Řecký fotbalista dostal 10 měsíců a pokutu za „transfobní“ příspěvky na Facebooku
RSS

Řecký fotbalista dostal 10 měsíců a pokutu za „transfobní“ příspěvky na Facebooku

Případy lidí, kteří stanuli před soudem za poznámky na adresu LGBTQ, po celé Evropě a v USA valem přibývají. Mnoho lidí se však domnívá, že některé země – zejména ty jižní –  jsou poněkud benevolentnější. To je však omyl, lze naopak říci, že značně přitvrzují.
Nedávno jste si zde například mohli přečíst o případu italského komunálního politika, který byl za kritiku LGBTQI odsouzen dokonce nepodmíněně na dva roky!
V případě Itala byl jako zdůvodnění nepodmíněného trestu uveden právě fakt, že jde o politika, který by se údajně měl takovým výrokům vyhýbat obzvlášť. Nová vláda hodlá tento zákon prosazený EU zrušit, takže snad žádný další podobně odsouzený člověk  již v Itálii nebude. Ale vraťme se do Řecka.
Také tato – pro mnohé možná konzervativní země – se plně oddala současné vlně tzv. „progresivismu.“ Zvrácený zákon, podle něhož si každý může určit jaké je pohlaví i bez operace, tam platí dokonce déle než v Německu, takže v tomto ohledu je skutečně Řecko ještě mnohem dál.
Přestupkový soud v Aténách odsoudil vysloužilou řeckou fotbalovou hvězdu k 10 měsícům vězení a pokutě 5 000 eur za „transfobní“ příspěvky na Facebooku z roku 2017, v prvním případě svého druhu v zemi.
Vasilis Tsiartas, který dříve hrál za řecký národní fotbalový tým, se stal terčem soudního řízení po žalobě Mariny Galanos, prominentní řecké trans aktivistky.
Galanos upozornila na příspěvky na Facebooku vytvořené Tsiartasem po schválení zákona reformujícího řecké zákony o sebeidentifikaci pohlaví v roce 2017.
Návrh zákona, který nakonec prošel, odstranil lékařský požadavek z procesu změny  pohlaví a snížil minimální věk, kdy si lze pohlaví změnit, na 15 let. Předtím museli ti, kteří se snažili změnit své pohlaví na oficiálních dokumentech, podstoupit operaci změny pohlaví a rozsáhlé testování.
V reakci na obsah zákona se Tsiartas, který má konzervativní politické názory, obrátil na Facebook, aby vyjádřil své myšlenky.  
Tsiartas napsal: „První změny pohlaví by měly být provedeny dětem těch, kteří hlasovali pro tuto ostudu. Podívejme se, jakou mají hrdost. PS: Legalizujte pedofilii a dokončete zločiny.“
O několik hodin později Tsiartas napsal: „Bůh stvořil Adama a Evu.“
Tsiartas nebyl jediným významným řeckým občanem, který  se v roce 2017 hlasitě postavil proti schválení zákona   Kyriakos Mitsotakis, politik a vůdce středopravé Strany nové demokracie, se podobně vydal na sociální sítě, aby se k tomuto problému vyjádřil.
Mitsotakis na Facebooku napsal: „Je nepředstavitelné, že patnáctiletým dětem, kterým zakazujeme konzumaci alkoholu, umožňujeme učinit tak důležité rozhodnutí.“ 
Mitsotakis se od té doby stal úřadujícím předsedou řecké vlády, zákon přesto jeho vláda nestáhla.
Proti legislativě se postavila i řecká pravoslavná církev a vyzvala k jejímu stažení. Církev původně  zveřejnila  prohlášení , v němž se  uvádí, že návrh zákona „popírá zvyky a zdravý rozum a především ničí lidi“.
Navzdory široké kontroverzi zákona se Tsiartas stal terčem LGBTQI lobby za své komentáře a byl vystaven žalobě Mariny Galanosové, která byla tehdy předsedkyní Asociace pro podporu transgenderů a intersexuálů. Galanosová zemřela v roce 2021, zatímco řízení stále probíhalo.
Tsiartasovo odsouzení za jeho výroky je prvním podle řeckého  „antirasistického“ zákona 927/1979  za „veřejné podněcování k násilí nebo nenávisti kvůli genderové identitě“. 
Zákon 927/1979, přestože původně zmiňoval jen rasovou diskriminaci, byl v roce 2014 novelizován tak, aby pokryl široké spektrum chráněných charakteristik včetně rasy, barvy pleti, náboženství, etnického původu, sexuální orientace, genderové identity a zdravotního postižení (pozn.: Jde o stejný zákon, na který tlačí EU, aby byl přijat ve všech členských zemích. K zákonu se tento týden schválila i tato rezoluce).
Tsiartas byl nakonec odsouzen k 10 měsícům vězení a pokutě 5 000 eur. Trest je podmíněný, což znamená, že Tsiartas nestráví žádný čas za mřížemi, pokud se v určitém podmíněném časovém rámci nedopustí dalšího porušení tohoto zákona.
Po čtvrtečním odsouzení Tsiartase byl odsouzen další muž za podobné „transfobní“ výroky na sociálních sítích v důsledku žaloby Mariny Galanos. Nejmenovaná osoba byla odsouzena k 7 měsícům vězení s podmíněným odkladem.
Na Twitteru  Tsiartas uvedl, že se plánuje odvolat proti odsouzení  a příští týden zveřejní další podrobnosti o svém právním plánu.
V poslední době je podobně odsouzených po celé Evropě stále víc. Je tak zřejmě jen otázkou času, než se začnou podobné tresty uplatňovat také u nás, neboť i zde je LGBTQI lobby  po všech směrech velmi neodbytná.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Řecký fotbalista dostal 10 měsíců a pokutu za „transfobní“ příspěvky na Facebooku se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden