Ukrajinci slaví a vyvěsili v Chersonu vlajku EU na oslavu ruského ústupu
RSS

Ukrajinci slaví a vyvěsili v Chersonu vlajku EU na oslavu ruského ústupu

Regionální úředník potvrdil, že v pátek byla nad sporným městem Chersonem vyvěšena ukrajinská vlajka, dva dny poté, co velitel ruských sil generál Sergej Surovikin oznámil rozsáhlé stažení svých jednotek, což bylo překvapivě mezinárodně interpretováno jako velká strategická porážka na jihu země.







Agentura Reuters citovala ukrajinského regionálního zákonodárce Serhije Chlana, podle něhož probíhá „závěrečná fáze znovuzískání západního břehu řeky Dněpr v jižní části Chersonské oblasti“ poté, co se ruské síly při stahování z města přesunuly na opačnou stranu. Vedle ukrajinské vlajky byla nad ústřední správní budovou města vyvěšena také vlajka Evropské unie, jejíž fotografie hojně kolují po sociálních sítích.



Generál Surovikin již dříve v týdnu uvedl, že všichni civilisté, kteří se chtěli evakuovat, což ruská strana odhaduje na 115 000 lidí, byli úspěšně dopraveni na levý břeh. To když ukrajinské síly údajně získaly zpět desítky osad v jižní oblasti a zároveň postupovaly směrem k Chersonu.



Ukrajinci mezitím tvrdí, že ne všichni ruští vojáci z města uprchli, ale místo toho se převlékají do civilního oblečení, aby se v něm ukryli.



Mluvčí jižního velení ukrajinské armády na tiskovém brífinku bez uvedení důkazů uvedl, že ruští vojáci „se již dva týdny převlékají do civilního oblečení“, ale „počet těchto lidí není znám“. Podle dalších vojenských prohlášení:



Upozornil, že mnoho ruských vojáků „odhodilo vojenské uniformy a nyní se skrývají v civilním oblečení“.



„Budou ve městě plánovat provokace, operace pod falešnou vlajkou,“ řekl. „Čeká nás spousta práce na odminování a vyčištění města.“



Kreml k rychle se rozvíjejícím událostem v okolí Chersonu mlčí, kromě toho, že uvedl, že ukončil stahování z Chersonu. Začátkem týdne se dokonce i ze strany kyjevských představitelů objevily spekulace o možnosti, že Rusové zinscenovali past tím, že oznámili falešné stažení. Ale široce kolující záběry kolon ukrajinských vojáků pochodujících do města podle všeho potvrzují úplný ruský ústup…



Unbelievable scenes in Kherson today as Ukrainian troops march into the city that spent close to nine months under Russian occupation, according to footage posted telegram. https://t.co/d4xokTwHTt — Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) November 11, 2022 Výše zmíněný ukrajinský regionální představitel Serhij Chlan situaci kolem Dněpru dále popsal: „Naše ozbrojené síly pod prudkým náporem zničily většinu Rusů, kteří prchali jako krysy na levý (východní) břeh Dněpru.“ Na základě těchto slov se ukrajinské ozbrojené síly stáhly z Dněpru. Dodal: „Prchali po pontonech, které si postavili pod Antonivským mostem, a nechávali za sebou techniku. Mnoho Rusů se utopilo.“



Střelba a výbuchy byly nadále hlášeny uprostřed přesunu ruských jednotek na protější břeh řeky. Ukrajinci rovněž tvrdí, že udržují palbu na ruské pozice.



„Nyní, když naše ozbrojené síly skutečně převzaly kontrolu nad pravobřežní [západní] částí Chersonské oblasti, můžeme držet pod palebnou kontrolou levobřežní [východní] část Chersonské oblasti až po Krymský průliv,“ řekl Chlan.



V centru města se nadále shromažďují davy lidí, aby oslavily návrat ukrajinských sil do města po více než sedmi měsících od chvíle, kdy ruské jednotky získaly kontrolu nad strategickým městem…



Another video from Kherson downtown. Incredible! pic.twitter.com/ggTiAdrnQN — Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 11, 2022 Ustupující ruské síly prý při svém ústupu ničí kritickou infrastrukturu, přičemž CNN uvedla: „V pátek byl zničen hlavní most přes řeku Dněpr spojující město Cherson s východní částí regionu, což by ztížilo případné pokusy Ukrajinců pronásledovat prchající Rusy přes řeku.“



Níže: Mapa ukrajinsko-ruských linií na východě a jihu Ukrajiny k 9. listopadu, prostřednictvím CNN.







Celosvětově je to vnímáno jako obrovská rána válečným cílům prezidenta Putina. Úplné ukrajinské znovudobytí Chersonu navíc staví jeho raketové systémy, z nichž mnohé dodaly USA a země NATO, na dosah nedalekého Krymu.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ukrajinci slaví a vyvěsili v Chersonu vlajku EU na oslavu ruského ústupu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden