Ukrajina se obává z výsledků voleb v USA
RSS

Ukrajina se obává z výsledků voleb v USA

Rostou obavy ze snížení podpory Američanů, pokud republikáni v úterním hlasování uspějí. (Foto: Shutterstock)







V obavách, že by vzestup republikánů mohl oslabit americkou podporu Kyjevu, narůstá znepokojení nad tím, co mohou úterní americké volby znamenat pro Ukrajinu a americkou podporu této zemi.



Ukrajinští představitelé a zákonodárci pečlivě zkoumají průzkumy veřejného mínění a rozebírají komentáře svých protějšků.




USA chtějí za příštího šéfa NATO úředníka ukrajinského původu
„Doufáme, že se v našem zájmu nestaneme obětí stranické debaty, která se nyní odehrává v USA,“ řekla serveru POLITICO Ivanna Klympush-Tsintsadzeová, bývalá ukrajinská vicepremiérka a nyní opoziční poslankyně.



„Toho se obáváme, protože jsme velmi vážně závislí nejen na americké podpoře, ale také na americkém vedení, pokud jde o udržení společného úsilí ostatních národů.“



Vůdce menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy, potenciální příští předseda Sněmovny reprezentantů, pokud republikáni zvítězí, minulý měsíc prohlásil, že pokud se Sněmovna reprezentantů vrátí pod kontrolu republikánů, nebude pro Ukrajinu existovat žádný „bianko šek“.




Politico varuje před hacknutelným hlasovacím zařízením
Bidenova administrativa se snažila uklidnit obavy ohledně vládního závazku podporovat Ukrajinu v jejím boji proti invazi ruského prezidenta Vladimira Putina, ale populistické republikánské nálady v Kongresu naléhají na menší podporu Kyjeva a větší pozornost věnovanou domácím problémům USA.



„Mám obavy z Trumpova křídla GOP,“ řekla Mia Willardová, Američanka ukrajinského původu žijící a pracující v Kyjevě. „Nedávno jsem četla o slibu poslankyně Marjorie Taylorové Greeneové, že ‚na Ukrajinu už nepůjde ani cent‘, pokud republikáni znovu převezmou kontrolu nad Kongresem.“



Podle nejnovějších údajů z průzkumů veřejného mínění jsou republikáni favority na ovládnutí Sněmovny reprezentantů a možná i Senátu v úterním hlasování.




Musk vzkazuje „nezávisle smýšlejícím voličům“: Volte republikánský Kongres
„Doufám, že bez ohledu na výsledky voleb,“ řekl Willard, „bude i nadále existovat oboustranná shoda na podpoře Ukrajiny uprostřed ruské genocidy ukrajinského lidu, kterou nemohu nazvat jinak než genocidou poté, co jsem byl přímým svědkem ruských válečných zločinů na nyní deokupovaných územích,“ řekl Willard, který je výzkumným pracovníkem Mezinárodního centra pro politická studia v ukrajinském hlavním městě.



Bývalý ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin je přesvědčen, že americká vojenská a finanční podpora jeho zemi bude pokračovat i po polovině volebního období . „Nevidím mezi republikány kritický počet lidí, kteří by volali po snížení pomoci,“ ř ekl pro POLITICO. Zároveň Klimkin připustil, že procedura projednávání pomoci Ukrajině v Kongresu může být složitější.



Zdroj: politico.eu
Článek Ukrajina se obává z výsledků voleb v USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden