Upustíme páru, zanadáváme si na Křetínského
RSS

Upustíme páru, zanadáváme si na Křetínského

ŠTĚPÁN CHÁB
Tak chudák Daniel Křetínský, náš nejpohlednější a nejpohotovější miliardář, balí svých pár miliard a razí danit za hranice. Důvod? Vláda Petra Fialy se mu chystala zdanit nadměrné zisky. A tak se strhnul uragán. Když tu nechce danit, no tak by tu neměl ani podnikat. Dáme si to do stanov nějaké nové strany? Na standardu? Na čelo si to vylepíme? Kdo tu nechce danit, ten tu nesmí podnikat.

Princip zdanění nadměrných zisků vypadá líbivě, moc hezky, ale je to takové pěkné narudlé lízátko soudruha Gottwalda. Odhlédněme od osoby Daniela Křetínského a podívejme se na to z hlediska méně lokálního a do vlastního pozadí zahleděného. To, co předvedl Křetínský, není kašlání na vlast, to je ukázka toho, co Fialova vláda svými amatérskými kroky chystá pro celou republiku. Útěk kapitálu před legračními nápady vlády, které naplňují principy kolonie.

Křetínský je v tomto ohledu jeden z mála, který koloniální jméno České republiky trochu špiní. On totiž jede v obráceném gardu. Podniká z drtivé většiny v zahraničí, ze zahraničí také stahuje zisky do České republiky a tady je také daní. V České republice podniká pouze v objemu 1 procenta svého mamutího byznysu. Zbytek byznysu probíhá v zahraničí. Tam, kde nevyvolávají ducha Klementa Gottwalda, ale používají jiné páky, aby ochránili svou zemi před Fialovým krachem. A tam se také Křetínský po zjančení naší vlády stěhuje. Jedná naprosto logicky. Jako by měl jednat každý, kdo nežije z měsíce na měsíc.

A zmizí nejen kapitál, ale také nabídka vysoce kvalifikovaných pracovních pozic, zmizí i elitní firma s celým svým portfoliem, zmizí i zájem investovat v České republice. Bude Křetínský jediný? Nebudou ho následovat další? Měli by, Petr Fiala se svým týmem se rozhodl zachránit Českou republiku jejím zničením.
Za půl roku, a budu to připomínat do omrzení, České republice stouply ceny za elektřinu o 62 %. V okolních státech o jednotky procent. Svítíme uprostřed té mapy zdražování v Evropě jako vyvrhelové. Všude okolo to jakž takž zvládají. Zvládají to tak, že jim miliardáři i s firmami neutíkají ze země. A my? Ač jsme výrobci a vývozci elektřiny, přesto se nám samotná elektřina zdražuje nejvíc z celé Evropy (jak nerad dělám vykřičníky, tady je udělám – !!!). A až poběží Křetínský přes hranice, ještě po něm budeme házet kamení a křičet – ne aby ses vracel, vlastizrádný zloději. Místo toho, abychom takhle řvali na Fialu, jehož přínos pro republiku jde dávno do záporných čísel, budeme řvát na Křetínského, jehož přínos je rozhodně v plusu.

A to těm miliardářům všechno necháme? Ano, samozřejmě že necháme. Není to naše. Krást se nemá. Maminka nás to všechny učila, jen Fialova maminka asi ne dost důrazně. Vláda Petra Fialy se měla postarat o zrušení emisních povolenek, měla jednat o lipské burze, měla jednat o odkupu ČEZu, měla jednat o uklidnění mezinárodní situace, měla jednat rychle, uváženě a tak, aby tuto zemi nebídačila. Nedělá to. Místo toho odsud svými kroky vyhání kapitál, který představuje základ naší prosperity. Děkujeme, Petře Fialo, moc děkujeme. Zase krok ale úplně vedle.

Vláda měla jediný úkol, nedopustit, aby k nehorázným výdělkům došlo. Tam je to zásadní a klíčové selhání. Protože ony nehorázné výdělky jdou z jediného zdroje, z peněženek zákazníků, kteří, obzvláště u průmyslu, prostě dřou o dno. Role vlády není od toho, aby tu nechala bujet eldorádo, z kterého si směšnou válečnou daní odhryzne a bude tvrdit, že je to pro dobro všech. Peníze navíc se přece rozdělí mezi potřebné. Ovšem potřební se množí jako králíci, jelikož vláda nastavila podmínky tak, že nám tu za půl roku jejího nekonání vzrostla cena elektřiny o 62 %, nejvíc v celé Evropě, a že některá odvětví průmyslu mají nehorázné zisky. Jsme v kruhu, z kterého se dostaneme jen přes výprodej republiky. Selhání začalo někdy při nástupu Fialy do křesla premiéra a jeho bagatelizováním nastupující krize, které trvalo až do září.

Stejného bagatelizování se nám dostalo, když už jsme u toho humoru, v roce 2008, kdy veřejnost tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek neustále balamutil tím, že krize se České republiky nedotkne, že je to krize americká. A tak dlouho otálel s opatřeními, až jsme si tu krizi protáhli z celé Evropy nejvíc. Jsou to odborníci. Odborníci na permanentní ponižování České republiky v poloze kolonie.

Firmy, které odsud nepláchnou po vzoru Křetínského, udělají jediné, vykompenzují si ztráty z válečné daně na lidech. Zvýší se poplatky, zvýší se ceny, zvýší se frekvence daňové optimalizace. Signál Fialova vláda vyslala nádherný. Očouzený rudou barvou a číslem 1948.
Dobrá, dobrá, naskočme na logiku Fialova dogmatismu o válečné dani a přidejme další položku. Co firmy, které si nadměrně vydělaly, a stále vydělávají, na covidu? Ty nezdaníme? Pfizer se topí v penězích, vakcíny stále nakupujeme, herec Petr Čtvrtníček nás z reklam stále láká na třetí, čtvrtou včelku. Tam by válečná daň zavést nešla? Na Čtvrtníčka? Na Pfizer? Ne? No jo, radši ne. Ty nejsou z principu proti Green Dealu, což energetika je, tu chceme uměle zregulovat a udanit k smrti. Válka na Ukrajině nám k tomu dává výbornou záminku.




Poláci navrhují, aby se od emisních povolenek dočasně upustilo. Podpořila Polsko Fialova údernická vláda? Ano, ano, poslala na Polsko Jourovou, aby dál mohla šikanovat jeden z členských států. Ale co povolenky? Tam ne, tam Fiala drží basu s Evropskou komisí, které jdou zisky z povolenek na účty (chystá se Fiala uvalit válečnou daň i na Evropskou komisi? Vždyť i té nechutně vzrostly výdělky z povolenek a tedy se nezaslouženě obohacuje na krizi, kterou svými politickými kroky spoluvytvořila). Povolenky rušit nemůžeme, to nejde, to skutečně nejde. Ač nás stojí čtvrtinu ceny elektřiny. No není to fajn? Místo toho, aby se Fiala, v čistě symbolické funkci předsedy Rady Evropy, vzepřel a začal se chovat jako státník, vyžene z České republiky miliardáře, který (a kteří) tu zajišťují koloběh kapitálu, budování tisíců pracovních pozic i jistou prestiž republiky.




Nepřemýšlí teď ministr pro rozvrat státní kasy Zbyněk Stanjura nad tím, jak by Křetínskému přesun mohl zakázat? Poradím – udělejme si v prosinci vítězný únor. Nebo už 17. listopadu. Hezky na výročí pádu předchozí šarády a nástupu té současné šarády.


Štěpán Cháb, Krajské listy


The post Upustíme páru, zanadáváme si na Křetínského first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden