Rusko nařídilo vojákům opustit Cherson, ale Zelenského úřad vydal varování
RSS

Rusko nařídilo vojákům opustit Cherson, ale Zelenského úřad vydal varování

Generál Sergej Surovikin, celkový velitel ruských sil na Ukrajině, oznámil, že se jeho jednotky z Chersonu stahují. (Foto: Twitter)







„Budeme šetřit životy našich vojáků a bojeschopnost našich jednotek. Držet je na pravém (západním) břehu [Dněpru] je zbytečné. Část z nich může být použita na jiných frontách,“ řekl Surovikin. Tento moment byl do jisté míry očekávaný, vzhledem k tomu, že prokremelští představitelé již několik týdnů dohlížejí na velmi veřejnou evakuaci civilistů a Ruskem dosazené administrativy z města.



Moment Surovikin and Shoygu admit defeat in the Kherson direction and announce the withdrawal of troops. pic.twitter.com/10UZgVuIcm — Dmitri (@wartranslated) November 9, 2022 Washington Post a další upozorňují, že se zřejmě jedná o „úplné stažení“ ze strategického černomořského města, které Rusko kontrolovalo již od 2. března. „ Ruský ministr obrany ve středu uvedl, že ruské jednotky se stahují na východ od řeky Dněpr, což se jeví jako úplné stažení z města Cherson, jediného regionálního hlavního města, které Rusko dobylo od své únorové invaze,“ píše WaPo. „Tento krok je velkou komplikací pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který vyhlásil anexi Chersonské oblasti.“



Strategický význam Chersonu skutečně nelze podceňovat, vzhledem k tomu, že oblast hraničí s Krymem a po celou dobu invaze sloužila jako ruský „pozemní most“ a klíčový logistický kanál. Zhroucení ruských linií přes jižní oblast by mohlo připravit moskevské síly o tento klíčový pozemní koridor a zároveň dostat Krym do přímého dosahu ukrajinského dělostřelectva a raket.



Ohroženy by mohly být i hlavní zásoby sladké vody pro Krym, které pocházejí z tohoto sousedního regionu.



Zdá se, že obě strany se nyní snaží posílit posádku v regionu, přičemž ukrajinská armáda slibuje, že bude pokračovat v tlaku poté, co několik týdnů ostřelovala Ruskem držené město dělostřelectvem:



Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta ve středu uvedl, že je příliš brzy hovořit o stažení ruských vojsk z jižního Chersonu. „Dokud nad Chersonem nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl mluvit o ruském stahování,“ uvedl Mychajlo Podoljak v prohlášení pro agenturu Reuters.



Někteří ukrajinští představitelé a reportéři celostátních médií to však již oslavují jako „absolutní ukrajinský triumf“. Současně bylo „obtížné rozhodnutí“ o Chersonu odvysíláno prostřednictvím ruských státních médií na zasedání ministerstva obrany na nejvyšší úrovni…



Ruská strana v poslední době utrpěla řadu velkých morálních úderů, přičemž posledním bylo středeční separátní oznámení o smrti Ruskem dosazeného nejvyššího správního úředníka nad ukrajinskou Chersonskou oblastí Kirilla Stremousova.



Ruská státní média dříve během dne potvrdila, že zahynul při autonehodě. Jak upřesňuje CNN na základě místních zdrojů, „Stremousov zahynul při nehodě na dálnici mezi Chersonem a Armjanskem na Krymu, uvedla ruská státní mediální společnost Vesti (VGTRK) s odvoláním na ministra zdravotnictví regionu“. Bylo mu 45 let.



Generál Surovikin ve středečním televizním brífinku rovněž uvedl, že ukrajinské raketové údery na Kachovskou vodní elektrárnu a přehradu by mohly způsobit katastrofu pro civilní obyvatelstvo oblasti, podle státních médií:



„Dojde k dalšímu ohrožení civilního obyvatelstva a k úplné izolaci skupiny našich vojsk na pravém břehu Dněpru. Za těchto podmínek je nejracionálnější variantou zřízení obrany podél bariérové linie Dněpru,“ uvedl a dodal, že důvodem k obavám z možného zaplavení obou břehů Dněpru je i intenzivní vypouštění vody přes hráz Kyjevské vodní elektrárny a hydroelektrárny níže po proudu, které Ukrajina provádí od 10. října.







Přibližně 40 000 ruských vojáků se nyní urychleně přesouvá na opačnou stranu Dněpru…



To je na Ukrajině i na Západě vítáno jako největší ztráta pro Rusko od začátku více než osm měsíců trvající války.



Prohlášení kanceláře ukrajinského prezidenta však naznačuje, že boje stále zuří a že by se mohlo jednat o „zinscenovaný“ ústup, který má zmírnit ukrajinské odhodlání v rozhodujícím okamžiku…



Actions speak louder than words. We see no signs that Russia is leaving Kherson without a fight. A part of the ru-group is preserved in the city, and additional reserves are charged to the region. is liberating territories based on intelligence data, not staged TV statements. — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) November 9, 2022 Čerstvé prohlášení jednoho z hlavních Zelenského poradců naznačuje, že boje na frontě jsou stále tvrdé. Někteří odborníci se skutečně ptají: proč by ruské ministerstvo obrany vydávalo takové veřejné, poněkud ponižující prohlášení, v němž by v televizi oznámilo tak výrazný ústup sil, jakým způsobem to učinilo?



Čerstvé prohlášení ukrajinské prezidentské kanceláře silně naznačuje, že Kyjev se stále velmi obává pasti.



Question: Why have the Russians decided to publish this? https://t.co/vSTsSiWDli — Erik Fossing Nielsen (@ErikFossing) November 9, 2022 Zdroj: thehill.com
Článek Rusko nařídilo vojákům opustit Cherson, ale Zelenského úřad vydal varování se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden