Společné prohlášení G20 je nepravděpodobné, USA a Rusko se dostaly do slepé uličky
RSS

Společné prohlášení G20 je nepravděpodobné, USA a Rusko se dostaly do slepé uličky

Spojené státy a Rusko se po mnohostranném summitu ASEAN v Kambodži nedokázaly dohodnout na formulaci společného prohlášení, takže je nepravděpodobné, že by státy G20 tento týden v Indonésii dosáhly konsenzu, uvádí agentura Bloomberg. (Foto: Flickr)







Prezident Biden zdraví kambodžského premiéra Hun Sena před slavnostní večeří ASEANu Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je na vině nedostatečné komuniké na summitu 19 zemí Amerika a její spojenci, kteří v neděli prohlásili, že USA „trvaly na naprosto nepřijatelných formulacích ohledně situace na Ukrajině“.



Rusko odmítá označit svou invazi na Ukrajinu za válku a trvá na tom, aby byla uznána jako „zvláštní vojenská operace“.



Lavrov rovněž obvinil USA z rozdělení desetičlenného Sdružení národů jihovýchodní Asie a kritizoval NATO za zesílení aktivit v regionu. Jeho komentáře k NATO odrážejí rostoucí obavy Číny, přestože alianční systém USA v Asii nezahrnuje dohody o kolektivní obraně NATO. -Bloomberg



„NATO již neříká, že se jedná o čistě obrannou alianci,“ řekl Lavrov, který byl oblečen jako indonéský Klingon. „Existuje jasný trend militarizace regionu prostřednictvím koordinace úsilí místních spojenců USA, jako je Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, s rozšiřováním NATO.“



V pondělí se americký prezident Biden – který omylem poděkoval Kolumbii místo Kambodži za uspořádání summitu ASEAN – osobně setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem – nejdůležitějším diplomatickým partnerem Ruska.



Indonésie, která v současné době rotujícím způsobem předsedá skupině G-20, usilovala o posílení vazeb mezi Ruskem a zeměmi G-7, nicméně ve dnech předcházejících summitu se naděje, že by obě strany mohly dosáhnout společného komuniké, zmenšovala.



Před summitem řekl japonský vládní úředník novinářům, že země G-7 trvají na tom, aby v případném komuniké byla zmíněna ruská invaze. Indonésie sice hledala určitou střední cestu a Japonsko chtělo podpořit úsilí této jihovýchodní asijské země, ale nakonec G-7 musela zachovat své zásady vůči Rusku, uvedl úředník. -Bloomberg



„V tomto konkrétním odstavci týkajícím se války možná nedojde k dohodě, ale stále se o to snažíme,“ uvedl indonéský ministr financí Sri Mulyani Indrawati v nedělním prohlášení pro televizi Bloomberg a dodal, že skupina G-20 může i bez společné dohody dosáhnout „velmi hmatatelných a konkrétních výsledků“, pokud jde o věci, jako je změna klimatu a Covid-19.



Zdroj: bloomberg.com
Článek Společné prohlášení G20 je nepravděpodobné, USA a Rusko se dostaly do slepé uličky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden