Někteří představitelé USA vidí v zimě příležitost pro diplomacii na Ukrajině
RSS

Někteří představitelé USA vidí v zimě příležitost pro diplomacii na Ukrajině

Někteří američtí a západní představitelé se domnívají, že letošní zima poskytne příležitost pro diplomacii mezi Ruskem a Ukrajinou, protože si myslí, že ani jedna ze stran nemůže plně dosáhnout svých cílů ve válce, uvedla ve středu televize NBC News s odvoláním na anonymní zdroje.







„V zimě se vše zpomaluje,“ uvedl jeden ze západních představitelů. „Potenciál pro rozhovory bychom rádi viděli, kdyby k nim došlo.“ Ve zprávě se uvádí, že západní vojenští představitelé nevěří, že Ukrajina dokáže vytlačit Rusko ze všech území, kterých se zmocnila.



Ve středu také Rusko oznámilo, že se stahuje z jihoukrajinského města Cherson. Američtí a západní představitelé řekli televizi NBC, že pokud Ukrajina znovu získá Cherson, mohlo by to vládě Volodymyra Zelenského zajistit „lepší pozici pro vyjednávání“.




V dalších ruských městech jsou viděny zvláštní světelné sloupy
Italský list La Repubblica tento týden uvedl, že USA a NATO by si mohly myslet, že pokud Ukrajina znovu získá Cherson, je možné vést mírové rozhovory. List uvedl, že západní mocnosti zvažují diplomacii kvůli hrozbě použití taktických jaderných zbraní a skutečnosti, že pokud bude Rusko na Ukrajině poraženo, může se sblížit s Čínou.



Představitelé také pro NBC uvedli, že ztráta Chersonu by mohla snížit ochotu Ruska jednat s vládou Vladimira Putina, ale Moskva ve středu potvrdila, že je jednání otevřená. „Jsme připraveni jednat, samozřejmě s přihlédnutím k realitě, která se v tuto chvíli objevuje,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.



USA po celou dobu války tvrdily, že nebudou Ukrajinu tlačit k jednacímu stolu. USA a jejich spojenci také odrazovali od mírových rozhovorů s Ruskem, když byla dohoda na dosah poté, co se koncem března v Istanbulu uskutečnilo osobní jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.



Bývalý britský premiér Boris Johnson po istanbulských rozhovorech odcestoval do Kyjeva a vyzval Ukrajinu, aby s Ruskem nevyjednávala, a jednání nakonec ztroskotala. Nyní se však zdá, že dochází ke změně v přístupu Západu, kdy USA alespoň zkoumají myšlenku diplomacie.




Agent CIA v roce 1983 popsal, jak používají média k propagandě veřejnosti
Jeden z ukrajinských představitelů řekl televizi NBC, že když poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden navštívil Kyjev, nadhodil se Zelenským myšlenku, kdy konflikt skončí a zda by mohl zahrnovat diplomatické řešení. Sullivan podle něj nechtěl na Ukrajinu tlačit, aby vyjednávala, ale řekl, že Kyjev by měl změnit svůj postoj k vyjednávání, aby si udržel podporu svých západních podporovatelů.



Prezident Biden ve středu zopakoval veřejný postoj administrativy, že je na Ukrajině, kdy bude s Ruskem jednat. „Nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ řekl novinářům. Zelenskyj nedávno podepsal dekret vylučující mírové rozhovory s Ruskem, dokud je Putin prezidentem, ale zdálo se, že tento týden po Sullivanově návrhu od tohoto požadavku upustil. Zelenskij řekl, že je otevřen rozhovorům s Ruskem, ale trvá na podmínkách, které jsou pro jednání nesplnitelné, včetně úplného stažení Ruska a zaplacení válečných škod Moskvou.



Zatímco se jedná o diplomacii, Spojené státy a NATO se také připravují na podporu Ukrajiny ve válce na další roky a Rusko posiluje své pozice poté, co mobilizovalo 300 000 čerstvých vojáků, což signalizuje, že se možná blíží ofenziva. Podle NBC plánuje Kongres schválit nový balíček pomoci pro Ukrajinu v hodnotě někde mezi 40 a 60 miliardami dolarů.



Zdroj: antiwar.com
Článek Někteří představitelé USA vidí v zimě příležitost pro diplomacii na Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden