Jak rozumět čínské dovozní výstavě CIIE
RSS

Jak rozumět čínské dovozní výstavě CIIE

Právě probíhá Pátá Čínská mezinárodní dovozní výstava (CIIE). To je pro čínský i světový business význačná událost. Letos k úvodu při zahájení promluvil i sám čínský prezident Xi Jingping.







Zanedlouho se dovíme i různá čísla o tom, jaké objemy obchodů byly přímo na výstavě uzavřeny, a samozřejmě spousta obchodů bude uzavřena až v delším výhledu v návaznosti na ně. Ač u nás o ní moc neslyšíme, v Číně jde o významnou událost těšící se pozornosti médií. A jistě jde o výstavu značných proporcí.



V těchto dveřích světa na čínský trh konaných 5. až 10. listopadu v Šanghaji se účastní jak samotné země, regiony a mezinárodní organizace, jichž je tam 145, tak podniky ze 127 zemí a regionů. Dovozci na čínský trh vystavují v 6 výstavních areálech pro: potravinářské a zemědělské produkty, automobily, inteligentní průmysl a informační technologie, spotřebitelské zboží, výrobky lékařského vybavení a pro zdravotní péči, obchod a služby a navíc byly zřízeny dvě speciální výstavní zóny pro osiva a jejich doplňky a pro společnosti umělé inteligence.



Svá výstaviště si zřídily podniky ze 40 zemí z oblasti Pásu a cesty (BRI); podniky ze 13 partnerských zemí RCEP (tj. z nedávné zřízeného Regionálního ekonomického partnerství označovaného za největší obchodní sdružení na světě, které spojuje země Indo-pacifické oblasti), asi 600 složek prodejních seskupení z 39 vládních prodejních skupin, skoro 100 podskupin ze 4 průmyslových obchodních seskupení a mezi vystavovateli je i 284 světových vůdčích podniků.



Z podniků, které se účastnily 4 předchozích CIIE, jich je na letošní páté výstavě 90 %. Ovšem k nejvýznačnějším novým účastnickým podnikům patří Rio Tionto Group, Renesas Electronic Corp., Flyflow Germany GmbH, Monge & C SpA.



K novým význačným produktům, které právě na této výstavě zažívají svůj první debut uvedení na trh, patří Naeotom Alhpa, první fotony počítající počítačový tomograf a PP6M, tj. první lék schopný efektivně léčit schizofrenii.



Účast potvrdilo 66 zemí a tři mezinárodní organizace. Proběhne zde i 5. Fórum Hongqiao zaměřené na globální otvírání trhů, kdy právě tato výstava je mj. jiné i výstavou otevřenosti čínského trhu světu. Na tomto fóru bude zveřejněna Zpráva o otevřenosti světa 2022 a Index světové otevřenosti.



Samotné výstavě v posledních měsících předcházel celý řetěz 50 speciálních akcí.



Za předchozími čtyřmi výstavami CIIE se táhne skvělá historie, když se na nich uzavřely dovozní obchody do Číny za 272,27 miliardy $, což bylo pro zúčastněné společnosti samo o sobě hezkým přínosem, ale navíc si tím otevřely nástupiště k dalším projektům. Na předchozích čtyřech výstavách proběhly výstavní debuty více než 1 500 nových produktů, technologií a služeb.



Mnoho společností se zde na čínském trhu uchytilo, aby se na něm dále etablovaly, a nyní si libují, jak je výhodné účastnit se čínského růstu, který táhne do velké míry i růst jejich, jak se to stalo např. u německého výrobce léčiv Bayer. Tak je to třeba ale i s irskou nadnárodní potravinářskou společností Dole, která se zde roku 2018 chytla a od té doby se pro ni čínský trh stal nejvýznamnějším asijským trhem a pro čínské spotřebitele, kteří o ní donedávna obvykle ani nevěděli, se stala vyhledávanou značkou třeba pro nákupy exotického ovoce, které dosud na čínském stole nebývalo moc obvyklé. Země, jako Srí Lanka, jejíž produkty kromě cejlonského čaje nejsou ve světě moc známé a donedávna nebyly ani v Číně, se díky těmto výstavám na čínském trhu dobře uchytla se svými klenotnickými výrobky, které si u čínských spotřebitelů získaly oblibu.



V současnosti se z 500 největších tržních hráčů světa průmyslu podle Fortune Global výstavy zúčastní 284 společností, což je mírný nárůst oproti loňským 281. Prudce o tuto výstavu roste zájem u farmaceutických společností, kdy letos jich je zde 15.



Zajímavé je, že tento rok se zde účastní i důlní společnosti jako Rio Tinto a BHP, které se zřejmě těší na zapojení do čínských těžebních projektů.



I přes geopolitické hry, v nichž se washingtonské mocenské kruhy snaží Čínu vytlačovat ze světových dodavatelských řetězců a přesvědčovat země a podniky po celém světě, aby se od Číny izolovaly, moc jim to nefunguje ani doma, kdy této výstavy se účastní 200 amerických společností.



Výstava se koná v době, kdy se příliš nedaří zotavení světové ekonomiky z recese způsobené pandemií COVID, když na ni navazuje světový ekonomický konflikt nabalený na Ukrajinskou krizi. Když Mezinárodní měnový fond snižuje svůj výhled na skromný globální růst příští roku 2,9 % odhadnutých v červenci na 2,7 %.  Možnost vyvážet do Číny, která zdaleka není jen větovým exportérem, nýbrž čím dál více lační po světovém zboží všeho druhu, a účastnit se tak čínského hospodářského růstu je tedy velice lákavá.



To vše probíhá v návaznosti na říjnové vládní oznámení 15 nových opatření k většímu otvírání se čínského trhu světu, která mají přispět zejména k usnadnění realizace zahraničních investičních projektů v zemi. I samotná CIIE je projevem toho, že Čína tradičně známá jako největší světový vývozce produktů zpracovatelského průmyslu chce maximálně svůj trh otvírat světu nejen, aby dovážela výrobní vstupy pro svůj průmysl nebo lákala zahraniční investice do svých výrob, nýbrž aby zahraniční producenty nalákala do všech zákoutí svého trhu. Aby např. čínské spotřebitele naučili pochutnávat si na pamlscích z Evropy, na českém pivu, francouzském vínu či kosmetice i třeba s určitým kulturním dovozem s tím spojeným. Jde, dá se říci, o budování vzájemné důvěry trhů, podniků, spotřebitelů, i kulturních okruhů. Jde o nabídku: Pojďme prosperovat a růst spolu v rámci budování světové komunity sdílené prosperity nejen v rámci nějaké globální expanze Číny, nýbrž v rámci globálního „pozvání“:  Pojďte prosperovat k nám. Pojďte k nám využít příležitostí jak vydělat na našem apetitu po vaší nabídce.



A takové příležitosti na čínském trhu jen rostou. Čína je po 13 let za sebou druhým největším dovozcem světa (po Německu) s 11,9% podílem na světových dovozech. Ohledně spotřebního zboží, roku 2001 Čína dovážela 8 $ spotřebního zboží na hlavu, v roce 2011 to bylo 80 $ na hlavu a v roce 2021 180 $ na hlavu.



V tomto smyslu budování partnerství a důvěry vyzněl i zahajovací projev prezidenta Xiho k otevření výstavy. Ač se v současném světě určité Západní kruhy přechází pod pláštíkem jakýchsi ideologických hodnot ke snaze o bourání globální tržní důvěry, tak tvůrci reálných hodnot rojící se na CIIE jasně vyjadřují svoji důvěru v partnerství s čínskými protějšky ve světě reálných hodnot, a samotný čínský prezident ve svém proslovu zahraničním tvůrcům reálných hodnot vyvážených do Číny výslovně říkal: „My vám věříme.“



Zdroj: cri.cn
Článek Jak rozumět čínské dovozní výstavě CIIE se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden