„Tajemné lodě“ pluly před výbuchy u Nord Streamu, tvrdí nová analýza
RSS

„Tajemné lodě“ pluly před výbuchy u Nord Streamu, tvrdí nová analýza

Nová analýza, kterou viděl server WIRED, ukazuje, že v okolí míst úniku se ve dnech bezprostředně před jejich zjištěním objevily dvě velké lodě s vypnutými sledovacími zařízeními. (Foto: Flickr)







Podle analýzy společnosti SpaceKnow, která se zabývá monitorováním satelitních dat, propluly dvě „tmavé lodě“, z nichž každá měřila na délku asi 95 až 130 metrů, v okruhu několika kilometrů od míst úniku ze Severního proudu 2. Podle této analýzy se obě lodě pohybovaly v blízkosti míst, kde se nacházel únik.



„Zjistili jsme několik tmavých lodí, tedy plavidel, která byla značně velká a proplouvala touto zájmovou oblastí,“ říká Jerry Javornický, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti SpaceKnow.




Americký senátor: Německá vláda ví, kdo vyhodil Nord Stream do povětří, ale nemůžou to sdělit
„Měly vypnuté majáky, což znamená, že o jejich pohybu nebyly žádné informace, a snažily se před světem utajit informace o své poloze a obecné informace,“ dodává Javornický.



Tento objev, který byl učiněn analýzou snímků z několika družic, pravděpodobně dále posílí spekulace o příčině výbuchů.



Jakmile SpaceKnow identifikoval lodě, oznámil svá zjištění představitelům NATO, kteří incidenty na Nord Streamu vyšetřují. Podle Javornického představitelé NATO požádali společnost o poskytnutí dalších informací.




„Je hotovo“, odeslala britská premiérka minutu po explozi Nord Stream, tvrdí Dotcom
Mluvčí NATO Oana Lungescuová uvedla, že NATO nekomentuje „podrobnosti naší podpory ani použité zdroje“, ale potvrdila, že NATO se domnívá, že incident byl „úmyslným a nezodpovědným sabotážním činem“, a zvýšilo svou přítomnost v Baltském a Severním moři.



Úředník NATO, který neměl povolení mluvit veřejně, nicméně potvrdil serveru WIRED, že NATO obdrželo údaje od společnosti SpaceKnow, a uvedl, že satelitní snímky mohou být užitečné pro jeho vyšetřování.



Javornický říká, že k odhalení lodí společnost prohledala 90 dní archivovaných satelitních snímků pro danou oblast. Společnost analyzuje snímky z různých satelitních systémů – včetně placených i bezplatných služeb – a k detekci objektů na nich využívá strojové učení. To zahrnuje schopnost sledovat silnice, budovy a změny v krajině.




Rusko obvinilo britské námořnictvo z „teroristického útoku“ na Nord Stream
„ Máme 38 specifických algoritmů, které dokáží detekovat vojenskou techniku,“ říká Javornický a dodává, že systém SpaceKnow dokáže odhalit konkrétní modely letadel na přistávacích drahách.



Po shromáždění archivních snímků oblasti vytvořil SpaceKnow řadu polygonů kolem míst úniku plynu. Nejmenší z nich, asi 400 metrů čtverečních, pokrýval bezprostřední oblast výbuchu, větší zájmové oblasti pokrývaly několik kilometrů. V týdnech před explozemi SpaceKnow detekoval 25 lodí proplouvajících oblastí, od „nákladních lodí až po víceúčelové větší lodě“, říká Javornický.



Celkem 23 z těchto plavidel mělo zapnuté transpondéry automatického identifikačního systému (AIS). Dvě lodě údaje AIS zapnuté neměly a tyto lodě proplouvaly oblastí ve dnech bezprostředně před zjištěním úniků.



Zdroj: wired.co.uk




První snímky vybuchlého Nord Streamu odhalují chybějící 50metrový úsek potrubí
Článek „Tajemné lodě“ pluly před výbuchy u Nord Streamu, tvrdí nová analýza se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden