USA zřídí další novou vojenskou základnu na severovýchodě Sýrie
RSS

USA zřídí další novou vojenskou základnu na severovýchodě Sýrie

Mezinárodní koaliční síly pod vedením USA operující na severovýchodě Sýrie mají v úmyslu zřídit novou vojenskou základnu v jimi kontrolovaných oblastech na venkově v Rakce. (Foto: Twitter)







Místní zdroje uvedly, že konvoj amerických sil, včetně několika obrněných vojenských vozidel, dorazil do města Raqqa v rámci příprav na zřízení nové základny v této oblasti.



Na místě zahájily nelegální jednotky přesun logistického vybavení a nezbytné výstroje na určené místo, což se shodovalo s intenzivní činností sledovacích dronů. Americká armáda a mezinárodní koalice okupují v Sýrii nejméně 28 deklarovaných vojenských objektů, které jsou rozmístěny ve třech provinciích, především v Hasace (17 objektů), Deir Ezzoru (devět lokalit) a Homsu (dvě oblasti).



Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) se sídlem ve Velké Británii zveřejnila fotografie, na nichž je vidět výstavba nové základny poblíž mostu Al-Raqqa na řece Eufrat jižně od města. Rozmístění nelegálních základen Washingtonu připomíná kordon obklopující zdroje ropy a plynu nacházející se východně od řeky Eufrat, které představují většinu syrského podzemního bohatství.



Na východním okraji Deir Ezzoru se nacházejí nejstrategičtější vojenské základny, včetně základny ropného pole al-Omar – jedné z největších v Sýrii – a základny plynového pole Conoco, které jsou pravidelně vystaveny násilnému ostřelování ze strany ozbrojených skupin napojených na Írán.



Nicméně každodenní bombardování přimělo Washington k vyslání masivních vojenských a logistických posil na palubách stovek nákladních automobilů, které přejely z Iráku na americké základny v Deir Ezzoru, Hasace a Rakce.



Podle SOHR americké jednotky nedávno zřídily další vojenské stanoviště ve vesnici Naqara, pouhé tři kilometry od Qamishli v severovýchodní provincii Hasakah.



Syrská arabská armáda (SAA) neustále blokuje americké vojenské konvoje a hlídky, které se pokoušejí projíždět přes její kontrolní stanoviště na mnoha místech provincie, a nutí je obracet se na ústup. Syrské úřady obviňují USA z pašování své ropy a jejího prodeje do zahraničí, čímž Syřany o ropu připravují a hrubě tak porušují mezinárodní právo.



Footage shows Deir Ezzor, Eastern Syria locals pelting US forces with rocks to make it known they're no longer welcome in their oil-rich region, following suit of Syrian Arab Army earlier blocking U.S occupation troops from passing through a checkpoint pic.twitter.com/Tave8u5W9B — Mats Nilsson (@mazzenilsson) November 6, 2022 Zdroj: thecradle.co
Článek USA zřídí další novou vojenskou základnu na severovýchodě Sýrie se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden