Katar – chalífát, kde vládne tvrdé právo šaría, přesto se jeho potentátům západní politici klaní
RSS

Katar – chalífát, kde vládne tvrdé právo šaría, přesto se jeho potentátům západní politici klaní

S blížícím se mistrovstvím ve fotbale se o Kataru hovoří stále víc. Již jste si zde mohli přečíst o tom, jaká pravidla budou po dobu mistrovství platit, ale i o tom, jak byl Katar coby místo konání letošního MS ve fotbale zvolen na základě korupce příslušných fotbalových činovníků a s vydatnou pomocí Sarkozyho.
Ovšem o Kataru i dalších chalífátech v oblasti se hovořilo i v souvislosti s oddaným klaněním se evropských politiků před tamními šejky. Toto poklonkování nastalo záhy poté, co země EU uvalily samy na sebe tvrdé sankce, takže bylo zapotřebí co nejrychleji najít náhradní dodavatele ropy a plynu.
Nikomu z oněch poklonkovačů nevadilo, že jde o zemi, kde se skutečně uplatňuje právo šaría, i když ne vždy v té nejtvrdší formě. Stejně tak jim nevadilo, že homosexualita je v zemi „haram“ – a samozřejmě trestná – a se ženami se také nezachází zrovna  rukavičkách. Málokdo z těch, kdo se neustále ohánějí údajnými vinami bělochů za otroctví, tuší, že v Kataru se otroků využívá i v dnešní době – a dokonce i při přípravách na šampionát.
německý ministr průmyslu Habeck se v Kataru oddaně klaněl Němečtí novináři byli nyní šokováni poté, co jim poskytl katarský velvyslanec Světového poháru (viz titulek) rozhovor , v němž označil homosexualitu za „haram“ a také prohlásil, že homosexualita je psychická nemoc. Podle něho by se neměli případní homosexuální návštěvníci šampionátu ukazovat zejména před dětmi, neboť to je v Kataru zakázáno.
Také upozornil na to, že homosexualita je běžně v Kataru zakázána a podle současného práva šaría může být potrestána až sedmi lety vězení a bičováním, v případě muslimů však také trestem smrti (pozn. letos několik homosexuálů popravila Saúdská Arábie). Pokud však do země přijede homosexuál, který nebude svoji orientaci dávat navenek najevo, asi stěží jeho orientaci tamní mravní policie zjistí. Homosexuálové se tedy nesmí po dobu šampionátů nijak projevit.
Ale nejde jen o homosexualitu, k níž Katar přistupuje zcela jinak než Evropa. Jde také o přístup k cizincům, kteří v zemi žijí – a mnohdy jako otroci, tedy bez nároku na plat.
87 procent obyvatel Kataru jsou cizinci, velkou část z nich tvoří migranti s nízkou mzdou, kteří jsou diskriminováni, vykořisťováni a zneužíváni. Zejména ženy, které pracují jako služky v domácnosti, jsou vystaveny vysokému riziku sexuálního vykořisťování a nucené prostituce. Obzvláště skandální jsou pracovní podmínky.
V zemi je zcela legální vlastnění otroků, které je dosud běžné. Otroci byli využíváni zvláště během výstavby mistrovství světa ve fotbale: byly jim odebrány pasy, nebyly vypláceny žádné mzdy po celé měsíce, došlo i k mnoha úmrtím souvisejícím s prací.
Také ženy nemají v Kataru coby podřadné takřka žádná práva. Právní situace v případě znásilnění je přímo děsivá.
V roce 2016 vyvolal senzaci jeden takový případ: 22letá nizozemská turistka nahlásila znásilnění katarské policii. Muž, který ji znásilnil, syrský státní příslušník, tvrdil, že sex byl dobrovolný. V islámu se automaticky věří muži, jehož slovo má větší váhu, obzvlášť, když on je muslim a ona nemuslimka.
V důsledku toho byla žena shledána vinnou ze sexu mimo manželství, byla odsouzena na tři měsíce nepodmíněně a musela zaplatit pokutu ve výši 3 000 riyalů (přibližně 800 EUR).
Syřan, který ji znásilnil, dostal trest 100 ran bičem za sex mimo manželství a 40 ran bičem za pití alkoholu jako muslim. Poté byl deportován.
Ostatně v Kataru jsou bičováním trestáni pouze muslimové, všichni muslimové mají zakázáno pít alkohol a mimomanželský sex se trestá až sedmi lety vězení. Za narození nemanželského dítěte hrozí trest odnětí svobody v délce 12 měsíců.
Katarské ženy jsou stále pod dohledem mužského opatrovníka. Manžel může žalovat svou ženu u soudu za „neposlušnost“, například když žena sama cestuje, opustí sama dům nebo odmítá mít sex bez „legitimního“ důvodu. To může dokonce vést ke ztrátě finanční podpory od manžela. V soudním řízení má muž právo rozhodovat o rodinných záležitostech, což je považováno za dar od Alláha.
Muž může být ženatý až se čtyřmi ženami.
něco podobného si zřejmě nikdo v Kataru nedovolí Tolik ve zkratce k zemi, před jejímiž vládci si nikdo nedovolí hovořit o „lidských právech“ a dávat jim sáhodlouhé přednášky jako je tomu například v případě Číny, které jsou neustále předhazováni Ujgurové či Tibet.
Nemyslím, že si tam dovolí fotbalisté přijít s duhovými páskami a duhovou vlajkou jako vloni  při zápasu Německa s Maďarskem na protest proti tehdy novému maďarskému zákonu, který zakazuje propagandu LGBTQ ve školách. A německý reprezentační tým, který se nedávno na počest LGBTQ oblékl do ženských šatů, si zřejmě také podobné aktivistické výlevy odpustí…
Mistrovství světa ve fotbale zahájí 20. listopadu utkání mezi Katarem a Ekvádorem (17:00).
 
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Katar – chalífát, kde vládne tvrdé právo šaría, přesto se jeho potentátům západní politici klaní se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden