Zelenskyj: Ruská válka má katastrofální dopad na klimatické změny
RSS

Zelenskyj: Ruská válka má katastrofální dopad na klimatické změny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý odsoudil ruskou invazi do své země za to, že zhoršuje „katastrofální“ dopady změny klimatu. (Foto: Youtube)







„Stále existuje mnoho lidí, pro které je změna klimatu jen rétorikou, marketingem nebo politickým rituálem,“ uvedl Zelenskyj ve videoposelství na konferenci OSN o změně klimatu (COP27).



„Jsou to ti, kteří rozpoutávají agresivní války, když si planeta nemůže dovolit jediný výstřel, protože potřebuje globální společnou akci,“ pokračoval prezident.




Ukrajina se obává z výsledků voleb v USA
Zelenskyj udeřil na Rusko za jeho pokusy „zničit nezávislost“ Ukrajiny a popsal situaci, kdy desítky zemí musely nyní po invazi Moskvy obnovit výrobu elektřiny z uhlí, aby snížily ceny energie.



Obvinil také Rusko z toho, že válka vyvolala „akutní potravinovou krizi“ , která postihla ty země, které již trpěly „existujícími projevy klimatických změn, katastrofálním suchem, rozsáhlými povodněmi“. Ruské ostřelování, dodal prezident, zpustošilo na Ukrajině za necelých šest měsíců 5 milionů akrů lesů.



Zelenskyj podobně obvinil Rusko, že ze Záporožské jaderné elektrárny „de facto udělalo vojenské cvičiště.“




USA chtějí za příštího šéfa NATO úředníka ukrajinského původu
„Neustále si hrají s připojováním a odpojováním své elektrárny a jaderných reaktorů od elektrické sítě,“ řekl prezident a varoval, že „existuje přímé riziko radiační katastrofy“.



Zelenskij vyzval světové lídry, aby „těm, kteří neberou klimatickou agendu vážně, řekli, že dělají katastrofální chybu“.



Ti, kdo se pouštějí do „šílené a nezákonné války“, pokračoval, „ničí schopnost světa pracovat jednotně pro společný cíl“.




Hromadná rvačka Ukrajinců i Čechů v Liberci byla natočena na video
Ukrajinský vůdce vyzval účastníky COP27, aby podpořili kyjevskou iniciativu představenou na summitu, která by vytvořila globální platformu pro posuzování dopadů vojenských akcí na klima a životní prostředí.



„Musíme zajistit, aby se utrpení nemnožilo, protože svět nemá čas reagovat na klimatické výzvy,“ dodal Zelenskyj.



Zdroj: thehill.com
Článek Zelenskyj: Ruská válka má katastrofální dopad na klimatické změny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden