Potravinové nepokoje na Srí Lance: protestující bijí policii a vypalují domy politiků
RSS

Potravinové nepokoje na Srí Lance: protestující bijí policii a vypalují domy politiků

Daftari má pravdu, a to nejen v případě Íránu (a Iráku), ale také na Srí Lance, kde protestující, rozzlobení prudkým růstem cen zboží denní potřeby včetně potravin. (Foto: Twitter)







Naštvaní lidé vypálili domy 38 politiků, zatímco se země postižená krizí propadla do dalšího chaosu a vláda nařídila vojákům „střílet na potkání“.



Sri Lanka Başbakanının oğlunun lüks otomobilleri halk tarafından yakıldı. pic.twitter.com/cmhTwlIFis — Etkili Haber (@etkilihaber) May 11, 2022 Policie v ostrovní zemi v úterý uvedla, že kromě zničených domů bylo poškozeno dalších 75 domů, protože rozzlobení Srílančané nadále vzdorují celostátnímu zákazu vycházení a protestují proti tomu, co podle nich vláda špatně zvládá v době nejhorší hospodářské krize v zemi od roku 1948.



In Sri Lanka, Anger over the cost of living the public threw politicians' cars into the waters. pic.twitter.com/5TLTxPTAzd — _Imposter_ (@Imposter_Edits) May 11, 2022 Ministerstvo obrany v úterý nařídilo vojákům, aby zastřelili každého, kdo poškodí státní majetek nebo napadne úředníky, poté, co si násilnosti od pondělí vyžádaly nejméně devět mrtvých; podle CNN není jasné, zda všechna úmrtí přímo souvisela s protesty. Více než 200 lidí bylo zraněno.



Dvaadvacetimilionová země se potýká s ničivou hospodářskou krizí, ceny zboží denní potřeby prudce stoupají a již několik týdnů dochází k rozsáhlému nedostatku elektřiny. Od března vyšly do ulic tisíce protivládních demonstrantů, kteří požadují odstoupení vlády.



#SriLanka Army blocks food supply to Galle Face ( #GotaGoGama ) Protesters. #GoHomeGota #ArrestRajapaksas pic.twitter.com/1DjHu4zb7O — GotaGoGama Digital (@GotaGoGamaMedia) May 11, 2022 Armáda musela v úterý v předvečer operace zachránit odstupujícího premiéra Mahindu Radžapaksu, několik hodin poté, co po střetech mezi provládními a protivládními demonstranty rezignoval. Armáda byla povolána poté, co se demonstranti v noci dvakrát pokusili proniknout do areálu premiérovy soukromé rezidence Temple Trees, uvedl pro CNN vysoce postavený bezpečnostní zdroj.



Radžapaksova rezignace přišla poté, co pondělní televizní záběry v přímém přenosu ukázaly, jak vládní stoupenci ozbrojení holemi bijí demonstranty na několika místech hlavního města a demolují a pálí jejich stany. Podle svědků, s nimiž CNN hovořila, byly v průběhu násilností zapáleny desítky domů po celé zemi.



Podle týmu CNN na místě byly k rozehnání protestujících nasazeny ozbrojené jednotky a na videozáznamech bylo vidět, jak policie střílí slzný plyn a vodní děla.



Riots in Sri Lanka after the local green movement’s ESG organic farming beliefs were implemented into law. Crops failed. There is not enough food. People are beating up police and burning down politicians houses. Don’t let it happen here, avoid ESG. pic.twitter.com/Xp8MkFwfFc — jeet ਪ੍ਰਭਜੀਤ (@jeetsidhu_) May 12, 2022 Zatím není jasné, zda zákaz vycházení a odstoupení premiéra budou stačit k tomu, aby se podařilo udržet pod pokličkou stále nestabilnější situaci v zemi.



Mnozí protestující tvrdí, že jejich konečným cílem je donutit prezidenta Gotabaju Radžapaksu – premiérova bratra – k odstoupení, k čemuž zatím nejeví žádné známky.



Zdroj: cnn.com
Článek Potravinové nepokoje na Srí Lance: protestující bijí policii a vypalují domy politiků se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden