Bratislava 15. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Vladimír Miček)

Angažovanie sa klerikov v politických stranách, hoci prostredníctvom druhých osôb, nie je primerané kňazskému stavu. Zhodli sa na tom predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský a spišský biskup Štefan Sečka. Na biskupov pravdepodobne zatlačila bratislavská kresťanská kaviareň kvôli predvolebnej spolupráci KDŽP so stranou ĽSNS a inými kresťanskými a národne orientovanými stranami, z čoho priamo vinili žakovského farára Kuffu
Na snímke bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský
„Úlohou kňaza je byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane,“ tvrdia biskupi.
V ich spoločnom stanovisku sa uvádza, že ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil.
Biskupi tvrdia, že sa to týka najmä kňaza Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán.
Farár Kuffa zo Žakoviec v okrese Kežmarok uviedol, že nezaložil žiadnu politickú stranu a že je tu pre všetkých ľudí:
„Nezaložil som žiadnu politickú stranu. Nie som lídrom žiadnej politickej strany. Nie som ani členom žiadnej politickej strany.
Stále som a chcem aj v budúcnosti ostať kňazom pre všetkých ľudí. Liberálov ale voliť nebudem. Nie sú moji nepriatelia. Nepriateľná je ich liberálna filozofia, ktorá nezriadene podporuje kultúru smrti, ktorá spôsobuje morálnu aj fyzickú genocídu nášho národa a likviduje naše rodiny,“ uviedol vo svojom oficiálnom stanovisku kňaz Marián Kuffa.
Brat kňaza Štefan Kuffa, člen predsedníctva a bývalý predseda KDŽP na margo reakcie biskupov a spájania sa s ďalšími kresťanskými a pronárodnými stranami uviedol, že ani on sám nevedel, ako rokovanie, na ktorom napokon podpísali memorandum o spolupráci, dopadne. „A nevedel to ani môj brat, dozvedel sa to až z médií“, povedal Kuffa pre Hlavné správy. Preto je podľa neho nemiestne spájať jeho brata Mariána s konkrétnymi krokmi strany.

Na Slovensku je však veľa kňazov, ktorí sa angažujú. Sú kňazi, ktorí agitujú za KÚ, za KDH na internete. Ján Buc podporil v eurovoľbách kandidátov KÚ. Len nedávno sme počuli ako sa na privátnu omšu KDH pri vstupe do EÚ nemohol dostať poslanec Škrípek. Kňaz Ivan Kňaze otvorene lobuje za KDH. Arcibiskup Bezák dokonca podporil Zuzanu Čaputovú a Michal Truban, ktorý podporuje potraty na fb uviedol: „Ró bert Bezák podporuje Zuzanu Čaputovú.“, pripomína ďalej strana KDŽP.
„Otec Marián Kuffa povedal, že bude voliť svojho brata Štefana Kuffu a v minulosti povedal, že ho nikdy nevolil, pretože bol na kandidátke OĽANO, ktoré malo na kandidátke aj zástupcov LGBTI agendy a preto napriek tomu, že bratovi dôveroval, nedôveroval politickému subjektu. . Sme jediná strana, ktorá má v stanovách, že nevstúpi do vlády, ktorá nezvýši ochranu počatého života. Toto dráždi veľa kresťanských liberálov v politike, pretože ich bilancia po 30 rokoch je žalostná.

Kňazi sú tu pre všetkých. Pre veriacich aj neveriacich. Takto to vždy hlásal verejne aj otec Marián Kuffa. KDŽP sa hlási k odkazu Cirkvi, ktorú hlásajú kňazi, ako je ochrana života, rodiny a spoločného dobra. To robíme a budeme robiť naďalej, pretože to je Božie poslanie a povinnosť pokrstených veriacich. Otec Marián Kuffa o naších politických rozhodnutiach, ktoré vyľakali liberálov v politike, nemal žiadne informácie.
To, že v tejto krajine pred očami kresťanských politikov bolo vyvraždených 1,4 milióna detí je zlýhanie kresťanského vodcovstva v tejto krajine a pozvaním pre každého veriaceho, aby sa naplno angažoval tak ako ho k tomu vyzývajú pápežské encykliky a za čo bude každý pred Bohom niesť zodpovednosť ak nekonal a mal na to dary.“, reaguje KDŽP.
Na stanovisko biskupov s radosťou zareagoval predseda KDH Alojz Hlina, a pritom ono sa najviac týka práve tejto strany. Je totiž známe, že ešte stále veľa kňazov otvorene podporuje KDH už len z princípu, že sa navonok predstavuje ako kresťanská strana. Tí by teraz podľa rady biskupov mali akýkoľvek kontakt s KDH prerušiť.
„Mám dar viery a teším sa mu. Már rád svoju vieru. Naše náboženstvo je náboženstvom lásky, pochopenia, milosrdenstva. Ku krížu som sa hlásil aj v čase, keď sa niektorí zaň hanbili. Rešpektujem našu cirkev a som vďačný za stanovisko otcov biskupov.“, uviedol na sociálnej sieti predseda KDH, Hlina.

Marína Kovačičová

Príspevok Začína sa to v slovenskej cirkvi lámať? Dvaja biskupi kritizujú žakovského farára Kuffu pre jeho údajné politické angažovanie. Hlina sa potešil, sa ich stanovisko ďakuje: „Ja mám dar viery“. Kuffa: „Ale ja liberálov naozaj voliť nebudem“ zobrazený najskôr Hlavné správy .
Jak poznat nevěru?

Máte podezření, že vás váš protějšek podvádí?

Rychlá půjčka ihned

Není nic jednoduššího než si vybrat rychlou půjčku na www.finmoney.cz.

Špionážní technika

Jak zjistit pravdu? Pomocí profesionálních pomocníků.

Jirkovo rychlé půjčky

Srovnejte si online půjčky z pohodlí vašeho domova. 100% přes Internet

Slevové kupóny

Ušetřete nemalé peníze na online nákupech. Slevové kupóny do e-shopů.

Hry zdarma

Nejlepší hry zdarma.

Půjčka do výplaty online

Výhodná nabídky půjčky do výplaty až 30 000 Kč. Vyřízení online.

Účetní program AdmWin

Nabídky, zakázky, objednávky, sklady, faktury, dod.listy, účtenky EET

Přehled bankovních půjček

Srovnání půjček vám usnadní orientaci mezi různými nabídkami.

Finance na každý den

Prezentujte své podnikání a získejte nové zákazníky na Internetu.

Dnes nejprohlíženější