Prezident Zelenskyj riskuje ztrátu mezinárodní důvěry, možná i domácí
RSS

Prezident Zelenskyj riskuje ztrátu mezinárodní důvěry, možná i domácí

Dá se říci, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj si již prošel řadou přešlapů, osobních i diplomatických. Jeho vystupování v zeleném tričku sice může být výrazem prezidenta země ve válečné situaci, ale určitě se nehodí na jednání OSN (byť on-line), nebo přivítání vrcholných politiků z jiné země.
Jistěže to na domácí publikum může dočasně působit, obzvláště pokud Rusko ničí infrastrukturu. Ale vystupovat v tričku s krátkým rukávem z vyhřáté kanceláře, kdy ostatním je zima, je přešlap. Nicméně je to otázka názoru či vkusu, chcete-li.
A nyní k vojenské situaci. Ukrajina stále publikuje množství ztrát na ruské straně, osob, pozemní techniky i letounů. Rusko to nekomentuje, ale neexistuje válka, kde by jedna ze stran byla beze ztrát. A podle toho, jak se Zelenskyj chlubí vojenskými úspěchy a zároveň žádá o stále více darů techniky a munice, se zdá, že vojenská i ekonomická situace Ukrajiny na tom není dobře. A to i vzhledem ke zpomalování vojenského úsilí.
Dalším nepříznivě přijatým momentem byla střela odpálená z Ukrajiny, jež dopadla na polské území. USA i Polsko potvrzují, že letěla z Ukrajiny a k dispozici v HSP jsou grafiky trajektorie letu. Zelenskyj však tvrdošíjně tvrdí, že letěla z Ruska. Jenže střely PVO nemají takový dolet, což měla být střela, jež dopadla v Polsku, a zároveň tím říká, že totálně selhala PVO Ukrajiny, jež je v podstatě ve válečném stavu. Později už svá slova mírnil.
A zároveň v honbě za „populárními“ proslovy o Rusku shazuje prohlášení partnerských zemí, kterými Polsko i USA jsou. Ukrajina vyčerpává své možnosti. Jistě vojáci jsou odhodlaní, ale zdroje nejsou nekonečné. A z „Grain Dealu“ (obilné dohody) peníze netečou tak rychle, a tak moc, aby si mohla dovolit vše co potřebuje.
Prezident Zelenskyj by měl přejít z pozice mediálního prezentátora na pozici státníka, ukázat pokoru a jasně definovat následující problematiky:
–          Ve vojenské oblasti máme takové ztráty
–          V civilní oblasti mámě takové škody
–          Potřebujeme tuto vojenskou techniku a munici
–          Potřebujeme tuto materiální pomoc
–          Ekonomicky si můžeme ale dovolit ….
Nemusí to být veřejně v médiích, ale vůči partnerům z NATO a EU na uzavřených jednáních to bude fér a spíš získá Zelenskyj další přízeň. Jinak se Ukrajina rychle může zřítit do vojenské i ekonomické katastrofy.
To by Zelenského velmi pravděpodobně smetlo, a je otázkou, kdo by jej nahradil. Zda prozápadní , nebo proruský politik, či zda by to vyvolalo rozdělení Ukrajiny. I kdy se píše cokoliv, je nutno vnímat, že zdroje Ruska a Ukrajiny jsou rozdílné. Ukrajina potřebuje západní pomoc a investice. Ale „dárky“ jako 30 kusů PVO systému Gepard při hranici dlouhé cca 1254 km nebo vzdušnou čarou mezi Běloruskem a Krymem 690 km jsou hezké, ale Ukrajinu nespasí. A pokud Bude Zelenskyj dále mluvit jinak, než se situacie jeví, bude se vše jen zhoršovat.




Co Ukrajina bude potřebovat, jsou prostředky všeho druhu protivzdušné obrany, ale i pozemní prostředky a pokud možno je unifikovat, aby ,,neumřela“ na logistice, že „co pes jiná ves“, takže v každé jednotce různé typy techniky a různá logistika. A pak samozřejmě investice do obnovy infrastruktury.




 

Zdroj: usip.org, edition.cnn.com, bbc.com
The post Prezident Zelenskyj riskuje ztrátu mezinárodní důvěry, možná i domácí first appeared on .


Nejčtenější za týden