Itálie, Řecko, Malta a Kypr žádají okamžité zasedání zemí EU, hlavním tématem jsou pašerácké neziskovky a stávající invaze
RSS

Itálie, Řecko, Malta a Kypr žádají okamžité zasedání zemí EU, hlavním tématem jsou pašerácké neziskovky a stávající invaze

S iniciativou samozřejmě přišla Itálie, které se příliš nedaří utlumit nekončící invazi. Jak již víte, tak až na jednu nakonec všechny tři pašerácké neziskovky vyklopily svůj náklad u italských břehů. Ta poslední, s francouzskou posádkou, vyklopila svůj náklad ve Francii.
Invaze, která v letošním roce již výrazně předčí tu z roku 2015, o čemž se ovšem vůbec nehovoří, nyní zatěžuje také Itálii. Voliči jsou samozřejmě naštvaní, protože nová italská vláda byla zvolena zejména na základě jejich slibu, že zcela uzavřou přístavy. Nicméně například lodě, které připlouvají přímo z Tuniska nebo Libye, ale také z Turecka – ovšem bez pomoci pašeráckých neziskovek – stále přistávají u italských břehů.
A jak ukázala poslední zkušenost, tak po intervencích Německa a EU tam přistály i dvě německé pašerácké lodě. Italové tak začínají vyjadřovat svoji nevoli a italská vláda se nyní obrací na EU, aby zažádala o změnu pravidel. Tedy na jedné straně požaduje přerozdělování všech, kdo připluli a museli být přivítáni jen proto, že je to „podle pravidel EU“ a také požadují možnost navracení ilegálů zpět do Tuniska či Libye.
Dále již žádost , kterou zaslal italský ministr vnitra Evropské komisi a předsednictví (tedy naší vládě) nejen ve jménu Itálie, ale také Malty, Řecka a Kypru, tedy zemí, jejichž ministři se k výzvě připojili. Všimněte si absence Španělska, které je ve stejné situaci, nicméně s vítací politikou plně souhlasí:
„Itálie, Řecko, Malta a Kypr, jakožto země prvního vstupu do Evropy cestou přes střední a východní Středomoří, nesou největší břemeno řízení migračních toků ve Středomoří při plném souladu se všemi mezinárodními závazky a normami EU.  To potvrzují ve společném prohlášení ministři vnitra Itálie, Malty a Kypru a ministr pro migraci a azyl Řecka, kteří na adresu Evropské komise a předsednictví požadují naléhavou a nutnou seriózní diskusi o tom, jak lépe koordinovat operace ve Středomoří.
Vždy jsme silně podporovali potřebu vyvinout novou evropskou politiku v oblasti migrace a azylu, skutečně inspirovanou zásadami solidarity a odpovědnosti, která je rovnoměrně sdílena všemi členskými státy.
Dne 10. června  jsme schválili Politickou deklaraci, která zavádí dočasný a dobrovolný relokační mechanismus (pozn.: více o tomto mechanismu  jste si mohli přečíst zde ), a to navzdory skutečnosti, že země Med 5 podporovaly povinné relokační schéma. Počet závazků týkajících se přemístění přijatých migrantů zúčastněnými členskými státy bohužel představuje pouze velmi malý zlomek skutečného počtu nelegálních příchodů, které jsme v tomto roce dosud obdrželi.
Kromě toho se doposud ukázalo, že mechanismus  nedosahuje svého stanoveného cíle, kterým je zmírnění zátěže, které jsme všichni jako členské státy v první linii neustále vystaveni, protože dosud byl proveden jen malý počet relokací.
To vše je politováníhodné a zklamání, zvláště v této chvíli, kdy naše země musí stále častěji čelit migračnímu tlaku, který zatěžuje náš azylový a přijímací systém. Do doby, než bude dosaženo dohody o mechanismu sdílení zátěže, který bude účinný, spravedlivý a trvalý, nemůžeme souhlasit s myšlenkou, že země prvního vstupu jsou jedinými možnými evropskými přistávacími místy pro nelegální přistěhovalce, zvláště když se tak děje  nekoordinovaně na základě volby soukromých lodí, které jednají zcela autonomně na příslušných státních orgánech.
Opakujeme svůj postoj ke skutečnosti, že modus operandi těchto soukromých plavidel není v souladu s duchem mezinárodního právního rámce pro pátrací a záchranné operace, který by měl být respektován. Každý stát musí účinně vykonávat jurisdikci a kontrolu nad loděmi plujícími pod jeho vlajkou. 
Při plném respektování pravomocí pobřežních států v souladu s mezinárodním právem se domníváme, že je naléhavě zapotřebí seriózní diskuse o tom, jak lépe koordinovat tyto operace ve Středozemním moři, včetně zajištění toho, aby všechna taková soukromá plavidla dodržovala příslušné mezinárodní úmluvy a další platná pravidla. Všechny státy vlajky by měly přebírat svou odpovědnost v souladu se svými mezinárodními závazky.
Pokud  ostatní země EU nechtějí migranty přesídlit, jak je správné, pak nám musí pomoci je zatlačit zpět. Existuje jednoduchý způsob: zrušit zákaz EU týkající se kolektivního odmítání. S první lodí, která je okamžitě přiveze zpět do Tuniska a Libye, by obchodování skončilo.“
Tolik žádost ministrů čtyř zemí, které jsou přetíženy invazí. Jediné řešení je samozřejmě to posledně zmíněné – tedy vracet vše zpět do Afriky. Přerozdělování je cestou do pekel, neboť tak se Evropa pouze mnohem rychleji islamizuje. A to by se nakonec mohlo vrátit i těmto vstupním zemím.
Jisté však je, že EU k navracení do Afriky nepřistoupí, neboť by to bylo přesně proti tomu, nač byla mimo jiné tato instituce založena. Výměna obyvatel jednoduše musí pokračovat…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Itálie, Řecko, Malta a Kypr žádají okamžité zasedání zemí EU, hlavním tématem jsou pašerácké neziskovky a stávající invaze se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden