Mezi Moskvou a NATO je zřejmě dohoda o stažení Ruské armády z Chersonu a Ukrajinci dostali z NATO zákaz střílet na stahující se Ruskou armádu! Něco se děje a Kyjev i Moskva začaly mluvit o mírových rozhovorech a o rozdělení Ukrajiny, zatímco Zelenský už n
RSS

Mezi Moskvou a NATO je zřejmě dohoda o stažení Ruské armády z Chersonu a Ukrajinci dostali z NATO zákaz střílet na stahující se Ruskou armádu! Něco se děje a Kyjev i Moskva začaly mluvit o mírových rozhovorech a o rozdělení Ukrajiny, zatímco Zelenský už n

Mezi Moskvou a NATO je zřejmě dohoda o stažení Ruské armády z Chersonu a Ukrajinci dostali z NATO zákaz střílet na stahující se Ruskou armádu! Něco se děje a Kyjev i Moskva začaly mluvit o mírových rozhovorech a o rozdělení Ukrajiny, zatímco Zelenský už nemluví o podmínkách, že s Putinem se bavit nebude! Za mořem ještě nejsou spočítány hlasy z voleb, ale Američané již na Ukrajině začínají proces politického ústupu z válečného procesu, protože je čeká nová fronta v Tichomoří proti Číně! Washington zamítl dodávku moderních dronů a vyzval Zelenského k dialogu s Moskvou!
Z frontové linie začaly ve čtvrtek přicházet doslova neuvěřitelné zprávy, které ještě nedávno byly nemyslitelné. Stahující se Ruská armáda ze severního břehu Chersonu nečelila žádnému ostřelování a útokům jako tomu bylo v minulosti v Charkovské oblasti, mlčely ukrajinská děla, mlčely i raketomety HIMARS a Ruská armáda se v klidu stahovala přes Dněpr. Neuvěřitelná scéna, kterou nikdo nedokázal pochopit, je podle informací z okolí Kremlu výsledkem intenzivních a utajených zákulisních jednání mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí v čele s USA , které vedly podle zatím nepotvrzených informací k dohodě, že stažení Ruské armády nebude narušováno ukrajinskou armádou.
NATO zablokovalo Ukrajincům navigační palebné systémy, které přestaly fungovat, přestalo pracovat zaměřování raketometů HIMARS a americké výzvědné drony Global Hawk přestaly Ukrajincům předávat palebné souřadnice. A to není všechno. Volodymyr Zelenský ve čtvrtek oznámil, že Ukrajina je připravena k jednání, ale ze seznamu podmínek zmizela zmínka o tom, že Kyjev bude jednat pouze s nástupcem Vladimira Putina, nikoliv s ním.
Vlevo město Cherson, vpravo levý břeh Dněpru Tato podmínka zmizela a přestože Kyjev má v podmínkách stále zmínku o stažení Ruské armády úplně a kompletně z Ukrajiny, americká média už shodně komentují, že ústup Ruské armády z Chersonu je něčím jiným, než co tvrdí ruský generální štáb. Samotný Kyjev nevěří, že se Rusové stahují a varuje, že může jít o léčku na ukrajinské vojáky [ 1 ]. Kyjev je v šoku, že bez boje získá Cherson. A CNN už otevřeně informuje [ 2 ] , že představitelé USA tlačí na Kyjev, aby vyslal Moskvě signál o ochotě jednat.
Je to politické gesto dobré vůle Kremlu vůči Západu. Bez Chersonu nemůže Ruská armáda pokračovat v operacích na Nikolajev a na Oděsu, takže na jižní frontě je hotovo. Kreml bude chtít dokončit obsazení DLR ve směru Bachmut – Soledar a za ním Slavjansk – Kramatorsk a po dokončení přijde konec operace. Rusku se nepodaří splnit stanovené cíle denacifikace a demilitarizace Ukrajiny, ale podle všeho se Kremlu může podařit skrze USA a nový Kongres dojednat neutralitu Ukrajiny. O této variantě teď mluví už nejen lidé v okolí špiček Republikánské strany v USA, ale dokonce i někteří ruští novináři, se kterými naše redakce spolupracuje.
Stahování ruských jednotek z Chersonu v tichosti bez aktivity raket HIMARS a děl americké výroby
Podle zatím uniklých informací toho není mnoho známo, ale bezpečný ústup Ruské armády ze severu Chersonu za přímé garance NATO a USA ukazuje, že možná je již dohodnuto mnohem víc, než dosud tušíme. Nic není náhodné. Ruský generální štáb oznámil symbolicky stažení z Chersonu přesně ve chvíli, kdy v USA skončily kongresové volby, a to není náhoda.
Generální štáb Ruské armády mohl stažení ohlásit o den později, nebo o den dříve, ale místo toho k televiznímu oznámení došlo 9. listopadu a celé Rusko bylo v šoku, ale možná v ještě větším byl Kyjev, který s odevzdáním Chersonu ze strany Rusů naprosto a vůbec nepočítal. Kyjev čekal obrovský Stalingrad, obrovské množství mrtvých ukrajinských vojáků, obrovské množství ztrát na technice, obrovskou epickou bitvu.
Stahování ruských vojsk probíhá v klidu bez útoků ukrajinské armády A ono nic, namísto toho se Moskva a NATO dohodly na něčem, o čem pořád nikdo neví, co je to za dohodu. Stažení Ruské armády z Chersonu je politický akt, který má otevřít prostor pro zahájení rozhovorů podle dohod mezi Moskvou a NATO na čele s USA. Změny podmínek k dialogu ze strany Zelenského ukazují na souhru kroků v zákulisí. Situace je přitom značně nepřehledná a zmatečná, protože ukrajinské jednotky vedou palbu na ruské opevněné pozice v Chersonu, ale nikoliv na stahující se vojska Ruské armády. Poslední údaje ze čtvrtka večer hovoří o tom, že v Chersonu zůstává více než 70 000 lidí, kteří odmítají evakuaci a chtějí město bránit a bojovat vlastními silami .
Jenže, jak uvádí informace přímo z Chersonu, nejde jenom o civilisty, ale i o vojáky v uniformách, ale podle všeho nikoliv o vojáky Ruské armády, ale o bojovníky oddílů Achmat Ramzana Kadyrova a o jednotky PMC Wagner . Není jasné, jestli tam jsou kvůli tomu, aby tito vojáci kryli bezpečný ústup Ruské armády, anebo tam čekají na ukrajinskou armádu pro vedení boje v ulicích, minimálně bez souhlasu generálního štábu v oficiální rovině. Rovněž přicházejí informace, že Ruská armáda zahájila z levého břehu Dněpru palbu na předměstí Chersonu, kde se právě nacházely již přicházející ukrajinské jednotky. Dělostřelecké granáty dopadly na první budovy na předměstí Chersonu.
Cherson není vůbec prázdný, i když je temný a bez elektřiny. Zůstává v něm 70 000 lidí a rovněž ozbrojení vojáci domobran
Bezpečné stažení Ruské armády z Chersonu na levý břeh Dněpru neproběhlo standardní cestou a Ukrajinci v tomto rozhodování hrají až podstatně druhé nebo třetí housle. Pentagon přitom ve čtvrtek oznámil, že schválil balík vojenské pomoci Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů a Ukrajinci dostanou novou várku zbraní a munice, ovšem bez pokročilých útočných dronů, bez stíhaček, bez houfnic, bez moderních U.S. tanků, bez moderních transportérů, prostě nic z toho, co Kokainský požadoval po Bidenovi před týdnem a pomalu na něj křičel, že USA pomáhají málo. Celý seznam nových dodávek je zde:
4 systémy protivzdušné obrany Avenger a rakety Stinger
střely pro HIMARS
střely pro systémy protivzdušné obrany “HAWK”.
100 vysoce mobilních vozidel HMMWV
400 granátometů
21 000 dělostřeleckých nábojů ráže 155 mm
10 000 minometných střel ráže 120 mm
střelné zbraně a více než 20 000 000 nábojů.
500 vysoce přesných dělostřeleckých nábojů ráže 155 mm
výbušniny pro diverzní skupiny
vybavení na ochranu proti chladu.
Jinými slovy, Pentagon neposlal už Ukrajině žádné moderní útočné a těžké zbraně, ale pouze výbavu pro lehkou pěchotu a protivzdušné prostředky. A to je velký špatný pro Kyjev, protože takovéto vybavení není vhodné pro invazní, ale pouze pro obranné operace. To doslova z toho seznamu vyplývá. Ukrajina dostane od Fialenkovy nečeské nehezké vlády staré sovětské tanky T-72B ze skladových zásob AČR [ 3 ]. Moderní americké tanky, o které Zelenský žádal Bidena už několikrát, však Kyjev nedostane. Alespoň je prý v Německu modernizují a namontují do nich GPS, aby se ukrajinští vojáci neztratili.
Stažení Ruské armády z Chersonu je stejně podivné jako samotná americká pomoc Ukrajině. Nedává to velký smysl, ani jedno, ani druhé. Samotný Cherson byl již od jara opevňován a připravován na urban warfare v ulicích, na boje od domu k domu, přičemž problémy se zásobováním do města přes řeku Dněpr jsou opravdu jen výmluvou, protože k dopravě se používají čluny.
Čeká nás vytvoření demarkační linie na ose toku řeky Dněpr podle modelu z Korejského poloostrova?
A jestli něco mělo smysl, tak je to evakuace civilistů, ale nikoliv předání města nepříteli. Tohle prostě nejde vojensky okecat, protože zásobování města přes řeku zvládal půl roku Stalingrad, zvládl by to i Cherson. Za tímto vyklizením města bez boje je něco jiného, mnohem podivnějšího a dočkat se můžeme šoku, překvapení, ale i zděšení a hrozivé zrady, všechny možnosti jsou totiž teď na talíři , protože chráněný ústup Ruské armády se severu Chersonu bez jediného výstřelu HIMARSu nebo děla na ustupující konvoje dokazuje, že Moskva a NATO mají nějakou dohodu, o které zatím nikdo nic neví.
Ruská armáda opouští obrovské území označené azurovou barvou na mapě Dněpr se podle všeho stane novou demarkační linií, okolo které se začne rodit nová dohoda o příměří, která v první fází nepovede k míru, ale pouze k zastavení bojů, protože pro obě strany bude mír za současné situace nepřijatelný. Budeme svědky nového rozdělení Ukrajiny jako byla rozdělena Korea na KLDR a Jižní Koreu vyhlášením příměří v roce 1953, které trvá dodnes, ale bez uzavření míru a bez uznání hranic?
Nechci být prorokem, ale pokud tyto informace dáme do souvislosti s podivnými kroky na obou stranách, potom nám vychází status quo válečný stav, který je výslednicí požadavků na jedné straně a vlastních schopností či neschopností pokračování ve vojenských operacích na straně druhé.
Ukrajinci nedostanou od USA žádné další těžké moderní útočné zbraně, ani letadla, ani moderní drony
Dodávka zbraní z USA naznačuje, že Pentagon nechce, aby Ruská armáda postupovala hlouběji na Ukrajinu, ale současně nechce poskytnout Ukrajině zbraně na vytlačení z Ukrajiny, což by mohlo vést k použití až jaderných zbraní ze strany Ruska, jakkoliv Kreml tvrdí, že to není na pořadu dne, ale tomu se nedá věřit, když Dmitrij Peskov ještě 16. února vehementně tvrdil, že ruský útok na Ukrajinu nepřipadá v úvahu a že to není na pořadu dne.
Rusko by v případě zatlačení ukrajinskou armádou ke Krymu sáhlo k použití taktických úderů proti postupujícím ukrajinským obrněným sborům, pokud by byly vybaveny americkými tanky a transportéry. Ukázka byla patrná v Balakleji a v Izjumu, kde útok západní techniky vedl k vytlačení Ruské armády. Rusové sice Ukrajincům hodně té západní techniky zničili, ale Ukrajincům to stačilo k vítězství a k vytlačení Rusů z Charkovské oblasti.
Ukrajina nedostane pokročilé drony, aby se zamezilo eskalaci konfliktu mezi NATO a Ruskem Tohle by se opakovalo i v Chersonu, pokud by Kyjev dostal velkou výbavu těžké a hlavně moderní polní techniky, ne ten šrot T-72B z českých skladů Omnipolu. A Rusové by ztrátu Krymu nepřipustili, na zastavení postupu Ukrajinců od Chersonu k jihu by použili operačně-taktické střely s jadernými hlavicemi s malým výkonem. Američané nechtějí riskovat vypuknutí konfliktu s Ruskem, když Pentagon čeká velký konflikt s Čínou v Tichomoří a hlavně na Taiwanu.
Proto zřejmě teď Moskva dojednává s USA nějakou podivnou dohodu, která se může podobat příměří mezi severní a jižní Koreou z roku 1953 v té samé konceptuální podobě, kdy ani jedna strana nedosáhne svých cílů , ale dojde k zastavení bojů a všech posunů obou armád s cílem vyššího blaha. Obě strany si tak zachovají před vlastním obyvatelstvem tvář, že nikdo nikomu neustoupil v požadavcích, požadavky trvají, ale v rámci situace je třeba usilovat o zastavení bojů, zejména s ohledem na humanitární situaci.
Rusko s největší pravděpodobností nespustí mobilizaci 1,5 milionu mužů na výhru ve válce, namísto toho se pokusí konflikt zakonzervovat podle Korejského scénáře
Jak už zaznělo ve středu na ruské televizi, Kreml udělal chybu, když si myslel, že malý profesionální ruský sbor o zhruba 130 000 vojácích dokáže na Ukrajině změnit režim a odstavit ho od moci a nahradit pro-ruskou vládou a rychle se z Ukrajiny potom stáhnout. Namísto toho bylo do války zataženo NATO a zatímco Ukrajina přišla během prvních dnů operace o všechnu svoji starou výzbroj, výsledkem není demilitarizovaná Ukrajina, ale naopak a paradoxně natolik západními zbraněmi militarizovaná Ukrajina, že tolik zbraní, kolik jich NATO dodalo Ukrajině, se nenachází ani ve všech skladech členských zemí NATO dohromady .
Nikoliv demilitarizace, ale ruská speciální operace naopak způsobila největší militarizaci Ukrajiny v celé její historii. A s tím Ruská armáda nepočítala, na to opravdu kontingent 130 000 profesionálních vojáků nemohl v únoru stačit. A jak z toho vycouvat? Zkuste přemýšlet. Není to tak těžké. Kreml buď může vést válku 20 let a postupně mobilizuje 5 nebo 10 milionů Rusů, zatímco NATO nasune na Ukrajinu miliony dalších zbraní a statisíce žoldáků.

Anebo se Kreml dohodne na příměří bez viditelného a dohledného konce, jako na Korejském poloostrově. Tam čekají na mír už bezmála 70 let. A funguje to.  A zatímco demarkační linii v Koreji tvoří 38. rovnoběžka, na Ukrajině to podle všeho může být tok řeky Dněpr. A z konceptuálního hlediska by šlo víte, o co? O nedokončený proces, o globalistický symbol čísla 11 . Nedokončená válka, nedokončená úloha, nedokončený proces na 6. prioritě. Bez mobilizace 1,5 milionu vojáků nemůže Rusko Ukrajinu obsadit, demilitarizovat a ani denacifikovat.
Nejvíce Banderovců je přitom na západě Ukrajiny, kam se Ruská armáda tímto tempem dostane asi tak za 150 let. To není reálné. Běloruský front je alternativou, ale ochota Lukašenka není vysoká. Ovšem poslední události okolo Chersonu ukazují, že tento teátr má jiný cíl, stanovení geografické demarkační linie po ose Dněpru a vyvolání příměří s neurčenou dobou trvání. Uvidíme, jestli tyto informace za pár týdnů dojdou naplnění, protože na splnění a dokončení úloh Kremlu o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny to vážně už nevypadá, a to ani omylem, leda jako vtip.
-VK-
Šéfredaktor AE News


Nejčtenější za týden