Ukrajina odmítá údajnou nabídku Ruska na „krátké příměří“ 
RSS

Ukrajina odmítá údajnou nabídku Ruska na „krátké příměří“ 

V pátek bylo ukrajinskou stranou odhaleno, že Kreml nabídl Kyjevu možnost dosáhnout dohody o zavedení „krátkého příměří“. (Foto: Flickr)







Přichází to v době, kdy se objevuje stále více signálů z Washingtonu, že je připraven na to, aby obě strany zasedly k jednacímu stolu a uzavřely nějakou dohodu o příměří.



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek uvedl, že se ruští představitelé pokusili o předehru, ale on tuto možnost odmítl, a to ve chvíli, kdy ukrajinská protiofenzíva dosáhla nedávných úspěchů, zejména znovudobytí města Cherson a mnoha okolních vesnic.



„Rusko nyní hledá krátké příměří, oddechový čas k načerpání sil. Někdo to může nazvat koncem války, ale takový oddech situaci jen zhorší,“ řekl ukrajinský vůdce ve virtuálním projevu před Mezinárodním bezpečnostním fórem v Halifaxu.




Ukrajina přišla o 40 % energetického systému, Kyjev zažívá první sníh a mráz
Zelenskyj poté zopakoval své zatvrzelé odhodlání neuvažovat o možnosti rozhovorů, dokud nebudou ruské síly poraženy. „Skutečně skutečný, dlouhodobý a čestný mír může být pouze výsledkem úplného zničení ruské agrese,“ řekl Zelenskyj.



Ze strany Kremlu nebylo potvrzeno, že taková konkrétní nabídka byla skutečně učiněna. Rusko však v poslední době opakuje, že vždy zůstává otevřené možnosti dialogu. Během svého virtuálního vystoupení na G20 minulý týden Zelenskij vydal desetibodový plán příměří, který zahrnoval tvrdý postoj, že nebudou učiněny žádné územní ústupky.



Navzdory rozšířeným zprávám, že generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, naléhá na Bílý dům, aby Zelenského přiměl k jednání, další vlivné hlasy, jako je ministr Antony Blinken a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, uvedly, že je „příliš brzy“.



Postoj generála Milleyho vychází z hodnocení, že donutit ruské vojáky, aby v dohledné době zcela opustili zemi, zůstává nereálné.




Biden poskytl nouzovou pomoc Ukrajině ve výši 37 miliard dolarů v souvislosti s útokem v Polsku
Bidenova administrativa v pátek znovu potvrdila, že pouze Zelenského vláda může rozhodnout, kdy je připravena k jednání, pokud vůbec. Mezitím zůstává možnost přímé konfrontace mezi NATO a Ruskem stejně nepředvídatelná jako dosud, zejména po smrtícím raketovém incidentu na polských hranicích z minulého úterý.



Polský incident, který vyústil v rozšířená obvinění, že se Zelenskyj snažil NATO vlákat do války s Ruskem, ilustruje, že čím déle budou obě strany v konfliktu drtit a zároveň odmítat myšlenku vyjednávání, tím větší je šance na „neštěstí“ vedoucí ke scénáři třetí světové války mezi jadernými velmocemi.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ukrajina odmítá údajnou nabídku Ruska na „krátké příměří“  se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden