Chcete volit srdcem?
RSS

Chcete volit srdcem?

VIDLÁK
To je takový náš evrgrýn ne? Velmi častá námitka v disusích: „Ale Vidláku, já nechci volit menší zlo, já chci volit hento dobro.“ Zpravidla se vzápětí dozvím, koho diskutér za dobro považuje. Trikolóru, Rajchla, Okamuru, Březinu, Luboška Volného, Hamplovou, Kovářovou… pak se také dozvím, kdo je to zlo – Havel, protože chtěl Vrábelovi ukrást projekt, Vrábel, protože je egomaniak, Babiš, protože jel covidovou agendu a teď se dokonce jeho poslanci přidali k prohlasování parlamentní deklarace, že Rusko je teroristický stát… atd, atd. Mohl bych pokračovat donekonečna. Každý je dobro a každý je zlo. I já mám své fanoušky a své bytostné odpůrce.
Já na to odpovídám, že právě tato touha volit dobro způsobila, že při posledních parlamentních volbách propadlo milion hlasů Alternativy a díky tomu se teď musejí všichni tito voliči dívat, jak je zastupuje Fiala… A nejen to, musejí se dívat, že jedinou opravdovou silou v opozici je Babiš, kterého také nesnášejí a právě proto volili všechny ty Trikolóry, Šlachty a Volné bloky, které se do sněmovny nedostaly… Ani Okamura není podle jejich gusta, protože kdyby byl, hodili by to jemu. Volili a k ničemu to nebylo, naopak to dopadlo úplně nejhůř jak mohlo.
Při takové konstelaci pak nezbývá nic jiného, než to, co tady melduju už víc než rok – taktika menšího zla. Prostě si naprosto cynicky určit, zda je horší Pětikolka a nebo Babiš a pak jít volit toho, kdo vyjde o chloupek lépe. Milion lidí tohle neudělalo, nechtěli se nechat zatáhnout do debaty o menším zlu, byli přesvědčeni, že je třeba volit dobro v podobě Šlachty, Zuzky Majerové, Komunistů, Luboška Volného, Svobodných a dalších straniček, které mají víc místopředsedů než členů. Výsledkem bylo, že si jejich propadlé hlasy rozebral Babiš s Fialou a jsou to právě poslanci ANO a poslanci za Spolu, kteří teď mluví jménem tohoto milionu voličů, kteří přesně tyhle nechtěli, nechtěli a nechtěli.
Ale tohle jsme si řekli už mockrát. Diskutujeme o tom pořád dokola. Je to téma i pro prezidentské volby. Jestli nebude v druhém kolem Babiš, bude tam Pavel a Nerudová. Můžete pak k volbám nejít, ale hlasy těch, kdo nepřijdou, ty si pak přivlastní vítěz a bude mluvit a podepisovat i za ně. I pod tímto článkem by se našla celá řada komentářů, že zlo volit nebudou a nebudou… Ale nenajdou se, protože vám dneska řeknu, co s tím.
Hele, já už docela dlouho čekám na někoho z těch, co nechtějí volit hento menší zlo, aby kromě hysterie malého děcka, že ne a ne, přišli s konstruktivním návrhem. Ale je to jako vždycky. Co si člověk neudělá sám, to nemá. Takže úvod máme za sebou a zbytek článku je dneska pro všechny, kdo nechtějí volit menší zlo, ale chtěli by podpořit svoje lízátkové revoluce a žluté špendlíky a jejich lídry, co nemají žádnou šanci dostat se do parlamentu
Vždyť je to kurva jednoduché – dejte si na první místo všech vašich minivolebních programů základní požadavek – zrušit tu pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. To je to, co vás doopravdy limituje. To je to, co Vidláka a jeho příznivce nutí do taktiky menšího zla, protože nejsme úplně vypatlaní a víme, že žádný radikální a militantní program se nikdy nemůže přes těch pět procent dostat. Proč se tam nemůže dostat? Inu protože program Svobodných je program pro 1% populace. Program Luboška Volného je program pro 1,5% voličů. Podobné je to s Trikolórou, Přísahou a dalšími hnutími. Přes pětiprocentní hranici se tohle nikdy nedostane a pokud ano, tak jen za cenu kompromisů, které malou straničku spolehlivě rozloží. Okamura musel svojí SPD budovat v podstatě natřikrát…
Co dělají lídři malých stran? Perou se mezi sebou o pár hlasů alternativy, musejí se vymezovat mezi sebou a dokazovat, že právě oni jsou ta nejalternativnější alternativa, aby někomu sebrali hlasy a při trošce štěstí přeskočili 5%. Do toho se jim Vidlák jízlivě posmívá, že je to ztracený boj, který povede jen k propadnutí hlasů a vyzývá svoje čtenáře, aby raději volili menší zlo Okamuru nebo trochu větší menší zlo Babiše… a mám s tím samozřejmě úspěch, protože ne každý alternativec se chce koukat na to, jak se mu Fiala vysmívá do očí.
Ti velcí v politice jsou samozřejmě spokojení. Malí se vyčerpají bitvou mezi sebou, je to vlastně docela bžunda a navíc jim to přidá hlasy od Vidlákovců, které by normálně nikdy nemohli dostat, protože ti voliči jsou ideově jinde, ale nakonec to hodí tomu menšímu zlu. A když nehodí, nic se neděje, hlasy propadnou, mandáty si za ně naberou vítězové a všechno je v pořádku.
Proč s tím kurva musím přijít zase já a dělat z toho téma? Proč to už dávno nemají všichni ti malí jako první bod ve volebním programu? Proč se o tom od začátku nemluví na demonstracích? Vždyť na tom se přece automaticky shodnou všichni od Majerové po Rajchla! Tohle je jasný a nezpochybnitelný společný jmenovatel pro všechny.
Odstranit pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny a jeho snížení na půl procenta.  Máme 200 poslanců, jeden představuje půl procenta hlasů v republice. To je o dost spravedlivější ne?
Samozřejmě, sněmovna tím bude rozhádanější. Ale komu to vadí? Je lepší, když tam nic nedělají, než dělají. Dnešní parlamentní politická strana se dostala do sněmovny díky tomu, že vyvažovala. Že někde nasadila poslance víc doprava a někde víc doleva. Někde radikála, někde liberála. Foldyna přinesl SPD spoustu hlasů v Děčíně, ale v Praze by to bylo kontraproduktivní. Čunek může uspět ve Zlíně, ale v Karlových Varech by s ním vyběhli. To platí i pro ANO, víme? Poslanec ANO z Prahy bude úplně jiný, než poslanec ANO z Frýdlantu. Velké strany to udělat mohou. Malé strany na toto vždycky dojely, protože mají tak specifické voličské skupiny, že je snadné se od nich dočkat obvinění, že se odkopali a že jsou zrádci. Velké strany ale pak vypadají vlastizrádně vždycky, protože hlasují především podle toho, co jim preferenčně nejméně uškodí. A Babiš si umí spočítat, že hlasovat pro rezoluci, že Rusko je teroristický stát, je menší škoda, než hlasovat proti, nebo se zdržet. Pro Okamuru je zdržení se také drahý špás – opět nevyroste, protože tohle gesto ocení jen alternativci.
Proč už dávno nemají všechny malé strany v programu odstranění pětiprocentní hranice? Proč jsou schopni sedět na přípravném výboru demonstrací a tam se hádat o funkce ve stínové vládě a přitom jim na stole leželo JEDNO VELKOLEPÉ SPOLEČNÉ TÉMA a jasný politický požadavek, který není ani totalitní, ani nedemokratický – snížit práh pro vstup do sněmovny na 0,5%. Tohle měl být požadavek číslo jedna, dva i tři ještě před demisí vlády a vypsání předčasných voleb.
Je úplně jedno, co si tady kdo myslí o Volném. Já například ho nemám rád. Ale kurňa na tomto bodu bychom se shodli. To je náš společný zájem. Jestliže tady všichni meleme o sjednocení, kterého nejsme schopni, tak sakra se sjednoťme takto. Aby se i půlprocentní strana dostala do sněmovny. Představte si, kdyby každý poslanec (ať z velké či malé strany) věděl, kterým voličům je odpovědný a co ho do sněmovny dostalo. To by to hlasování o Rusku jako teroristickém státě dopadlo zřejmě o dost jinak. Sedělo by tam třicet poslanců z různých malých straniček a ti by neměli důvod hlasovat podle průzkumu, aby to neuškodilo straně. Nikdo by nemusel přemýšlet o tom, zda straně pro překročení pěti procent pomůže víc hlasovat pro nebo hlasovat proti. Není hranice – není problém.
Proč s tím musím přijít já?
Chcete volit srdcem ty pravé vlastence typu Libor Vondráček? Chcete volit srdcem Zuzku Majerovou? Chcete pomoci Rajchlovi? Chcete, aby Vidlák a jeho příznivci přestali mluvit o taktice menšího zla? Chcete, aby si Vidlák vyndal z huby Babiše a začal se víc dívat na ty, kteří dělají politiku srdcem? Chcete, abyste se nemuseli takticky semknout kolem nějakého jména jen proto, že potřebujeme aby prorazil tu mediální masáž a dostal se tam? Nechcete se shodovat na někom, kdo vám vlastně vůbec nevoní? Nejste ochotní se shodnout na SPD? Tak se kurva všichni shodněte na zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny a začněte to razit jako první a hlavní požadavek.
Dneska se bude demonstrovat. Přijedou lidi z celé republiky. Kluci, co kdybyste to tam hned nadnesli? To máme společné bez ohledu na jiné neshody. Co takhle udělat v lednu demonstraci právě kolem tohoto požadavku? Co kdyby nám s tím pomohli i blogeři, kteří jinak nevěří v účinek těchto demonstrací?
Co kdybychom vnesli do veřejného prostoru TOTO JEDNO SPOLEČNÉ TÉMA! Kvůli tomu by se na jednom pódiu mohli potkat všichni ne? Bez ohledu, zda mají plán národní obnovy a nebo Česko na prvním místě. Tohle by se nám všem hodilo a je úplně jedno, jestli to děláme pro prachy nebo z altruismu.
Ať se nám všichni ti Fialové a Babišové odkopou. Ať se pěkně odkopou i prezidentští kandidáti. Ať nám řeknou, co je na tomto požadavku totalitního a proruského. Ať koktají a blábolí, proč to není dobrý nápad. Ať nám ukáží, jestli ctí opravdovou demokracii. Zeptejme se jich na to teď před prezientskou volbou…
Ať se každá strana, která dostane půl procenta hlasů, dostane do sněmovny. Pak si můžete s pánembohem volit srdcem a já neřeknu ani popel. Pak se nutnost taktizování přenese na soudruhy poslance a my blogeři nebudeme muset zkoušet najít shodu tam, kde žádná není. A nebudeme muset poslouchat ty kecy, že za někoho kopeme a že jsme někoho jiného zradili. Já vám prostě jen řeknu, koho budu volit já a bude mi srdečně jedno, koho volíte vy, protože budu vědět, že hlasy nepropadnou, zastoupení bude fér a ve sněmovně se to vytříbí. Budu vědět, že to tam budou mít mnohem těžší než dnes a tím pádem bude i menší inflace zákonů.
Na tomto požadavku se my dezoláti shodujeme i s mnoha standardními voliči napříč politickým spektrem. I leckterý skalní volič ANO by neměl nic proti, kdyby nepropadaly hlasy. Tohle vadí jen předsedům. Pro ně by to byla ztráta. Prebendy za propadlé hlasy pobírá patnáct poslanců za ANO a patnáct poslanců za Spolu a strany za ně inkasují od státu miliony, protože prachy tečou za mandát, nikoliv za volební procenta. Snížení hranice pro vstup do sněmovny by dokonce generovalo i prachy pro alternativu…. tak jednoduché to je. Na tomto výslovně demokratickém požadavku se shodujeme od konzervativních pravičáků, konzervativních levičáků, libertariánů, přes aktivisty, antiwaxery až ke komunistům a středovým voličům, ba dokonce by to mohlo přitáhnout i některé notorické nevoliče. Volby mohou něco změnit – už půl procenta hlasů se započítá.
Tak se ukažte lídři! Kdo se toho ujme? Který prezidentský kandidát si to vezme jako téma? Který lídr politické strany to zařadí do programu na první místo a při vzájemných jednáních s jinými si budou notovat o společném zájmu za který stojí za to demonstrovat a prosazovat ho všemi možnými cestami? Kdo z kolegů blogerů a redaktorů se přidá, abychom tím dnes, zítra a pozítří zahltili mediální prostor, aby se i TV Seznam musela vyjádřit, Česká televize se musela vyjádřit, Petr Pavel se musel vyjádřit, Danuška taky, Babiš taky, Březina i Bašta rovněž…
Až jednou bude Fiala odstřelen pod tlakem rostoucích demonstrací proti drahotě a Babiš bude zjišťovat, co lid vlastně chce, ať uslyší od všech stejnou odpověď – předčasné volby a snížení hranice pro vstup do sněmovny na půl procenta. Tohle nám dejte páni papaláši a my přestaneme demonstrovat, přestaneme vám sypat hnůj před Strakovku, přestaneme vám blokovat Jižní spojku, protože si své zástupce budeme moci úplně normálně zvolit. Je to jasné všem?
Ale než se tak stane, tak kurva volte takticky, aby se mohlo vyplnit alespoň tohle. Pochopili?
 
Vidlák
The post Chcete volit srdcem? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden