Půl milionu Mexičanů protestuje v ulicích proti plánům vlády, která chce mít volby pod plnou kontrolou (video)
RSS

Půl milionu Mexičanů protestuje v ulicích proti plánům vlády, která chce mít volby pod plnou kontrolou (video)

Volby pod kontrolou jedné strany a vlády? To je snem všech totalitářů. A přesně o to se nyní pokouší ultralevicová mexická vláda. Ovládnutím celého volebního procesu a dalšími plánovanými úpravami voleb by si mohla stávající vláda zajistit doživotní angažmá. Volby by se staly skutečně jen jednou velkou fraškou, nad níž by nebylo dohledu.
Lze vůbec ještě o volbách ve většině zemí hovořit jako o demokratickém procesu? Nakolik jde o rozhodování lidu a nakolik o více či méně mistrné manipulace?
Až 500 000 Mexičanů vyšlo v neděli do ulic v 15 městech, aby protestovali proti plánu krajně levicového prezidenta Lópeze Obradora na zrušení Národního volebního institutu (INE) a státních volebních orgánů a možná i takových záruk, jako je voličský průkaz.
Protesty se konaly v Mexico City, Monterrey, Guadalajaře, Morelii, Querétaru, Culiacánu a Cancúnu, informoval  mexický deník New Daily .

La #Democracia es un valor que pertenece a toda la ciudadanía, sin distinción de partidos o ideologías. Todas las voces merecen ser escuchadas en un debate que deberá reconocer y fortalecer el trabajo del órgano electoral @INEMexico pic.twitter.com/YoPjW8b59Y
— Carla Humphrey (@C_Humphrey_J) November 13, 2022

Podle průzkumu v novinách Reforma jsou Mexičané přesvědčeni, že prezident López Obrador a jeho levicová strana Morena chtějí zrušit Národní volební institut INE, aby si přivlastnili nový institut pro kontrolu voleb, který by byl pod kontrolou vlády.
Ve videovzkazu zveřejněném na sociálních sítích po nedělních protestech předseda volebního institutu INE Lorenzo Córdova poznamenal, že stovky tisíc lidí vyšly bránit „naši demokracii a náš  volební systém tváří v tvář riziku antidemokratického úpadku“. Córdova řekl, že „nemůžeme dovolit, aby volební orgán ztratil svou ústavní autonomii, pokud se nechceme vrátit k autoritářské minulosti, kterou jsme naštěstí opustili.“
Více než půl milionu lidí také podepsalo Change.org petici , která odsuzuje navrhované rozpuštění INE.
Bývalý prezident Vicente Fox, který se připojil k protestu v Mexico City, na svém twitterovém účtu zdůraznil, že López Obrador v roce 2020 slíbil , že skončí, pokud proti němu bude protestovat 100 000 lidí .
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Půl milionu Mexičanů protestuje v ulicích proti plánům vlády, která chce mít volby pod plnou kontrolou (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden