Zaorálek: Rusové mají na Ukrajině významné územní zisky
RSS

Zaorálek: Rusové mají na Ukrajině významné územní zisky

JAN BARTOŇ
Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se velmi otevřeně vyjádřil k dosavadnímu průběhu války na Ukrajině. Upozorňuje na územní zisky Ruska podle reality na bojišti.


Média uvádějí o ruské invazi na Ukrajinu většinou informace ukrajinské armády. Nyní zejména o postupu ukrajinských vojsk u Charkova, kde ukrajinská vojska údajně „vytlačila“ ruskou armádu k hranicím. Uvádí zprávy o zničení pontonových mostů či o tom, že hoří další ruská loď.
„Podle amerických zpravodajců nyní nevítězí ani Rusové, ani Ukrajinci. Situace se blíží patu. Rusko přesto realizovalo významné zisky. Před válkou mělo pod kontrolou třetinu Donbasu, teď 80 procent. Propojilo Krym s pevninou a odstřihlo Ukrajinu od moře,“ připomněl Zaorálek ve vysílání CNN Prima NEWS. Ukrajina chce nyní Rusy z veškerého okupovaného území vytlačit. Dílčí úspěchy hlásí například bojovníci u Charkova. Lze ale agresora vyhnat z celého území? „Rusové se učí, zlepšují a část původních chyb odstraňují. Ukrajina je závislá na pomoci Západu. Rusko zatím nevyhlásilo všeobecnou mobilizaci. Mluví dál o speciální vojenské operaci, my si z toho děláme legraci, ale je to pravda, i když ta operace není mírová,“ upozornil bezpečnostní odborník Jan Ludvík……
Podle Zaorálka mohou být v některých okamžicích pohledy české veřejnosti na válku trochu zkreslené. „V Česku máme tendenci vidět válku tak, že Rusové ztrácejí, dopustili se chyb a nejsou na tom dobře. Jenže získali velkou část území bez toho, aniž by provedli mobilizaci. Naše pohledy, že Rusko za den kapituluje, nejsou přesné,“ upozornil bývalý ministr zahraničí.
Zaorálek popisuje situaci naprosto realisticky . Rusko bez mobilizace dosáhlo v zásadě svých cílů, které si vytýčilo. Obsadilo většinu Donbasu a obsadilo i oblast Chersonu, čímž propojilo Krym s Ruskem po souši. Spekulace o tom, že Ukrajina chce zničit nedávno otevřený most r ruské pevniny na Krym, nedávají za této situace smysl. Rusko nyní de facto most nepotřebuje a může na Krym dopravovat zboží i zbraně po částech Ukrajiny, které nyní okupuje. Zničen mostu na Krym by tak bylo skutečně spíše mediální a propagandistickou zajímavostí než něčím, co by významně ovlivnilo průběh války.
Cíle, které si nyní Ukrajina dala, a to jak podle výroků ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, či ministra zahraničí Dmytra Kuleby, jsou sice zásadní – získat zpět všechna okupovaná území včetně Krymu = jejich praktická realizace však bude velmi obtížná. Chápu, že Ukrajina nyní nechce s Ruskem jednat o příměří, které by zakonzervovalo současný stav. Nicméně, dlouhý válečný konflikt by spíše vyhovoval Rusku než Ukrajině, která má přeci jenom mnohem omezenější možnosti i pokud by dostalo z USA i NATO špičkovou výzbroj.
Podle dalších zpráv,  Švýcarsko už odblokovalo  ruský majetek v hodnotě desítek miliard korun s tím, že ho nemůže dlouhodobě blokovat, protože by se majitelé mohli dožadovat soudních náhrad. I to ukazuje na to, že finančně se Rusko nepodaří dostat na kolena. Nevěřím, že dlouhodobý konflikt na Ukrajině této zemi pomůže a přikláním se k tomu, že se musí začít vést vážné rozhovory o ukončení války. Chápu, že Ukrajina chce mít v rukách nějaké trumfy, právě například v kvalitě vojenské výzbroje. I pak ale budou jednání nutná .

Jan Bartoň
The post Zaorálek: Rusové mají na Ukrajině významné územní zisky first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden