„Dejte Kremlu varování“: Americká ponorka „jaderné apokalypsy“ vplouvá do Středozemního moře
RSS

„Dejte Kremlu varování“: Americká ponorka „jaderné apokalypsy“ vplouvá do Středozemního moře

Podle četných zpráv největší jaderná ponorka na světě USS Rhode Island minulý týden opustila přístav Gibraltar na jižním pobřeží Španělska a naposledy byla spatřena, jak vplouvá do Středozemního moře. Britský list Daily Express uvedl, že jaderná ponorka „údajně míří k Černému moři“. (Foto: Flickr)







Italské noviny la Repubblica uvedly, že USS Rhode Island, která připlula do Gibraltaru 1. listopadu, vstoupila do Středozemního moře v pátek. Balistická ponorka třídy Ohio s jaderným pohonem může nést 24 raket Trident II schopných zasáhnout cíle vzdálené 18 tisíc kilometrů.



„Rhode Island“ se vynořuje v Gibraltaru vyzbrojená mezikontinentálními raketami a stovkami jaderných hlavic. Na misi, která má Kreml varovat,“ napsal deník La Repubblica.



Začátkem tohoto týdne prohlásil kapitán John Craddock, velitel 69. úkolového uskupení amerického námořnictva:



„Návštěva Rhode Islandu v přístavu na Gibraltaru posiluje náš železný závazek vůči našim spojencům a partnerům v regionu.



„Spojené státy a Spojené království sdílejí silnou historii spolupráce prostřednictvím cvičení, operací a kooperačních aktivit, jako je tato, které posilují naše společné schopnosti a partnerství.



„Komplexnost, smrtící schopnost a taktická odbornost Rhode Islandu ztělesňuje efektivitu a sílu ponorkových sil.“



Příjezd USS Rhode Island do Středozemního moře přichází poté, co ruská ponorka Generalissimus Suvorov v rámci cvičné mise odpálila z Bílého moře balistickou raketu Bulava.



Ponorky třídy Ohio mohou nepřetržitě hlídkovat jako vysoce účinný nástroj jaderných odstrašujících sil NATO a mohly by zamířit na strategickou pozici poblíž Černého moře.



Zdroj: repubblica.it
Článek „Dejte Kremlu varování“: Americká ponorka „jaderné apokalypsy“ vplouvá do Středozemního moře se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden