Raketa pravděpodobně nebyla vypálena z Ruska, zní z USA
RSS

Raketa pravděpodobně nebyla vypálena z Ruska, zní z USA

Americký prezident Joe Biden uvedl, že raketa, která zasáhla vesnici v Polsku nedaleko ukrajinských hranic, pravděpodobně nebyla vypálena z Ruska, což může omezit riziko výrazné eskalace napětí kvůli tomuto incidentu. (Foto: Flickr)







NATO uvedlo, že ve středu uspořádá mimořádnou schůzku svých velvyslanců, na které se bude diskutovat o událostech v Polsku. Polský prezident Andrzej Duda novinářům ve Varšavě řekl, že není jasné, kdo raketu odpálil.



Ukrajina byla zasažena raketovou palbou několik hodin poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko musí akceptovat hranice jeho země a stáhnout své vojáky, aby se mohly uskutečnit mírové rozhovory.




Zelenskyj: Jedná se o významnou eskalaci, musíme jednat
„Pokud Rusko říká, že chce ukončit tuto válku, nebo to alespoň tvrdí, musí to dokázat činy,“ řekl Zelenskyj v projevu na zasedání skupiny G-20.



Na otázku, zda raketa, která v úterý zasáhla vesnici v Polsku, byla vypálena z Ruska, Biden odpověděl, že „existují předběžné informace, které to zpochybňují“.



Vzhledem k trajektorii rakety je nepravděpodobné, že by byla odpálena z Ruska, dodal, „ale uvidíme“. Prezident hovořil s novináři na Bali, kde se účastní summitu skupiny 20 zemí.




Ruské ministerstvo reaguje na informace o ruských raketách v Polsku
Jeden představitel země skupiny sedmi států uvedl, že je možné, že ruská armáda minula zamýšlený cíl zevnitř Ukrajiny nebo že ukrajinské protiopatření raketu vyřadilo z kurzu. Podle této osoby by Rusko nemělo příliš velkou motivaci k úmyslnému útoku na Polsko vzhledem k riziku reakce NATO.



Duda na tiskové konferenci ve Varšavě v úterý pozdě večer řekl, že zatím není jasné, kdo odpálil raketu, která způsobila výbuch, při němž zahynuli dva lidé v obci nedaleko hranic s Ukrajinou.



Duda dodal, že je velmi pravděpodobné, že Polsko již ve středu uplatní takzvaný článek 4 Charty Severoatlantické aliance, což by odstartovalo diskusi v rámci vojenské aliance před případnou reakcí.




Údajně ruská raketa dopadla v Polsku. Byl svolán krizový štáb
Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho síly namířily rakety na cíle v blízkosti ukrajinských hranic s Polskem.



NATO uvedlo, že ve středu uspořádá mimořádnou schůzku svých vyslanců, na které se bude jednat o explozích v Polsku. Schůzka již byla naplánována, ale aliance ji v úterý večer charakterizovala jako mimořádné setkání.



Biden v telefonátu s Dudou „vyjádřil hlubokou soustrast nad ztrátami na životech ve východním Polsku“, uvádí se v záznamu rozhovoru v Bílém domě. Americký prezident nabídl Polsku „plnou podporu a pomoc USA“ při vyšetřování výbuchu.



Zdroj: finance.yahoo.com
Článek Raketa pravděpodobně nebyla vypálena z Ruska, zní z USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden