Stávkující studenti se nechtějí učit, ale diktovat
RSS

Stávkující studenti se nechtějí učit, ale diktovat

ALEXANDRA DÍTĚTOVÁ
Smyslem studia vysoké školy je nejen učení se novým vědomostem, ale i schopnosti diskuze a kritického myšlení . Okupační stávka studentů za klima a hlavně jejich požadavky ale tento smysl popírají.


Předně ale musím napsat, že změna klimatu je nepochybně velmi závažné téma a je skvělé, že se o něj studenti zajímají a chtějí ho řešit. Nevadí mi ani určitý radikalismus. Potud v pořádku.
Pak je zde ale řada věcí, které mi naopak vadí. V první řadě je to klasický problém, na který ve svých blozích poukazuji dlouhodobě. Při pohledu na transparenty je jasné, že spousta stávkujících okupantů nechce ani tak bojovat proti změně klimatu, jako spíš s kapitalismem či kapitalisty. Ať si proti kapitalismu klidně protestují, ale ať se přitom neschovávají za klima, protože tímto způsobem klimatické téma pouze diskreditují.
Další věcí je, že stávkující studenti absolutně rezignují na podstatu akademického prostředí , kterou je kritické myšlení a svobodná diskuze. Místo toho kladou ultimativní požadavky, o nichž diskutovat nechtějí. A vůbec je nezajímá, zda je jejich splnění možné, co by přineslo, zda by to náhodou nebylo více škody než užitku. Odmítají poslouchat názory, které se neslučují s jejich, natož, aby o nich chtěli přemýšlet a diskutovat. Zkrátka okupačně stávkují a požadují konec ropy, uhlí, plynu a kapitalismu.
Akademické prostředí je ale o něčem úplně jiném. Je o kladení otázek a hledání odpovědí na ně. Je o vytváření vědeckých teorií a hypotéz a neustálé snahy o jejich ověření či zpochybnění.
Jenže to se stávkujícím okupantům nehodí do krámu, protože oni nechtějí, aby jejich požadavky někdo zkoumal, nebo se je dokonce pokoušel zpochybnit. Nechtějí, aby se někdo ptal, jak je možné, že v Německu sice postavili už spoustu obnovitelných zdrojů, ale přesto tam musí jet uhelné a plynové elektrárny naplno. Nechtějí, aby někdo zkoumal, jak moc jsme v oblasti obnovitelných zdrojů závislí na Číně a jak je to potenciálně nebezpečné. Nechtějí, aby někdo připomínal, že v Evropě emise neustále klesají, zatímco ve zbytku světa stoupají.
To vše jen ukazuje, že jim o klima ve skutečnosti nejde. Kdyby šlo, tak by volali po skutečně odborné diskuzi, jak lze tento problém řešit. Žádali by evropské politiky, ať tlačí na zbytek světa a hledají globální řešení. Chtěli by opravdové vědecké závěry, ale od vědců napříč obory, nikoli pouze od klimatologů.
Jeden ze vzorů stávkujících studentů, Greta Thunbergová, před časem řekla: Poslouchejte vědce. Jenže co myslela ve skutečnosti? Poslouchejte klimatology a okamžitě konejte. Jinými slovy, na řešení už se vědců neptejte. Takhle to ale nefunguje. A už vůbec ne u složitých problémů. A to mi na okupačních stávkách studentů vadí nejvíc.
p.s. je zajímavé, ale nikoli překvapivé, že stávkují hlavně studenti humanitních oborů. Studenti technických a přírodovědných oborů se raději pokoušejí nalézt ono řešení.

Alexandra Dítětová
The post Stávkující studenti se nechtějí učit, ale diktovat first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden