Erdogan: Turecko není nakloněno vstupu Švédska a Finska do NATO
RSS

Erdogan: Turecko není nakloněno vstupu Švédska a Finska do NATO

Největší armáda NATO číslo dvě právě vystoupila s kritikou potenciální kandidatury Finska a Švédska na členství, přičemž Recep Tayyip Erdogan v televizních komentářích před novináři označil skandinávské země za bezpečné útočiště „terorismu“. (Foto: Flickr)







Turecko „není p říznivě nakloněno“ potenciálnímu členství Švédska a Finska v NATO, uvedl Erdogan, kterého citovala agentura Associated Press, s odkazem na obavy z politických aktivit podporovatelů separatistických kurdských bojovníků v obou zemích.



„Švédsko se stalo domovem PKK a dalších teroristických skupin. Jejich členství v NATO nevnímáme pozitivně,“ řekl podle překladu zpravodaje tureckých médií.



Snaha o vstup obou zemí, z nichž jedna sdílí více než 800 mil dlouhou hranici s Ruskem, do NATO zesílila od dubna v přímé reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.



Ve čtvrtek finský prezident Sauli Niinisto a premiérka Sanna Marinová oznámili, že země požádá o členství v NATO „bezodkladně“ – s vysvětlením, že „členství v NATO by posílilo bezpečnost Finska. Jako člen NATO by Finsko posílilo celou obrannou alianci“.



Ruské ministerstvo zahraničí však rychle přislíbilo „vojenskou a technickou odpověď“ v případě, že se Finsko stane členem NATO, přičemž zástupce ruského velvyslance v OSN Dmitrij Poljanskij pohrozil každé zemi přímo slovy: „Jakmile se Finsko a Švédsko stanou členy NATO a budou tam vojenské jednotky aliance, stanou se tato území možným cílem ruské armády.“



Pokud jde o Erdoganovo čerstvé negativní hodnocení budoucnosti skandinávských zemí v NATO, jde o první velkou a očekávanou trhlinu v nejednotnosti aliance, která jistě přijde v době, kdy se o tomto tématu horlivě diskutuje, a to i před velkou konferencí NATO, která se má konat v červnu a která se má touto otázkou zabývat. Vypadá to také, že půjde o další bod hlubokého sporu ve vztazích mezi USA a Tureckem, vzhledem k tomu, že Washington se snaží poskytnout Finsku a Švédsku „záruky“ podpory na cestě ke členství.



A jakékoli rozhodnutí o novém členství v NATO musí být samozřejmě přijato jednomyslnou dohodou mezi 30 členskými státy.



V pátek se v ruských státních médiích objevil pohled bývalého vrchního tureckého obchodního zástupce v Rusku, který uvedl, že Ankara se určitě pokusí „zpomalit proces“ přijetí obou zemí :



Turecko by mělo přijetí Finska a Švédska do NATO vetovat, aby se vyhnulo rizikům pro svou vlastní bezpečnost, uvedl pro agenturu TASS turecký politolog a ekonom, bývalý obchodní zástupce v Rusku Aydin Sezer. „Nemyslím si, že Turecko bude vetovat jejich přijetí do NATO,“ řekl. „Může se pokusit tento proces zpomalit, ale zdá se mi, že prezident Tayyip Erdogan nakonec nebude schopen vytvořit sílu, která by mohla vystupovat proti Spojeným státům a NATO.“ Podle jeho slov se turecká veřejnost staví proti členství Švédska v NATO především kvůli stockholmské podpoře Strany kurdských pracujících (PKK, v Turecku označené za teroristickou organizaci). „V tomto ohledu se kruhy, které jsou příznivci eurasianismu, domnívají, že by Turecko mělo členství Švédska vetovat. Také si to myslím, [je to důležité] pro předcházení rizikům pro vlastní bezpečnost Turecka,“ dodal.



Ale i jen několik dalších zemí NATO, které se baví dostatečně pochybovačně (s potenciální konfrontací s Ruskem v jaderných zbraních, která se rýsuje v pozadí), by mohlo vytvořit dostatečnou roztržku mezi aliancí, aby se tato otázka protáhla na neurčito, také proto, že Moskva bezpochyby zvýší své hrozby – které v poslední době zahrnují i řeči o posílení jaderné připravenosti v Pobaltí.



Zůstává také další otázka: kolik to bude stát americké daňové poplatníky navíc v nadcházejícím úsilí o podplacení Turecka, aby se podřídilo?



Zdroj: zerohedge.com
Článek Erdogan: Turecko není nakloněno vstupu Švédska a Finska do NATO se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden