USA a Rusko se poprvé od invaze na Ukrajinu dohodly na obnovení jednání o jaderné smlouvě
RSS

USA a Rusko se poprvé od invaze na Ukrajinu dohodly na obnovení jednání o jaderné smlouvě

Na znamení vzácného průlomu ve chvíli, kdy přímá komunikace téměř neexistuje, USA tento týden potvrdily, že rozhovory s Ruskem pokročí v otázce zachování a obnovení jediné stávající jaderné smlouvy mezi oběma stranami. (Foto: Flickr)







Na začátku srpna Rusko formálně oznámilo Bidenově administrativě, že má podezření na inspekce svého jaderného arzenálu podle podmínek smlouvy o omezení jaderných zbraní New START.



Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price oznámil, že Nová smlouva START bude v blízké budoucnosti předmětem dvoustranných rozhovorů. „Dohodli jsme se, že se v blízké budoucnosti sejde BCC [Bilaterální konzultační komise] podle podmínek smlouvy New START. Práce BCC je důvěrná, ale doufáme v konstruktivní zasedání,“ uvedl Price na úterním tiskovém brífinku.



Poslední zasedání BCC se konalo před více než rokem, v říjnu 2021, přičemž ústřední aspekty smlouvy od té doby uvázly na mrtvém bodě kvůli pokusům USA obnovit inspekce jaderného arzenálu na ruském území, které Moskva odmítla.



Rusko si stěžovalo, že to byla ve skutečnosti americká strana, která „zbavila Ruskou federaci práva provádět inspekce na americkém území“.



Ministerstvo zahraničí se však odvolávalo na invazi na Ukrajinu a následné sankce, včetně omezení cestování, uvalené na ruské představitele: „Americké sankce a omezující opatření uvalené v důsledku ruské války proti Ukrajině jsou plně slučitelné“ se smlouvou New START, uvádělo se v předchozím prohlášení.



Price ve svých čerstvých úterních prohlášeních tvrdil, že „na celém světě hluboce věříme v transformační sílu a význam diplomacie a dialogu“. Dodal: „Pokud jde o Rusko, máme samozřejmě jasno, jsme realisté, pokud jde o to, co může dialog mezi Spojenými státy a Ruskem – jak to, co může znamenat, tak to, čeho může dosáhnout.“



„My – v těchto rozhovorech jsme se zaměřili na snížení rizik, ale velmi záměrně jsme dohlíželi na to, aby schopnost našich dvou zemí předávat si zprávy tam a zpět a vést dialog neochabovala, neochabovala.“



Již v srpnu Kreml reagoval s hněvem poté, co prezident Biden naznačil, že Rusko není „ochotným partnerem“ v oblasti kontroly jaderných zbraní.



„Jednání však vyžaduje ochotného partnera jednajícího v dobré víře. A brutální a nevyprovokovaná agrese Ruska na Ukrajině rozvrátila mír v Evropě a představuje útok na základní principy mezinárodního řádu. V této souvislosti by Rusko mělo prokázat, že je připraveno obnovit práci na kontrole jaderných zbraní se Spojenými státy,“ uvedl Biden 1. srpna.



Obnovení rozhovorů je nadějným znamením po měsících zostřující se jaderné rétoriky v souvislosti s Ukrajinou. Obě strany vyjádřily ochotu vyhnout se eskalaci kvůli obavám, že by jaderné velmoci mohly vstoupit do přímého konfliktu. Moskva však odsoudila to, co podle ní Spojené státy podněcují k plnohodnotné zástupné válce s využitím ukrajinských sil.



Zdroj: zerohedge.com
Článek USA a Rusko se poprvé od invaze na Ukrajinu dohodly na obnovení jednání o jaderné smlouvě se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden