ruské síly za „zbabělce“, kteří se „snaží skrýt pravdu za raketové, letecké a dělostřelecké údery“.



V projevu k Mezinárodnímu dni zdravotních sester poděkoval zdravotním sestrám a zdravotníkům za záchranu životů ukrajinských vojáků, ale tvrdil, že ruské síly od začátku války zničily 570 zdravotnických zařízení.



12. května 2022



20:27 „Byla to sebevražedná mise“. Život zahraničních bojovníků na Ukrajině




„Byla to sebevražedná mise“. Život zahraničních bojovníků na Ukrajině
16:59 Západ sankcemi poškozuje vlastní zájmy, uvedl Putin



Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ, že uvalením sankcí na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu poškozuje jeho vlastní národní zájmy a „vyvolává globální krizi“.



S poukazem na prudký nárůst inflace řekl na zasedání vlády o ekonomických otázkách, že „ceny komodit v eurozóně vzrostly o více než 11 %“.



Ve svém vystoupení, které bylo odvysíláno na státním vysílacím kanálu Rossija 24, varoval, že „pokračování posedlosti sankcemi… nevyhnutelně povede k nejsložitějším, téměř nezvratným důsledkům pro Evropskou unii“.



Putin rovněž uvedl, že „elity západních zemí“ nesou vinu za to, že způsobují dominové efekty pro chudší země, a naznačil, že „jsou připraveny obětovat zbytek světa, aby si udržely svou globální dominanci“.



12:54 Vstup Finska do NATO představuje hrozbu pro Rusko, uvedl Kreml



Kreml tvrdí, že plán Finska připojit se k NATO je „rozhodně“ hrozbou pro Rusko a že rozšíření vojenského bloku nezajistí větší stabilitu Evropy ani světa.



V konferenčním rozhovoru s novináři mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že kroky Finska směřující ke vstupu do NATO jsou důvodem k politování a k symetrické reakci, informuje tisková agentura Reuters.



Dodal, že Finsko podniklo „nepřátelské kroky“ vůči Rusku.



Na otázku, jakou formu bude mít ruská odpověď, odpověděl: „Vše bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet tento… proces rozšiřování NATO, na tom, do jaké míry se vojenská infrastruktura přiblíží k našim hranicím.“



11:51 Šéfka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová uvedla, že v posledních týdnech bylo v oblastech kolem ukrajinského hlavního města Kyjeva nalezeno 1000 těl.



Dodala, že OSN prověřuje obvinění z porušování pravidel, k němuž dochází od začátku ruské invaze, a že mnohá z nich se mohou rovnat válečným zločinům.



09:44 Finsko se vyslovilo pro vstup do NATO



Finsko by mělo podat žádost o vstup do vojenské aliance NATO, uvedli ve čtvrtek ve společném prohlášení finský prezident Sauli Niinisto a premiérka Sanna Marinová.



„Finsko musí neprodleně podat žádost o členství v NATO,“ uvedli Niinisto a Marinová.



Jedná se o zásadní změnu politiky vyvolanou ruskou invazí na Ukrajinu. Finsko, které s Ruskem sdílí 1 300 km dlouhou hranici a má s ním složitou minulost, dosud zůstávalo mimo alianci.



Toto je úplné prohlášení finského prezidenta Sauliho Niinista a premiérky Sanny Marinové.



Během letošního jara proběhla důležitá diskuse o možném členství Finska v NATO. Bylo zapotřebí času, aby si parlament a celá společnost vytvořily k této otázce svůj postoj. Bylo zapotřebí času na úzké mezinárodní kontakty s NATO a jeho členskými zeměmi, jakož i se Švédskem. Chtěli jsme dát diskusi potřebný prostor. Nyní, když se blíží okamžik rozhodování, uvádíme naše shodné názory, a to i pro informaci parlamentním skupinám a stranám. Členství v NATO by posílilo bezpečnost Finska. Jako člen NATO by Finsko posílilo celou obrannou alianci. Finsko musí neprodleně požádat o členství v NATO. Doufáme, že vnitrostátní kroky, které jsou k tomuto rozhodnutí ještě zapotřebí, budou učiněny rychle během několika příštích dnů.



08:47 Musíme denacifikovat Rusko, Putin je nebezpečnější než Hitler, uvedl polský premiér




Musíme denacifikovat Rusko, Putin je nebezpečnější než Hitler, uvedl polský premiér
11. dubna 2022



20:55 Pokud se NATO rozšíří, může za to Putin, zní z Finska



Finsko říká, že žádost o vstup do NATO se týká pouze obrany. Vladimir Putin to ale tak nevidí. Rozšiřování NATO na východ vždy považoval za hrozbu.



Finsko má s Ruskem společnou hranici dlouhou 800 mil (1300 km), což vojenskou sílu aliance přibližuje Moskvě.



Členství Finska a Švédska v NATO také posílí jeho východní křídlo a přítomnost v Baltském moři. A Kreml pohrozil odvetou.



Někteří se obávají, že by mohl nasadit cílené jaderné zbraně. Finští diplomaté, s nimiž jsem hovořil, se však domnívají, že Rusko má na Ukrajině plné ruce vojenských sil a že se místo toho zaměří na kybernetické a dezinformační kampaně.



Říkají, že prezident Putin si za rozšiřování NATO může sám. Než Rusko napadlo Ukrajinu, většina Finů a Švédů dávala přednost spolupráci s NATO, ale ne uvnitř něj.



18:02 Ukrajina tvrdí, že Rusko vypustilo na Oděsu hypersonické rakety




Ukrajina tvrdí, že Rusko vypustilo na Oděsu hypersonické rakety
16:18 Mluvčí Pentagonu Kirby přiznal, že Západ připravoval a zásoboval ukrajinskou armádu na bojové operace osm let.



Pentagon spokesman Kirby openly admitted that the West has been preparing and supplying the Ukrainian army for combat operations for eight years. pic.twitter.com/fKSfiSGQfM — Dagny Taggart (@DagnyTaggart369) May 11, 2022 16:01 „Válka je zločin“. Vizualizace největších partnerů USA a Ruska v obchodování se zbraněmi




„Válka je zločin“. Vizualizace největších partnerů USA a Ruska v obchodování se zbraněmi
14:26 Johnson nabídl podporu v případě napadení Švédska nebo Finska



Premiér Boris Johnson prohlásil, že podpoří Švédsko a Finsko, pokud se stanou terčem útoku – uprostřed debaty uvnitř obou zemí o tom, zda se připojit k alianci NATO.



Premiér je na 24hodinové cestě, na které se setká s vedoucími představiteli Švédska a Finska, aby s nimi jednal o probíhající invazi na Ukrajinu.



„Neochvějně a jednoznačně podporujeme Švédsko i Finsko a podpis těchto bezpečnostních prohlášení je symbolem věčného ujištění mezi našimi národy, “ uvedl premiér v prohlášení vydaném před jeho vystoupením.



Premiér v něm uvedl, že „vyloží záměr Spojeného království podpořit ozbrojené síly obou národů v případě, že budou čelit krizi nebo se stanou terčem útoku“.



12:59 Český miliardář Tykač varoval, co nastane po přerušení dodávek plynu




Český miliardář Tykač varoval, co nastane po přerušení dodávek plynu
11:45 Ruské ropné embargo EU by zničilo ekonomiku, tvrdí Maďarsko



O tom, jak je Evropa závislá na ruském plynu, jsme již informovali mnohokrát, ale EU se v rámci svých dosud nejtvrdších opatření proti Rusku zaměřila na úplný zákaz dovozu ropy.



Ne všichni členové EU však souhlasí. Členský stát Maďarsko tvrdí, že ropné sankce proti Rusku by „zničily“ maďarskou ekonomiku.



Ministr zahraničí Peter Szijjarto uvedl, že Evropská komise nemá řešení pro „obrovské problémy, které by to pro Maďarsko způsobilo“, a to navzdory rozhovorům, které probíhají, informovala agentura Reuters.



Dodal, že dohoda o ropném embargu by fungovala pouze v případě, že by se vztahovala na námořní přepravu ropy, přičemž všechny dodávky ruské ropy prostřednictvím ropovodů by byly zcela vyňaty.



09:10 Ukrajina oznámila, že zastavuje klíčový ruský plynovod do Evropy




Ukrajina oznámila, že zastavuje klíčový ruský plynovod do Evropy
09:09 Putin se připravuje na dlouhou válku, tvrdí americké tajné služby



Více informací o varování amerických zpravodajských služeb, že se ruský prezident Vladimir Putin připravuje na dlouhou válku na Ukrajině, přičemž ani vítězství na východě země by nemuselo konflikt ukončit.



Přichází v době, kdy na východě země pokračují prudké boje, v nichž se Rusko snaží získat území.



Moskva přeorientovala své jednotky na dobytí regionu Donbas poté, co Ukrajina odolala pokusům o dobytí svého hlavního města Kyjeva. Navzdory tomu však její síly zůstávají v patové situaci, uvedly americké zpravodajské služby.



Avril Haines, ředitel národních zpravodajských služeb, v úterý při slyšení v americkém senátním výboru uvedl, že Putin má stále v úmyslu „dosáhnout cílů mimo Donbas“, ale že „čelí nesouladu mezi svými ambicemi a současnými konvenčními vojenskými schopnostmi Ruska“.



08:06 Biden podepsal urychlení vojenské pomoci Ukrajině, protože USA docházejí rakety




Biden podepsal urychlení vojenské pomoci Ukrajině, protože USA docházejí rakety
NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Putin obvinil Ukrajinu z blokování rozhovorů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden